Среда, 19 июня 2024

История новогодних праздников в России

Новый год далеко не всегда был самым любимым российским праздником. Более того, поначалу его пришествие вообще не особо отмечали, зато потом веселиться в новогоднюю ночь стало просто обязательно. Но обо всем по порядку.

Согласно славянским традициям, новый год наступал с приходом весны, то есть в марте. И это вполне естественно для народа, который живет сельским хозяйством: снег сходит, природа пробуждается, можно начинать пахать и сеять. Отпраздновать начало работ, испросив у богов благословения ― что может быть лучше?

Но с принятием христианства этой народной традиции пришлось немного потесниться, так как согласно церковному календарю новый год начинался 1 сентября, потому что именно в эту дату в Римской империи, а затем и в Византии начинался так называемый индикт ― период сперва в пять (в Риме), а затем в 15 лет (в Византии). В начале этого периода римские императоры пересматривали налог на зерно, то есть с началом каждого индикта в империи фактически проходила небольшая налоговая реформа. При таком летоисчислении год имел номер внутри пятнадцатилетнего цикла (например, второй год индикта), а сам индикт никак не нумеровался. Параллельно с этой традицией в странах западной Европы возник обычай считать начало нового года с 1 января, то есть на восьмой день от Рождества.

Два обычая ― отмечать начало нового года в марте и сентябре ― долгое время сосуществовали. Те, кто был связан с сельским хозяйством, отмечали мартовский новый год, Более того, в деревнях весенний праздник слился с масленицей и неделей перед началом церковного Великого поста. А те, кто жил в городах и не зависел от сельского цикла напрямую, отсчитывали начало нового года в сентябре. К слову, летоисчисление вели от сотворения мира.

Ситуация кардинально изменилась при Петре I.

Петровская новогодняя реформа

В Европе царь Петр узнал, что католики, протестанты и православные греки и валахи уже давно ведут летоисчисление от Рождества Христова, а начало нового года отмечают в ночь с 31 декабря на 1 января.

Pharamond Blanchard Le Tour du Monde volume 3

Pharamond Blanchard – Le Tour du Monde, volume 3

Петр решил привести празднование в соответствие с европейскими традициями, посему со свойственной ему решимостью издал указ, который был зачитан на всех площадях страны. В нем сообщалось, что Россия переходит на летоисчисление от Рождества Христова и 1 января наступает новый, 1700, год. «А в знак того доброго начинания и нового столетнего века, в царствующем граде Москве после должного благодарения к Богу и молебного пения в церкви, и кому случится и в дому своем, по большим и проезжим знатным улицам, знатным людям, и у домов нарочитых духовного и мирского чину, перед вороты учинить некоторые украшения от древ и ветвей сосновых, елевых и можжевеловых, против образцов, каковы сделаны на Гостине дворе и у нижней аптеки, или кому как удобнее и пристойнее, смотря по месту и воротам, учинить возможно, а людям скудным комуждо хотя по древцу или ветви на вороты, или над хороминою своею поставить, и чтоб то поспело ныне будущего генваря (января ― прим. ВК) к первому числу сего года, а стоять тому украшению генваря по седьмой день того ж 1700 года».

Генрих Матвеевич Манизер Елочный торг

Г.М. Манизер. Елочный торг.

Тот же указ предписывал в честь наступления «нового года и нового столетнего века» учинить сие: «когда на большой Красной площади огненные потехи зажгут и стрельба будет», то всем знатным людям нужно было на своих дворах устроить стрельбу «из небольших пушечек и из нескольких мушкетов или иного мелкого ружья», а также «выпустить несколько ракетов». Новогодние празднования должны были продолжаться неделю: с 1 по 7 января. Указ предписывал «по ночам огни зажигать из дров, или хворосту, или соломы». Так в Россию пришли новогодняя иллюминация и салюты. Вместе с ними Петр привез из Германии елку как непременный атрибут рождественско-новогодних праздников. К слову, рождественская елка появилась в России раньше, чем в Англии, куда этот обычай завезли только в XIX веке.

Как детям вернули «ёлку»

Традиции зимних праздников прочно закрепились в России и существовали вплоть до революции, но в 1917 году большевики объявили и Новый год, и Рождество, и связанные с ними традиции пережитками прошлого.

 С Досекин Подготовка к Рождеству 1896

С. Досекин. «Подготовка к Рождеству», 1896

Всё изменилось 28 декабря 1935 года, когда газета «Правда» опубликовала письмо секретаря компартии Украины Павла Постышева: «В дореволюционное время буржуазия и чиновники всегда устраивали на Новый год своим детям «ёлку». Дети рабочих с завистью через окно посматривали на сверкающую разноцветными огнями ёлку и веселящихся вокруг неё детей богатеев. Почему у нас школы, детские дома, ясли, детские клубы, дворцы пионеров лишают этого прекрасного удовольствия ребятишек трудящихся Советской страны? <…> Следует этому неправильному осуждению «ёлки», которая является прекрасным развлечением для детей, положить конец. Комсомольцы, пионер-работники должны под Новый год устроить коллективные «ёлки» для детей. В школах, детских домах, в дворцах пионеров, в детских клубах, в детских кино и театрах — везде должна быть детская ёлка! ». А через три дня в Харькове впервые после революции вновь прошло новогоднее представление.

По очевидным причинам власти сконцентрировались на праздновании Нового года, а не на Рождестве. Впрочем, получилось это довольно естественно не только благодаря популяризации атеизма, но и потому, что Рождество в Русской Православной Церкви стали отмечать 7 января, а не 25 декабря. Это произошло тогда, когда новая советская власть перешла на григорианский календарь (до этого Россия жила по юлианскому календарю). Церковь, однако, не перешла на новый стиль, и с тех пор Рождество оказалось на календаре не до Нового года, а после него. Зато появился дополнительный праздник, уникальный для России ― Старый новый год.

 

Публикуется в рамках фестиваля русской культуры «Зимняя сказка на Кипре» при поддержке Правительства Москвы  

Правительство Москвы

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.