Понедельник, 4 марта 2024

Под Москвой взошла заря Великой Победы

«Вестник Кипра» продолжает публиковать главы из энциклопедии «Москва в годы Великой Отечественной войны 1941—1945 годов», посвященной 70—летию Великой Победы и выпущенной издательской программой Правительства Москвы. Этот научно—популярный труд, представляющий собой свод информационно—энциклопедических и иллюстративных материалов о Великой Отечественной войне и вкладе москвичей в Победу над фашистской Германией, издан с учетом новейшего фактологического материала. В нем Москва показана как центр руководства вооруженной, политической, экономической, идеологической, дипломатической борьбы с нацизмом.
Несмотря на ожесточенное сопротивление советских войск в приграничных сражениях, соединения вермахта продолжали продвигаться вперед. Группа армий «Север» (командующий ген.—фельдмаршал В. Лееб) имела задачу разгромить советские войска в Прибалтике, захватить порты на Балтике и овладеть Ленинградом. Группа армий «Центр» (командующий ген.—фельдмаршал Ф. Бок) действовала на главном, московском направлении с задачей рассечь фронт советской обороны, уничтожить советские войска в Белоруссии и развивать наступление на Москву. Южная группа армий (командующий ген.—фельдмаршал Г. Рундштедт), включавшая в свой состав также румынские и венгерские соединения, должна была разгромить советские войска на Правобережной Украине, выйти к Днепру и развивать наступление на восток. Перед немецкой армией «Норвегия» и двумя финскими армиями стояла задача овладеть Мурманском и Полярным, а также содействовать группе армий «Север» в захвате Ленинграда. На ряде направлений агрессор превосходил советские войска в 3—4 раза.
Для гитлеровских стратегов цель обуславливалась тем, что в столице советского государства находились Государственный Комитет Обороны и Ставка Верховного Главнокомандования, в чьих руках сосредоточивалась вся полнота военной и гражданской власти в стране. Москва являлась главным узлом коммуникаций, связывающих фронт и тыл, крупным промышленным центром, в котором, несмотря на эвакуацию из города большинства предприятий, производились вооружение и боевая техника. Гитлеровская разведка знала это. С первых дней войны Москва для советских людей стала символом борьбы с фашистской агрессией и последним рубежом, на котором решалась судьба Отечества.
Предприняв сильные удары, противник окружил советские войска под Вязьмой и Брянском, но и в окружении они продолжали наносить удары по соединениям группы армий «Центр». Несмотря на превосходство в силах, противник до конца октября вел бои на Можайской линии обороны. Его новое наступление на Москву, начавшееся 15 ноября, было отражено. Обескровленная ударная группировка немецко—фашистских войск в начале декабря перешла к обороне. К тому времени враг был остановлен также под Ленинградом, а под Тихвином и Ростовом советские войска перешли в контрнаступление. Рухнула гитлеровская стратегия «блицкрига».
5—6 декабря началось контрнаступление советских войск на западном стратегическом направлении, а затем, в январе — апреле 1942 г., общее наступление, в ходе которых советские войска продвинулись на запад на 150—400 км. Битва под Москвой завершилась впервые с начала Второй мировой войны крупным поражением вермахта. На всем советско—германском фронте Красная Армия захватила стратегическую инициативу, окончательно сорвала план «блицкрига», развеяла миф о непобедимости гитлеровской армии. Победы Красной Армии, успехи советской внешней политики подготовили почву для оформления антигитлеровской коалиции, подписания 1 января 1942 г. Декларации 26 государств об объединении военно—экономических ресурсов для разгрома фашистского блока.
Вся страна пришла на помощь своей любимой столице. Важно и то, что на ее защиту под руководством городской партийной организации встало все взрослое население Москвы. Десятки тысяч москвичей добровольно вступили в ряды регулярной армии, в добровольческие народные формирования: здесь формировались дивизии народного ополчения, истребительные батальоны. Остальные день и ночь трудились над выполнением срочных фронтовых заказов, бесперебойно снабжая армию всем необходимым и в возрастающих размерах. Сотни тысяч москвичей самоотверженно работали на строительстве оборонительных сооружений. Десятки тысяч человек, вступив в группы самозащиты, помогали воинам противовоздушной обороны в борьбе с вражеской авиацией, наносившей бомбовые удары по столице. Все это позволило соединениям и частям Красной Армии остановить, а затем разгромить на полях Подмосковья немецко—фашистских агрессоров. Враг не прошел. У стен города—героя были наголову разбиты лучшие дивизии гитлеровского вермахта, которые незадолго до вторжения в Советский Союз победно прошагали по столицам многих стран Европы. Честно скажем, что среди жителей города в это опасное для Москвы время были и те, кому была безразлична ее судьба, были и так называемые «пораженцы», желающие свержения существующей власти. Но процент таких людей был невысок, и не они определили исход Московской битвы и ход истории нашего государства.
Роль Москвы в достижении разгрома фашистской Германии определяется не только тем, что она была политическим центром организации отпора врагу, что выстояла и победила в одной из крупнейших битв, разыгравшейся на Западном стратегическом направлении осенью 1941 г. — зимой 1942 г., но и тем, что на протяжении всей войны она была неиссякаемым источником для пополнения Вооруженных Сил. В общей сложности она направила в действующую армию около 850 тыс. чел., что достаточно для сформирования почти 60 стрелковых дивизий. Москва также занимала ведущее место в подготовке для армии командных, политических и инженерных кадров. Не было таких частей и соединений, где не воевали бы москвичи, служа примером для остальных. За боевые подвиги в годы войны свыше 1000 москвичей удостоились званий Героя Советского Союза и Героя Российской Федерации, а более 40 из них удостоились геройского звания дважды. Москва все годы войны была военным арсеналом, поставлявшим фронту самолеты, орудия, минометы, пулеметы, винтовки и другие виды вооружения. За годы войны здесь были произведены каждый второй автомат, каждый третий миномет, каждый четвертый снаряд, 7 самолетов из 100, здесь, наконец, создавались легендарные «Катюши».
Помощь жителей Москвы фронту проявлялась не только в массовом движении за добровольное вступление в армию и ударном труде на производстве, но и в участии в различных патриотических акциях. В первые дни войны в Москве по инициативе трудовых коллективов началось массовое движение за создание Фонда обороны, куда москвичи всех социальных слоев вносили личные сбережения. Массовый характер в столице приняло движение за сбор и отправку на фронт подарков и личных вещей. Важной помощью столичных коллективов фронту была шефская работа. К концу войны московские труженики шефствовали над 96 соединениями и частями Красной Армии. В этом ряду снабжение госпиталей донорской кровью, помощь инвалидам войны и семьям фронтовиков.

Галина ВОЛОБУЕВА

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.