Воскресенье, 23 июня 2024

Дед Мороз и реальность

Новый год – один из самых загадочных и долгожданных праздников в году. Его с одинаковым трепетом ждут и взрослые, и дети. И конечно, не обходится без главного героя – Деда Мороза. Кто-то приглашает его домой, кто-то рисует его следы, кто-то отправляется в путешествие в Лапландию или Великий Устюг, а в некоторых семьях Дед Мороз – обыкновенный вымышленный персонаж.

Когда я была маленькой, мы с родителями никогда не обсуждали реальность или мифичность Деда Мороза. Он просто был и, всегда таинственный, загадочный, исправно клал подарки под елку чуть ли не до совершеннолетия. Дедушка Мороз приходил ко мне, маленькой, домой и при этом под шубой почему-то носил джинсы с кроссовками. Это, конечно, наталкивало на некоторые подозрения…

Сегодня у меня самой маленький ребенок. И если он спросит о реальности Деда Мороза, что мне ответить? Чувствую, время рассуждений на эту тему уже пришло.

В нашей семье ходить в театры на различные постановки, как для взрослых, так и для детей, – любимая традиция. И мой ребенок знает о существовании таких профессий, как актер, балерина и т. п. Знает, что в театре играют не настоящие «говорящие кошечки-собачки» и «людоеды», а актеры. Знает, что волшебники, зубные феи, бабайки – это вымышленные персонажи (хотя в случае с волшебниками, конечно, жаль). А как быть с Дедом Морозом? Он не вписывается в обычный ряд. Это ведь не только сказки и анимационная индустрия, но и некое волшебство, мечта, ожидание чуда…

МНЕНИЕ РОДИТЕЛЕЙ

Вопрос о том, что говорить детям о Деде Морозе, недавно обсуждался сразу в нескольких онлайн-сообществах, в том числе кипрских. Как выяснилось, многие родители с самого начала говорят детям, что Дед Мороз – вымышленный герой.

Иные, наоборот, убеждают даже взрослых детей в реальности его существования. Третьи сохраняют сказку до достижения детьми определенного возраста, а потом могут сказать, что это была выдумка, либо что Дед Мороз есть, но приходит он только к маленьким детям. И в этом случае меня смущает своего рода обман: сначала говорили, что Дед Мороз существует, а потом – что нет. Это, на мой взгляд, может нехорошо сказаться на доверии и психологической связи ребенок – родитель. А потому к этой теме надо подходить крайне аккуратно.

ТАТЬЯНА ОВСЯННИКОВА, многодетная мать:

«Не обязательно щупать воздух, чтобы его вдыхать. Если мы не можем потрогать Деда Мороза, это не значит, что его нет. Мой старший ребенок никогда не спрашивал, существует ли Дед Мороз. Возможно, он и сейчас, в свои 18, не исключает возможности его существования. Средний сын пришел ко мне лет в 13 за подтверждением догадки, что Деда Мороза нет. К слову, в нашей семье подарки на Новый год дарили и родители, и Дед Мороз. И я предложила сыну: “Давай представим, что ты прав… Кто от этого больше потеряет?” На что получила ответ: “Мама, я тебя понял, Дед Мороз есть!” Младший ребенок, думаю, понимает, что Дед Мороз – это сказка, но напрямую не спрашивает, и я поддерживаю эту сказку».

ЧТО ДУМАЮТ ДЕТИ?

Интересно, правда? Дети знают про Деда Мороза достаточно много. Какие он может носить имена, где он живет, на чем передвигается, где его можно встретить. Знают, что его любовь и щедрость безграничны, что он с удовольствием дарит подарки, фотографируется и даже дает потрепать себя за седую бороду…

«Нет, это не настоящий Дедушка, – возразят другие. – Настоящего никто не видел. Он приходит в новогоднюю ночь, когда спишь, дарит подарки и, бывает, оставляет на пороге следы. Если повезет, можно увидеть его силуэт в окошке».
Третьи добавят, что настоящий Дед Мороз один, а все остальные – помощники, так как не может один человек, даже и волшебный, находиться сразу во всех местах, ему нужна помощь.

Самые большие скептики найдут множество аргументов в пользу того, что этого персонажа не существует вовсе, и даже могут настаивать на своем, доводя до слез особо чувствительных сверстников.

А уж сколько вопросов зададут маленькие исследователи! Чтобы серьезно подготовиться к разговору со своим чадом, маме надлежит знать не только общеизвестные факты, но и то, откуда у Дедушки столько денег на подарки всем детям, каков бюджет этого года и т. п.

И все же для большинства из нас Новый год – это не только Дед Мороз, реальный или вымышленный. Это семейный праздник, традиция собираться вместе, дарить друг другу в первую очередь любовь, заботу и тепло. И в этот праздник большинство из тех родителей, с кем мне удалось поговорить, стремятся создать для детей атмосферу сказки и чудес. Есть ли Дед Мороз? Для многих ответ однозначный – он существует, пока в него веришь.

МАРИЯ БРАГИНА, психолог:

«Говорить ли ребенку, что Дед Мороз ненастоящий? В психологии нет единого мнения и однозначного ответа на этот вопрос. Подходы разных школ различны, вплоть до полярных. Полагаю, сколько психологов, столько и мнений. Я считаю, что ребенок сам знает единственно правильный ответ на этот вопрос: тот ответ, к которому он готов в настоящий момент. Поговорите с ребенком на эту тему. Где живет Дед Мороз, и где – Санта-Клаус, у которого, к слову, нет внучки Снегурочки. На мой взгляд, не стоит спешить рассказывать все секреты, которыми владеет стоящий перед ребенком фокусник. Фокус – это чудо, о рукотворности которого дети узнают сами, проводя свое собственное расследование. Иногда родителям стоит научиться отвечать уклончиво, давая возможность своему ребенку верить в сказку столько, сколько ему нужно».

Чудеса случаются там, где в них верят. А Новый год – самое подходящее для этого время. Пойду, пожалуй, на всякий случай напишу письмо Деду Морозу и положу его в холодильник…

Марина АЙЗИНА

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.