Вторник, 21 мая 2024

Газовые месторождения в Восточном Средиземноморье: катализатор для регионального сотрудничества

Безусловно, весь сектор услуг, связанных с добычей газа на шельфе Кипра, интересен для инвесторов. Мы предлагаем вашему вниманию отрывок из статьи, опубликованной в обзоре InDepth Центра европейских и международных дел Университета Никосии. Автор поясняет практические аспекты разработки месторождения и кардинальные перемены в энергетической политике всего Восточно-Средиземноморского региона.

Обнаружение газовых месторождений в Восточном Средиземноморье обещает обеспечить важные преимущества в сфере энергетической безопасности в регионе наряду с финансовой прибылью. Как показало исследование Геологической службы США в 2010 году, Левантийский бассейн, охватывающий морскую прибрежную зону Израиля, сектор Газа, Ливан, Сирию и Кипр, может содержать до 120 трлн кубических футов газа, обеспечивая таким образом энергоснабжение не только странам региона, но и Европе.

Куда пойдет израильский газ?

Ведущей страной для регионального сотрудничества в энергетической отрасли является Израиль, поскольку подготовка по добыче газа с его основных месторождений «Левиафана» и «Тамара», уже находится на завершающей стадии. Израиль ищет несколько вариантов экспорта. Приоритет отдаётся Иордании. Американская компания NobleEnergy подписала контракт стоимостью $500 млн на поставку 66 млрд кубических футов газа с израильского участка «Тамар». Партнёры по разработке «Левиафана» Noble и Delek также подписали не имеющий обязательной силы договор о намерениях с Национальной электрической компанией Иордании на поставку 1,6 трлн кубофутов газа в течение пятнадцатилетнего периода.

Другие исследованные проекты касаются строительства 25-километрового трубопровода, который соединит северный Израиль с северной Иорданией.

Ещё один вариант извлечения денежной прибыли от добычи израильского газа – это сотрудничество с Египтом. Несмотря на то, что доказанные общие запасы газа в этой стране составляют примерно 77 трлн кубофутов, объёмы производства и запасы не выросли, а два крупных объекта СПГ в Дамиетте и Идку практически простаивают. Таким образом, трубопроводы от газовых запасов Израиля в Египет для сжижения и реэкспорта представляются реальным выбором. Между операторами месторождений «Левиафан» и «Тамар» заключён ряд соглашений на поставку газа, а также несколько таких соглашений в Египте, включая испанскую GasNatural, итальянскую ENI и BritishGas (BG).

Другой вариант экспорта газа ближайшим соседям – это подводный трубопровод от израильского месторождения «Левиафан» в Турцию, однако эта опция в настоящее время считается политически нежизнеспособной, как ставится под сомнение и её финансовая рентабельность.

Инвестиции и конкуренция

Тем не менее перспективы разработки израильских газовых месторождений были поставлены под сомнение с декабря 2014 года вслед за рекомендацией комиссара израильской антимонопольной службы в адрес инвестиционных компаний изъять инвестиции из участков «Тамар» и «Левиафан» с целью избежать нарушения законов о конкуренции. Если инвестиционные компании принудят выйти из игры, перспектива разработки «Левиафана» в ближайшие годы будет поставлена под угрозу, как, впрочем, и надёжность Израиля как поставщика газа.

Кипр на газовой карте

Несомненно, ещё одним важным игроком по региональному сотрудничеству в энергетическом секторе является Кипр. Недавнее заявление Noble, Delek и AvnerOil о коммерциализации газового месторождения «Афродита», сделанное партнёрами по разработке участка 12 ИЭЗ Кипра, представляет собой важную веху перехода Кипра от стадии разведки углеводородов к стадии эксплуатации, как для внутреннего потребления, так и для экспорта. Кроме того, основные нефтесервисные компании, такие как Halliburton и Schlumberger, уже базировали на Кипре свою деятельность в Восточно-Средиземноморском регионе.

Кипр, Египет и Греция – взаимовыгодное сотрудничество

Кипр подписал меморандум о взаимопонимании с Египтом касательно сотрудничества в газовой сфере, а именно о переработке и сбыте запасов с участка «Афродита» с использованием газовой инфраструктуры этой арабской страны через прямой подводный трубопровод. Кроме того, начало трёхстороннего сотрудничества между Кипром, Египтом и Грецией, ознаменованное подписанием Каирской декларации в ноябре 2014 года, ещё больше укрепляет морскую безопасность и сотрудничество в сфере энергетики и в настоящее время подкрепляется политическими и техническими встречами на высоком уровне. Роль Греции в партнёрстве важна из-за её стратегического местоположения на перекрёстке Европы, Азии и Африки. Греция может обеспечить энергетическое сотрудничество между Кипром, Египтом, а также Израилем, соединив газопроводы вдали от зон военного риска.

Кипрская проблема

Для монетизации газовых ресурсов Кипру также придётся столкнуться с основной проблемой, связанной с одним из нескольких рассматриваемых региональных вариантов экспорта. Это проект газопровода, который бы связал израильский «Левиафан» с турецким побережьем. Для кипрской стороны необходимым условием для такого экспортного сценария является разрешение политического конфликта на Кипре, так как трубопровод будет проходить в пределах ИЭЗ Кипра.

Энергетическая политика региона

Нет сомнений в том, что открытие месторождений природного газа на Кипре повлекло кардинальные перемены в энергетической политике региона, предоставив все виды рисков и возможностей для экономического восстановления острова. Именно в этом контексте необходимо сфокусировать политику и создать кипрский Фонд национального благосостояния, предпочтительно основанный на норвежской модели, для повторного использования полученной прибыли, а также основать региональную неправительственную организацию или совет, который бы включал энергетические компании, поставщиков услуг в сфере энергетической промышленности, энергетические ассоциации и других заинтересованных участников в регионе.

Будучи основанным, совет мог бы искать государственного участия от прибрежных стран Восточного Средиземноморья, объединять правительства и промышленность и стать координационным центром идей и планов, направленных на развитие энергетики в регионе.

Очевидно, что открытие газовых месторождений в Восточном Средиземноморье является «золотым» шансом для энергетической безопасности и сотрудничества, шансом, который нельзя упустить.

 

Антония Диму

Старший советник,Научно-исследовательский институт американских и европейских исследований (Греция),

сотрудник Центра стратегических исследований (Университет Иордании)

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.