Пятница, 21 июня 2024

Что значит быть замужем за иностранцем…

БЛОГЕР ВК – Екатерина Мелас. 
Экс-президент Fashion ТВ в России, автор нескольких книг, блогер. Владелец компании BizzyBiz, занимающейся организацией мероприятий в Москве и на Кипре.

Оговорюсь сразу — во всех случаях бывают исключения. Так что несмотря на то, о чем я буду писать дальше, даже у меня есть два живых примера, практически опровергающих данную статью: когда у матери забрал детей отец, и когда муж-киприот бросил семью ради любовницы. Но ИМХО, это лишь исключения, подтверждающие общее правило.

Итак, по порядку. Мне достался иностранец американского происхождения с греческими корнями. Точнее, так: папа у него американец, самый настоящий, как яблочный пирог в Макдональдсе. А мама – гречанка с прекрасного острова Родос. Родился мой муж на американской военной базе в Африке, что каждый раз придает особую пикантность при прохождении таможни.

Дальше — по обстоятельствам, на Кипре, в Греции и вообще в Европе, мой муж себя считает и зовет истинным греком. В Америке же он так же истинно превращается в ковбоя (папа у нас из Техаса), с неизменной сигарой во рту. И в шляпе. И в ковбойских сапогах.

По менталитету он, безусловно, ближе к американцу, так как именно там он вырос и провел бОльшую часть своей жизни. Греческие корни проявляются лишь в темпераменте, гордости за Грецию и уверенности, что без греков в создании мира и вообще в любой полезной вещи не обошлось.

До того как я стала женой своего мужа, я уже была замужем в России и, так сказать, могу сравнить. Прежде всего в замужестве такого рода надо понять (и принять) главное: замуж вы выходите не за мужа, а за всю его семью.

В данном случае, я в бОльшей степени говорю о греческой стороне своего супруга. Видели фильм «Моя большая греческая свадьба»? Так вот, там все правда. Я понимаю, что греки и киприоты — это не одно и то же, но очень близко. А опыта брака с киприотом у меня нет (не знаю, что сейчас сделать – поплевать или постучать?). Я решила, что тот муж, который есть у меня сегодня, мне подходит, и выбросила чек на возврат и обмен товара. Надеюсь, что свой он тоже не хранит в какой-нибудь папочке.

Поскольку мне все же достался сильно американизированный грек, то всю свою семью он просто поставил перед фактом моего существования. Впрочем, как и перед фактом того, что мы скоро поженимся, и все должны быть этому рады. В принципе, никто сильно против не был, поэтому тут обошлось без «Большой греческой трагедии».

Небольшие сложности начались после рождения ребенка. Я привыкла, что моя мама полностью солидарна со мной в вопросах воспитания. Точнее, она, может, и не солидарна, но если что надо делать так, а не иначе, она будет делать, как я прошу. И не будет делать по-своему за моей спиной. Когда ребенок в гостях у бабушки, вы можете забыть о своем мнении. И это хорошо, если именно в гостях, а не свекровь живет с вами (или вы у нее). Потому что: а) она знает лучше, б) ваши правила странные и ненужные, потому что смотри пункт а).

Примеров тому масса как у меня, так и у моих знакомых. Как правило, дело ограничивается закармливанием конфетами с того момента, как появился первый зуб, до подкармливания чипсами и снятием всех материнских запретов. У нас обошлось малой кровью — ребенок просто не ел сладкое, но в два года до дрожи полюбил чипсы.

Еще я просила не давать соску днем после 2 лет и не могла понять, почему ребенок по вечерам после бабушки с дедушкой капризничает, и все ему не мило. Меня, не моргнув глазом, заверяли «что соски у них, и нет никакой уже «столеткакочемтыговоришь». Много позже, у них дома я нашла фотографию своего чада в возрасте трех лет с соской во рту. Но это не смертельно. Смертельно, когда бабушки с дедушкой считают лактозную непереносимость или аллергию ерундой. Вот тогда действительно это может стать опасным. В защиту греческих бабушек могу сказать, что внуков они любят безумно и балуют безмерно. Моим детям повезло, их боготворят бабушки с обоих сторон.

Все календарные праздники вы, скорее всего, будете встречать всей семьей. Но для меня лично это плюс. Мне нравится, что мои дети растут в окружении любящих их людей. И я люблю встречать Рождество, Новый год и Пасху дома с семьей.

РАЗВОДЫ

Не могу не затронуть больную для многих тему. Разводы. Тут как повезет. Знаете, есть такая грустная поговорка, хочешь узнать, что за человек твой муж — разведись с ним. Единственное, что важно — это то, что киприоты и греки не имеют тенденции забирать детей у бывших жен. Но это не означает, что они разводятся мирно, без попыток испить крови.

Многие ставят детей в стоп-лист, чтобы матери не могли с ними никуда поехать. Кстати, это мне понятно. Потому что, справедливости ради, надо заметить, что частенько мамы увозят детей, лишив их возможности общаться с отцами. Алименты платят неохотно и немного (тут тоже бывают исключения, когда женщине не приходится проходить семь кругов ада ради того, чтобы получить от мужа деньги на содержание детей). Увы, очень часто бывшие жены киприотов оказываются в затруднительном положении и без средств к существованию. Именно поэтому я всегда и всем советую работать и иметь собственный источник дохода. Потому что давно ушли те времена, когда, закрыв глаза, можно было положиться на мужа на все 100%.

Понятно, что пока все хорошо, мы не можем предположить, что однажды придется столкнуться с такой ситуацией. Но от нее никто не застрахован. Однако, было бы несправедливо говорить, что это присуще только киприотам и грекам, женщины по всему миру сталкиваются с подобными проблемами.

В целом для греков и киприотов жена — это святое. Это не значит, что они не смотрят ни на кого, кроме жены. Смотрят и не только, но очень редко доходит до того, чтобы они ушли от жены к любовнице. «Это же мать моих детей» для них непросто слова. Но…южный темперамент, это южный темперамент. Однако, если вы заболеете, то можете быть уверенной, что болеть вместе с вами будет вся ваша семья. Вас не оставят одну ни на минуту, вас будут кормить супчиками (и неважно, что супчики вам нельзя. Что вообще эти доктора понимают?!). Вас будут держать за руку и рассказывать о хитросплетениях жизни всех соседей, а муж будет ночевать возле вашей кровати. И очень часто именно в этот момент приходит мысль «как же хорошо иметь большую, греческую семью».

Екатерина МЕЛАС

https://www.facebook.com/bizzybizevents
http://instagram.com/katiamelas
https://www.facebook.com/groups/133162123717218

Читайте блог Екатерины Мелас в Facebook по тегу #vk_Melas

 

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.