Суббота, 13 июля 2024

Девять заветных месяцев на Кипре

В этой статье речь пойдет о беременности – самом сокровенном времени в жизни каждой женщины. Причем беременности именно здесь, на прекрасном, солнечном острове Кипр! Где отличий по сравнению с привычной нам постсоветской гинекологической системой предостаточно. Казалось бы, что тут может быть по­другому? Но все­-таки есть нюансы, к которым лучше подготовиться заранее…

ГОСПИТАЛЬ ИЛИ ЧАСТНАЯ КЛИНИКА?
На Кипре будущие мамы могут обратиться в государственный госпиталь или частную клинику. Из плюсов государственной медицины, если вы имеете право ею воспользоваться, называют хорошее оснащение перинатального и педиатрического отделений. Зачастую, если в частной клинике ребенок рождается сильно недоношенный или с патологией, его отправляют в государственную лечебницу в связи с неспособностью оказать помощь на месте. Минусы государственных клиник: невозможность записаться на прием в желаемое время, длинные очереди, большое число пациентов.
Зато в частных меудчреждениях все к вашим услугам! Но за это удовольствие придется выложить довольно приличную сумму в несколько тысяч евро. Сколько именно, зависит от многих факторов. Разброс цен очень существенный, ведь единых тарифов на ведение беременности и роды нет.
Частные клиники на Кип-ре бывают двух типов: в одних приходится оплачивать каждый визит к врачу, а в других – все девять месяцев вы наблюдаетесь условно-бесплатно, зато после родов вас «обрадуют» счетом, куда включат абсолютно все. В последние годы на Кипре участились случаи мошенничества, когда женщины всю беременность посещают частную клинику, обещая оплатить всю сумму после родов, а рожать уходят в бесплатные государственные госпитали. Именно поэтому многие частники перешли на повизитную систему оплаты.

К ЧЕМУ НАДО БЫТЬ ГОТОВЫМИ?
В чем же отличие беременности и родов на Кипре? Что может испугать, насторожить или даже шокировать будущих родителей?
Частые ультразвуковые исследования.
Практически все гинекологи на Кипре проводят процедуру УЗИ при каждом посещении. Скорее всего, никто не станет мерить вам живот старой доброй сантиметровой лентой и слушать сердцебиение плода фонендоскопом. Если в вас жив стереотип, что часто ультразвук делать вредно – придется убедить своего врача пойти вам навстречу.
Во время приема гинеколог может быть вызван на роды.
На Кипре подавляющее большинство гинекологов не только ведут беременность, но и сами принимают роды. И, естественно, в случае экстренного вызова обязаны будут убежать в родительное отделение, даже если клинический прием в самом разгаре. Особенно такое вероятно в небольших частных клиниках. Стоит относиться к этому с пониманием, ведь все беременные находятся в группе риска.
Кипр занимает одно из лидирующих мест в Европе по количеству кесаревых сечений.
К сожалению, это факт. Во многих клиниках (но точно не во всех) при малейшей возможности вам предложат операцию. Нет, насильно никто заставлять не будет, но намекнут ненавязчиво. А уж если женщина боится естественных родов, то и отговаривать ложиться под нож, скорее всего, ее никто не станет. В частных клиниках это вполне объяснимо: такие роды проходят в строго назначенное время (если это не экстренное кесарево, конечно), стоят дороже естественных и длятся значительно быстрее. Так что если вы выступаете за максимально естественные роды, ищите врача с четкой позицией по этому вопросу.
Новорожденных на Кипре не пеленают.
Помните эти тугие кулечки, когда малыши лежат, не имея возможности пошевелить ручками-ножками? Сейчас многие спорят на тему целесообразности пеленания, его пользы и вреда. А на Кипре не спорят, а просто не пеленают – и все! Новорожденные спят в пижамках. Наверное, это даже объяснимо, ведь на Кипре в жаркий летний период завернутый младенец просто получит тепловой удар.
Гости в роддоме.
Если вы – жена киприота или работаете в большом коллективе местных жителей, ждите гостей в роддоме. Для многих новоявленных русскоязычных мам это становится настоящим испытанием. Родственники, близкие знакомые, соседи, коллеги – все, кому не лень, желают прийти к вам в клинику, «оценить» малыша, принести цветы, шарики и подарки для новорожденного. Вот такая старая традиция. Это делается от души и из лучших побуждений! Бесполезно объяснять, что вы бы хотели отдохнуть после родов в тишине, а малышу вообще лучше бы избегать контактов с посторонними, которые в уличной обуви заходят в вам в палату. Скорее всего, своим недовольством вы нанесете посетителям страшную обиду.
Еще большее неудобство может возникнуть, если вы лежите не в одноместной палате, а в общей. Тогда к вашим «личным» гостям прибавятся толпы чужих посетителей. Конечно, в больницах чаще всего есть занавески между кроватями, которые можно задернуть, чтобы оградить себя от посторонних глаз. Но от шума это не спасет.
А еще, помимо гостей, к маме в палату будут регулярно забегать представители различных марок детской продукции: сухого молока, подгузников, салфеток, сосок и т.д. Со словами поздравлений, они завалят вас рекламными брошюрами и образцами товаров их компаний.
И снова гости!
Еще киприоты с удовольствием приходят навестить молодую маму сразу после ее выписки из роддома. Можно только позавидовать спокойствию и флегматичности местных жительниц, которые с легкостью принимают посетителей в первые недели жизни малыша.
Короткий декретный отпуск.
Это «больная тема» всех работающих мам и тех женщин, которые вынуждены были оставить работу ради ребенка. 16 недель оплачиваемого декрета – это очень мало. Причем это время нужно поделить на дородовой и послеродовой период на ваше усмотрение. Многие беременные уезжают в роддом буквально с рабочего места, чтобы у них была возможность подольше побыть дома с малышом. Правда, существует возможность по договоренности с начальством продлить декрет до 12 месяцев, но уже без сохранения заработной платы. Не все готовы пойти на это. Поэтому крохотных младенцев отдают в ясли, на воспитание бабушек или нянь.

БОЧКА МЕДА
Если вам после всего прочитанного стало слегка не по себе, справедливости ради добавлю положительные моменты изложенного выше:
Кипр – маленькая страна, и все гинекологи очень дорожат своей репутацией. Каждый аномальный случай на виду и широко обсуждается общественностью. В интересах врача помочь вам максимально комфортно выносить и родить здорового малыша.
При всем кажущемся попустительстве относительно санитарных мер, на Кипре очень низкая младенческая смертность и заболеваемость в роддомах.
Если вы пережили наплыв гостей после родов, то в ближайший год вам, скорее всего, практически не придется задумываться о пополнении гардероба малыша. Одежда – главный подарок новорожденному на Кипре, ее будет очень много. Экономия для семейного бюджета на лицо!
Рекламные распространители дадут вам возможность попробовать «в деле» различные детские товары и выбрать лучшее.
Принять все как есть или отстаивать свою позицию – решать вам, будущим мамам. Главное, берегите свое здоровье ради будущих малышей! Счастливых вам месяцев беременности и удачных родов!

Ирина АВТОНОМОВА-ИОАННУ

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.