Четверг, 30 мая 2024

Орегано – трава с терпким ароматом

Издавна в народе бытует мнение, что орегано (душица) – лекарство от всех болезней. Кроме того, с давних пор это растение использовали в качестве пряности для приготовления овощных, мясных и рыбных блюд, а также как приправу к винным напиткам. Еще в І веке нашей эры знаменитый греческий ученый Диоскоридос, написавший серию книг о свойствах лекарственных трав, посвятил несколько глав орегано – растению с терпким ароматом. Греки и римляне считали эту траву символом счастья и радости, используя ее для ароматерапии. Со времен Средневековья орегано заняло важное место в фармацевтике и кулинарии.
Название этого пахучего растения с небольшими зелеными листиками переводится как «украшение гор» или «горная радость». Орегано (от латинского Origanum vulgare) относится к виду многолетних травянистых растений семейства Яснотковых рода Душица. Кстати, в России орегано именно так и называют – «душица». В общей сложности насчитывается около 20 видов этого растения. Орегано часто путают с майораном. Хотя эти растения с терпким пряным запахом и похожи внешне, они обладают разными вкусовыми качествами и лечебными свойствами.

ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА ОРЕГАНО
Орегано в больших количествах содержит дубильные вещества и аскорбиновую кислоту. Лекарственные препараты из душицы назначают при неврозах, истерии, бессоннице, эпилепсии, гипертонической болезни, атеросклерозе.
Эфирное масло, получаемое из орегано, – бесцветное или чуть желтоватое. Оно имеет специфический запах, как и само растение, и обладает очень терпким и горьким вкусом. А благодаря большому содержанию в нем карвакрола, оно превосходит по своим свойствам многие существующие антибиотики и антигистаминные препараты! При простудных заболеваниях два раза в день выпивайте по 2-3 капли эфирного масла орегано утром и вечером на протяжении 7-10 дней, и вам не придется пользоваться никакими искусственно изготовленными аптечными препаратами. При гриппе или простуде добавляйте одну капельку эфирного масла орегано в горячий чай. Если в вашем доме кто-то кашляет или чихает, распыляйте в воздухе воду с добавленным в нее эфирным маслом орегано – оно убивает микробов.
Будьте осторожны – эфирное масло имеет очень высокую концентрацию, оно горькое на вкус и слегка обжигает, попадая на кожу и слизистую. Поэтому перед употреблением размешайте его в ложке с медом, либо разведите молоком или соком.
Эфирное масло орегано можно наносить на поверхность кожи, пораженную грибковым заболеванием – через 2-3 месяца вы избавитесь от недуга.
Высушенный орегано назначают при простудных и бронхо-легочных заболеваниях в качестве противовоспалительного и отхаркивающего средства. Чай из орегано назначают при атонии кишечника, спазмах в области желудка, гастритах, воспалении печени, желтухе, бессоннице, нервных расстройствах, коклюше, а также как отхаркивающее средство. Листья и цветки растения добавляют в ванны при золотухе и различных кожных высыпаниях. Орегано повышает тонус и, усиливая секреторную функцию кишечника, улучшает пищеварение.
Орегано может вылечить и заболевшие растения: отваром орегано необходимо опрыскивать поврежденные цветы несколько раз в неделю, это избавит их от размножающейся на растениях восковой моли и муравьев.

ОРЕГАНО ДЛЯ ДАМ
Особенно ценится способность этой пряной травы оказывать тонизирующее и стимулирующее действие на работу женских органов. Травяной чай из орегано способен восстановить нарушенный менструальный цикл, помогает облегчению менструальных болей.
Однако орегано имеет очень большое влияние на работу мускулатуры матки и благодаря этому может спровоцировать выкидыш. Поэтому в древности знахари использовали настои из орегано для избавления женщин от нежелательной беременности. Кормящим же матерям, в отличие от беременных, орегано показано, так как обладает способностью увеличивать лактацию.
Орегано показано также и в климактерический период, который может сопровождаться угнетенным психическим состоянием и приливами. Благодаря тонизирующим свойствам орегано удается активизировать работу яичников и тем самым предотвратить ранний климакс.
Орегано благотворно влияет и на тех, кто страдает от нарушений сексуального характера. Его настои успешно используются для снижения либидо, что помогает бороться с сексуальной невоздержанностью и эротоманией. При этом орегано действует только на излишнюю половую возбудимость, снижая ее, не ослабляя при этом потенции.

ОРЕГАНО В КУЛИНАРИИ
Это пряное растение издавна пользуется популярностью у кулинаров. На кухне обычно используются сушеные листья и цветочные почки, реже употребляются свежие молодые листочки растения. Особенно популярна эта пряность в итальянской и греческой кухне. Важно отметить, что запах и вкус разных видов орегано отличаются друг от друга. К примеру, вкус сирийского орегано (Origanum syriacum) напоминает сочетание тимьяна, майорана и обыкновенной душицы.
Благодаря пряному вкусу орегано используется для приготовления горячих напитков, домашнего пива и кваса. Ценятся консервирующие свойства орегано, которые обусловлены входящими в его состав дубильными веществами – траву используют в качестве ингредиента при засолке овощей.
Терпкий и пряный вкус орегано идеально сочетается со свежими салатами, рыбными соусами и ветчиной. Незаменима эта приправа и при приготовлении мясных супов, омлетов, запеченных блюд из картофеля, свинины и ягнятины. Добавлять орегано нужно в самом конце приготовления блюда, а лучше непосредственно перед подачей его на стол.
Высушенный орегано придает пикантный вкус мясу, приготовленному на открытом огне. Свежие листики растения используют для заправки супов, блюд из рыбы, яиц и крабов.
Свежие веточки орегано можно положить в бутылку с оливковым маслом или уксусом – это придаст им особый тонкий аромат.
В Сибири сухой орегано добавляют в начинку для пирогов из творога, мяса и яиц. Популярен орегано и при приготовлении ароматных смесей для паштета, ливера, колбас. Многие блюда из грибов готовят с добавлением душицы – так их вкус становится более нежным и насыщенным.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ К УПОТРЕБЛЕНИЮ
Настои, чаи и эфирное масло орегано абсолютно противопоказано употреблять беременным женщинам.
При использовании орегано важно помнить о насыщенности аромата этой пряности и использовать ее в умеренных количествах.
Мужчинам не рекомендуется употреблять душицу длительное время и в больших количествах – это может негативно подействовать на потенцию.

ОРЕГАНО НА КИПРЕ
На Кипре вы можете встретить дикорастущий орегано повсюду: в горах, на полях и даже на декоративных газонах. Кроме того, здесь эту траву выращивают в промышленных масштабах для фармацевтических целей – во многих аптеках вы можете приобрести эфирное масло орегано и фито-чаи на его основе.
Поскольку орегано активно используют для приготовления блюд средиземноморской кухни, вы можете приобрести сухой орегано в любом супермаркете в отделах, где продаются приправы.

Елена НИКОЛАЕВА

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.