Пятница, 21 июня 2024

Наследство Жана Нико. Бросаем курить!

Сегодня я хочу поговорить о том, как помочь вашему ребенку справиться с никотиновой зависимостью. Итак, то, чего вы так боялись, случилось. Вы обнаружили у своего сына или дочери признаки, по которым с уверенностью можно сказать, что ребенок курит. Вы поговорили с ним и поняли, что это действительно так, что это сформировавшаяся привычка. Как помочь ему бросить курить? Какие шаги следует предпринять для этого?
1. Поговорите с ним и выработайте совместную стратегию борьбы. Прежде всего, выясните, чем ему нравится и не нравится новая привычка. Почему он начал курить? Вы вместе должны понять и постараться скорректировать психологические предпосылки проблемы. В прошлом выпуске газеты я перечисляла причины, по которым дети начинают курить. Большинство их них связано с восприятием подростка глазами других людей (попытка выглядеть более мужественно, взросло, независимо).
Какова бы ни была причина начала курения, почти всегда ее можно интерпретировать как желание «казаться лучше, чем ты есть на самом деле». То есть, речь идет о так называемом комплексе неполноценности и неуверенности в себе. (Комплекс неполноценности — совокупность психологических и эмоциональных ощущений человека, выражающихся в чувстве собственной ущербности и иррациональной вере в превосходство окружающих над собой — прим. автора.)
После того, как вы выяснили причину, по которой ребенок начал курить, поговорите с ним о том, достиг ли он своей цели при помощи курения? Если он считает, что «да», то докажите ему, что все его достижения сделаны им самим. Это он сам стал «умнее», «взрослее», «круче», «сексуальнее», несмотря на отвратительный запах изо рта, кашель, головные боли и потребность в никотине.
Для многих курение является ритуалом, привязанным к определенным ситуациям. Все мы помним из школьного курса анатомии учение доктора Павлова об условных рефлексах. Он проводил свои опыты на собаках, которым на протяжении некоторого времени подавался звуковой сигнал (звонок) перед кормлением. Вскоре у животных вырабатывался условный рефлекс на каждый такой сигнал в виде выделения слюны уже без пищи. Точно также, как у собак Павлова, у курильщика может возникнуть труднопреодолимое желание выкурить сигарету при виде чашки кофе или курящих друзей. Рекомендую написать список этих ситуаций и подумать вместе, как бы подросток смог справляться с ними без использования табака.
Решите с ребенком, почему он хочет отказаться от курения? Посчитайте сэкономленные на покупке сигарет деньги, например за год, и решите, на что их можно будет потратить (например, на путешествие или на покупку велосипеда). Это может оказаться неплохим стимулом. Мои знакомые из Германии, приняв решение отказаться от вредной привычки, начали складывать в копилку деньги, которые они обычно тратили на сигареты. Через год набралась вполне приличная сумма, и они смогли отправиться в небольшое путешествие!
Девочек на борьбу с вредной привычкой может «вдохновить» информация об ущербе, наносимом их внешности курением. Мальчиков — проблемы с дыханием во время занятий любимыми видами спорта. Узнайте: может быть, кто—то из друзей ребенка бросает или уже бросил курить. Компания в этом нелегком деле — отличная помощь! Однако помните, что если вы сами не вынимаете сигарету изо рта, то все ваши попытки «вразумить дитя» могут быть тщетными. Подумайте, и возможно, вы примете решение бросить курить вместе со своим ребенком. Совместное преодоление вредной привычки сблизит вас, а внесение соревновательного момента в этот процесс послужит отличным стимулом.
2. Назначьте дату отказа от курения.
Заместитель директора НИИ пульмонологии ФМБА России Галина Сахарова рекомендует определить торжественную дату, которая разделит жизнь на две части: недолгий стаж курильщика и долгие годы здоровой и счастливой жизни.
3. Придумайте и проведите вместе ритуал курения последней сигареты.
4. Избавьтесь от пепельниц и сигарет в доме.
5. Выстирайте одежду ребенка. Запах сигаретного дыма может напоминать о вредной привычке.
6. Внесите коррективы в режим дня. Организуйте его таким образом, чтобы у ребенка не оставалось свободного времени. Делегируйте ему «взрослые» семейные обязанности — это придаст уверенности в своих силах и значимости. Следите за количеством и качеством его сна. Запаситесь легкой едой. Это могут быть нарезанные овощи или сухофрукты. Ребенку обязательно захочется «заесть» желание выкурить сигарету. Однако конфеты и чипсы — не самый лучший выбор, они принесут вред здоровью и фигуре. Выделите время для прогулок, это поможет организму быстрее вывести никотин. Для этих же целей необходимо скорректировать питьевой режим в сторону увеличения количества выпиваемой воды.
7. Начните вместе заниматься каким—нибудь видом спорта. Отличная идея! Движение помогает выработке эндорфинов (гормонов радости и удовольствия), эффект их воздействия на организм схож с «положительным» эффектом табака. Кроме того, во время занятий спортом ускоряется обмен веществ, и это способствует более быстрому выведению никотина из организма. Уж если вы хотите иметь зависимость, то пусть это будет зависимость от спорта.
8. Хвалите! Не забывайте говорить о том, что гордитесь вашим ребенком и тем, что у него хватило силы воли покончить с курением.
9. Используйте для формирования здоровых привычек мобильные приложения. Например, Way of Life. Ученые разработали электронный «дневник молодого бойца». Выбрав свои самые плохие привычки, вы можете каждый день вести учет успехов или поражений в борьбе с ними.
К чему еще надо быть готовым?
В течение 3—4 месяцев у подростка могут быть приступы раздражительности, плаксивости, может ухудшиться успеваемость в школе.
Как быстро организм очищается от никотина?
После прекращения курения на нормализацию давления требуется около 20 минут. Через 8 часов кровь курильщика полноценно насыщается кислородом. Легкие очищаются от смол в среднем за 3 года, а сердечная деятельность восстанавливается за 5 лет.
Стоит ли заменять обычные сигареты электронными, хотя бы на первое время?
Всемирная организация здравоохранения (ВОЗ) относит электронные сигареты к электронным системам доставки никотина (ENDS) и отмечает, что их применение недостаточно исследовано в отношении безопасности и эффективности в качестве средства лечения никотиновой зависимости. Аэрозоль, вдыхаемый при курении электронной сигареты, содержит как никотин, так и другие токсичные и канцерогенные вещества, которые отрицательно воздействуют не только на самого курильщика, но и на окружающих его людей.
Реклама и продажа электронных сигарет уже запрещена в ряде стран. Среди них Бразилия, Канада, Дания, Турция, Норвегия, Австралия, Уругвай, Иордания, Италия.
Завершая разговор о курении, хочу сказать, что нет ничего невозможного для человека, который поставил себе цель и упорно трудится для ее достижения! Желаю вам, дорогие читатели, успешной борьбы с этой вредной привычкой!

Екатерина Кукушкина,
врач гигиенист — эпидемиолог,
психолог Интеллект—центра «BRAVO!»

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.