Среда, 28 февраля 2024

Наследство Жана Нико…

Сегодняшний разговор я хочу посвятить признакам, по которым мы с вами, дорогие родители, можем определить, курит ли ваш ребенок. Кроме того, мы поговорим о том, как начать разговор о вреде курения с подростком?

НА ЧТО НАДО ОБРАТИТЬ ВНИМАНИЕ?
— Вы почувствовали запах сигарет от волос, кожи пальцев рук, одежды (особенно долго запах держится на рукавах). Не верьте его рассказам о курящих друзьях, рядом с которыми он просто стоял!
— Кожа на его лице приобрела сероватый, землистый оттенок? Появились высыпания, незаживающие трещинки на губах?
— Пожелтела или изменила цвет кожа на пальцах? Помните, что дети часто курят сигареты, держа их двумя палочками, чтобы не было запаха от рук, в этом случае запах будет исходить от рукавов одежды.
— Он начал кашлять сухо и натужно? Начал чаще болеть простудными заболеваниями?
— Ваш подросток начинает нервно «метаться» по дому, когда не имеет возможности выйти из него по тем или иным причинам? Возможно, зависимость уже сформирована и ему необходима «очередная доза» никотина.
— Ребенок с определенной периодичностью тратит примерно одинаковые суммы денег?
— В карманах его одежды или рюкзака — хлопья табака, высыпавшегося из сигарет?
— Он постоянно что—то жует? При этом аромат жевательных резинок очень резкий, хотя раньше он предпочитал фруктовый вкус?
— Он стал слишком часто чистить зубы, мыть голову? Пользуется парфюмерией с резким запахом (запах сигарет держится на волосах примерно 1,5 часа, а во рту — около часа).
— Вы нашли в его карманах лавровый лист, зерна кофе, палочки корицы?
— Он проделывает «странные манипуляции» (натирает пальцы) с лимонной цедрой для уничтожения запаха и отбеливания кожи?
— Ваш стоматолог обнаружил на его зубах желтовато—коричневый налет?
Итак, похоже, то, чего вы так опасались, случилось. Ваш ребенок курит.
И это не единственная сигарета за углом школы или в школьном туалете, а уже сформировавшаяся привычка.

ЧТО ДЕЛАТЬ, ЕСЛИ РЕБЕНОК КУРИТ?
Почему это случилось? Как разговаривать об этом с подростком? И как помочь ему избавиться от этого?
1. Прежде всего, подготовьтесь к беседе, собрав необходимую информацию о вреде курения (можно воспользоваться интернетом).
2. Выберите для начала беседы хороший момент, когда все спокойны, есть свободное время и создана доброжелательная атмосфера для общения. Для большинства семей это суббота или воскресенье.
3. Пожалуйста, будьте предельно спокойны и дружелюбны, начиная разговор с подростком.
4. Избегайте критики, ругани, помните, что самое главное в отношениях с подросшим чадом — доверие. Психика подростка очень чувствительная, и в ответ на ваши действия он может занять оборонительную позицию.
5. Не запугивайте его вредом, наносимым здоровью курением. Практика показывает, что «страшилки» (так же, как и в случае с наркотиками) не действуют на большинство подростков.
6. Постарайтесь убедить ребенка, что вы не ведете следствие, а проявляете заботу и хотите ему помочь
7. Если вы не уверены, курит ли ваш ребенок, спросите его аккуратно, не возникало ли у него соблазна покурить? Курят ли его школьные друзья? Не оказывается ли на него какое—либо давление по этому поводу? Если ДА, то ребенку необходима ваша помощь для обретения уверенности в себе и способности противостоять этому давлению.
8. Если он признался, что курит, выясните, почему он начал курить, чем ему нравится и не нравится его новая привычка.
9. Вы столкнулись с его агрессией в процессе беседы? Он считает, что его здоровье — это «ЕГО дело»? Не теряйтесь! Продолжайте отстаивать свою позицию! Объясните, почему вы считаете, что это именно «ВАШЕ дело», что вы обязаны заботиться о своем ребенке и хотите помочь ему сделать осознанный выбор.
10. Постарайтесь помочь ему осознать свою зависимость, понять психологические причины ее возникновения и вместе с подростком наметить пути избавления от этой пагубной привычки.
11. Заканчивая беседу, не забудьте сказать, что хотя вам и не нравится то, что он курит (т.е. его привычка), но он сам по—прежнему ваш любимый ребенок и всегда может рассчитывать на вашу помощь и поддержку.

ИСТОРИЯ ИЗ ЖИЗНИ
В завершение нашей сегодняшней беседы, хочу поделиться историей, которая произошла у моей подруги и коллеги Елены.
Когда дочери Лены было 13 лет, она обнаружила в ее комнате сигареты. Они спокойно лежали на книжной полке, и дочке даже не пришло в голову их спрятать. Лена достаточно много времени и сил посвятила беседам о сексе, наркотиках и алкоголе, но по какой—то непонятной причине оказалась совершенно не готова к тому, что дочь может закурить. Первая ее реакция была точным повторением поведения ее матери. Она кричала, используя точно такие же выражения, совершенно в них не стесняясь. Затем Лена приступила к тактике «запугивания». В почтовый ящик дочери посыпались ссылки об «ужасах» курения. И девочка ушла «в подполье», сказав, что она бросила курить. Коллега успокоилась ровно до того момента, пока в оттопыренном кармане пуховика, висящего на вешалке в прихожей, не увидела пачку сигарет. На этот раз Елена была подготовлена, и ее беседа с дочерью была в совершенно другом стиле. Она поняла, что, то доверие, та открытость, которые были между ними, могут быть потеряны. И ей стало страшно… Надо сказать, что в те годы она сама была рабом этой привычки. Какой пример она подавала своей дочери? И они начали обсуждение. В конце разговора Елена сказала, что больше не стоит прятаться. Если это необходимо, то дочь всегда может выйти на лестницу покурить.
Запретный плод сладок, особенно для подростка, а если родители не запрещают, то, может быть, это и не столь интересно? Как и во многих других случаях, это сработало, но не сразу. Понадобились годы, чтобы пришло осознание вреда и было принято решение бросить курить. За эти годы Лена и сама распрощалась с курением. Сейчас ее дочери 24 года, она замужем. Их отношения с мамой наполнены теплотой и дружбой, они всегда делятся самым сокровенным, поддерживают друг друга в трудных ситуациях и знают, что всегда лучше знать правду, хотя порой это так непросто!

В следующем выпуске мы вместе наметим план по избавлению ребенка от вредной привычки, поговорим о различных способах борьбы с ней (включая электронные сигареты и популярные приложения для мобильных устройств), а также узнаем как быстро наш организм «очищается» от никотина.

Екатерина Кукушкина,
врач гигиенист — эпидемиолог,
психолог Интеллект—центра «BRAVO!»

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.