Четверг, 25 июля 2024

Снежные чудеса Лефкары

Оцифрованные архивы «Вестника Кипра». № 116 от 18.10.1997 г. Лефкара знаменита на весь мир – это не преувеличение. Искусство древних мастериц, бережно сохраненное до наших дней, оценили жители многих стран, кроме того, в Лефкаре побывал сам Леонардо да Винчи, осветив скромную деревню в кипрских горах блеском своего гения. Он увез с собой накидку работы местных мастериц, художника восхитил ее узор, и он подарил ее Миланскому собору.

Серебро и кружево покрывают деревню, словно снег. Белые скатерти, накидки, покрывала, шали и Бог знает еще что лежат сплошным снежным покровом, которому резные кружева придают особый изыск и изящество; серебряные изделия блистают, словно снежинки в лунном свете.

Лефкара состоит из двух частей, которые так и называются: Като (нижняя) Лефкара и Пано (верхняя) Лефкара. Верхняя часть деревни больше, богаче, в то время как меньшая, нижняя часть деревни сохраняет древний имидж – узенькие улочки, маленькие глиняные домишки, всего два маленьких кафе… Лефкара вообще крошечная, ее можно обойти пешком всю – от и до – буквально за полчаса. И в этой миниатюрности часть ее очарования – пресыщенные блеском и шумом крупных городов, туристы охотно едут сюда отдохнуть.

Верхняя часть деревни превращена в туристический аттракцион. Множество магазинов, где продаются и сувениры, и знаменитые кружева, и не менее знаменитое серебро, привлекают туристов, которые едут сюда и за экзотикой, и за покупками. Бродя по уличкам, заглядывая в бесчисленные торговые лавочки и магазины, разглядывая предлагаемые чудеса, невольно удивляешься: и как только все магазины умудряются выжить при такой-то конкуренции? Ибо даже при условии ежедневных визитов многочисленных групп это кажется совершенно невероятным.

Заблудиться здесь никак невозможно: как вели все дороги в Рим, так ведут они вас в Лефкаре обратно к тому «пятачку», где собираются туристические группы и откуда отправляются автобусы. К стоянке, правда, надо подняться по лесенке (берегите ноги!) и ждать отбытия под большим инжировым деревом – в сезон туристы, добросовестно пришедшие к автобусу пораньше, наедаются недешевым здесь, на Кипре, инжиром как следует, осторожно вытирая плоды прямо ладонями.

Кружева Лефкары особые, для них характерен своеобразный узор геометрической формы. Выполняются они в трудоемкой, но очень изящной технике типа «Ришелье» – в ткани прорезаются отверстия, которые обшиваются и украшаются паутинкой из ниток в тон ткани или цветных. Иногда вышивка бывает и цветной, но это уже скорее дань современности.

Кружева оформляют различные полотняные изделия – особенно популярны скатерти, причем узор одной из них дал сам Леонардо да Винчи, а также полотенца типа рушников, платки, женские шали. Отдельно продаются воротнички и манжеты, жилеты, вставки…

Что касается изделий из серебра, то в последнее время среди них много итальянских. Но все же, если проявить настойчивость, можно отыскать здешние, исконные; обратитесь, например, к мастеру, который сидит прямо на улице или в доме у открытого окошка и на ваших глазах создаст очередной шедевр.

Серебряные изделия здесь представлены и в виде украшений, и в виде посуды – на любой вкус, на любой карман. Причем своеобразная техника, например, техника составления женских украшений из серебра трех разных цветов, легко узнаваема: ее, например, мгновенно распознает любой московский ювелир.

Цены в Лефкаре не слишком высоки, и их всегда можно снизить. Не стесняйтесь торговаться – это здесь принято.

В венецианский период Лефкара была хорошо известна как курорт. Здешние женщины проводили все дни за рукоделием; говорят, что их искусство имеет ассирийские корни. Впоследствии оно было обогащено и облагорожено византийским и венецианским влиянием.

В августе каждого года в Лефкаре проходит фестиваль – эта традиция была открыта всего 16 лет назад. Он не столь знаменит, как винный фестиваль в Лимассоле – а жаль! Проходит он под веселую музыку, знаменуется зажигательными греческими танцами и плясками, горами вкуснейшей деревенской еды и вина и, конечно, выбором лефкарских кружев и серебра, который, как ни трудно в это поверить, становится еще богаче в веселые дни августовского фестиваля. Продолжается он целую неделю – станьте гостем или участником праздника, Лефкара будет рада.

Добраться сюда можно только на туристическом автобусе или на машине. Транспорта здесь нет; нет и гостиниц. Если вы желаете получше изучить Лефкару, то придется поселиться в городе рядом (лучше всего – в Лимассоле) и оттуда приезжать сюда.

Ни один туристический справочник, рассказывая о тех покупках, которые можно сделать на Кипре, не пропускает Лефкары. Восхитительная возможность сочетать приобретение красивых вещей с прогулкой по старинной деревне, которая сама по себе полна своеобразного очарования, никогда не оставляется туристами разных стран без внимания.

Поездка в Лефкару обычно предлагается туристическими агентствами вместе с поездкой в Никосию. На обратном пути в Лимассол автобус сворачивает с шоссе на боковую дорогу – и скоро вы оказываетесь в Лефкаре – белой деревне (с древнегреческого), похожей на покрытый кружевным снегом сказочный городок.

По дороге автобус специально останавливают в таком месте, откуда можно сделать особенно хорошие снимки – панорама такая, что дух захватывает. Туристам дается определенное время на то, чтобы запечатлеть свою особу на фоне окружающей красоты. Не упустите такой возможности! Отправляйтесь на экскурсию в Лефкару!

116 20 lefkara2

 

* В разделе «Оцифрованные архивы ВК» публикуются материалы, которые вышли в бумажной версии газеты «Вестник Кипра» в период 1995-2015 гг. Мы приняли решение оцифровать старые архивы и предложить вашему вниманию авторские статьи, которые не «устарели» в плане содержания. Это материалы о культуре, истории, литературе, искусстве – и все они связаны с Кипром. Все материалы раздела читайте по ссылке.

 

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.