Среда, 12 июня 2024

На телеком-рынке Кипра появился новый игрок

Фото предоставлено компанией AlphaNet
Фото предоставлено компанией AlphaNet

Доступно, качественно и с новыми возможностями. Три основных принципа работы обновленной компании AlphaNet, которая не так давно сменила владельцев. Какие планы у компании и что прямо сейчас она готова предложить абонентам? Об этом мы говорили в интервью с директором AlphaNet Ириной Рябовой.

– Давайте начнем с того, что происходит на Кипре с телекоммуникационной индустрией. Компания AlphaNet работает давно, но смена владельцев бизнеса всегда влечет изменения. Как вы видите сегодня ситуацию на вашем рынке?

– На рынке Кипра работают четыре крупных оператора связи и несколько небольших игроков. Мы считаем себя самым крупным из небольших операторов. В отличие от них мы начали строить свою собственную оптическую сеть и планируем активно расширяться.

Еще почти год назад никто из операторов не предлагал высокоскоростные тарифы. Абоненты были подключены на 10-20 Мбит/с. Скорость 100 Мбит/с была редкостью и долгожданным событием. В последнее время ситуация сильно изменилась, высокие скорости появились у всех основных операторов, и они активно начали их продвигать.

– Каким образом вы заинтересовываете абонентов? Ведь четыре крупнейших игрока рынка вкладывают огромные средства в рекламу, постоянно развивают новые сервисы… Что вы считаете своим главным преимуществом, которое позволяет вам увеличивать абонентскую базу?

– В первую очередь мы делаем ставку на качество сети. Многое зависит от того, насколько технически грамотно построена сеть и насколько правильно она эксплуатируется.

Второй важный аспект – это высокий уровень обслуживания. Мы заботимся о том, чтобы нашими услугами пользоваться было удобно и приятно. К нам легко дозвониться, и наши операторы умеют объяснять сложные технические моменты на простом и понятном языке и быстро решать все вопросы абонентов.

И третий принцип нашего развития – это предоставление дополнительных новых услуг и продуктов нашим абонентам.

Сейчас мы концентрируемся на первых двух составляющих успеха. Мы укрепляем и развиваем свою сеть и выстраиваем процессы обслуживания.
После этого мы будем добавлять новые услуги – такие как телевидение, видеонаблюдение, умный дом.

– Чем ваше обслуживание отличается от того, что уже есть на рынке?

– 1. Скорость подключения. В тех районах, где есть наша сеть, мы подключаем максимум за два дня. Иногда можем это сделать даже день в день.

2. Режим работы техподдержки. Наши технические специалисты работают не только в дневное, но и в вечернее время, а также в выходные и праздничные дни. Если нужно вызвать инженера на дом или в офис, можно выбрать удобное время.

3. Простое подключение и отключение. У нас нет депозитов и скрытых сборов, нет штрафных санкций при расторжении договора.

4. Обещанный платеж. У нас легко приостановить оказание услуг и списание денег на время отпуска или командировки.

5. Связь в любой точке. При подключении абонентов наши технические специалисты настраивают работу Wi-Fi во всем доме и на всех устройствах абонентов.

– А как у вас работает колл-центр?

– Наш колл-центр работает с 8 утра до 8 вечера.

– Насколько телекоммуникационная сфера на Кипре отличается от вашего прежнего опыта?

– Основное отличие – это сроки и сложность проведения процесса согласования всех работ. В России это проходит намного проще и быстрее. Там не нужно получать разрешения на вход в каждый дом, и можно прокладывать кабель по крышам зданий и по столбам, это гораздо упрощает строительство сети.

Здесь оптическую сеть приходится прокладывать по коммуникациям Cyta. Задача не простая, но реализуемая.

– Какие планы по развитию вы наметили на ближайший год?

– Мы планируем охватить 50% домов в Лимассоле.

– Грандиозные планы…

– Я говорю сейчас о монтированной емкости. Это значит, что мы хотим создать такую сеть, при которой 50% домохозяйств города будут иметь возможность подключиться к нашей сети.

– А у вас есть данные по количеству домохозяйств в Лимассоле?

– Конечно. Примерно 116 тысяч. Вообще же на Кипре более 390 тысяч домохозяйств и плюс еще предприятия, отели и т. д.

– Сейчас вы оказываете услуги только в Лимассоле?

– Сейчас пока да. Сначала мы отработаем все наши гипотезы и выстроим процессы в Лимассоле. После этого будем готовы выходить в другие города Кипра.

– Компании тоже могут стать вашими абонентами?

– Да, мы работаем и с корпоративными клиентами. У некоторых из них подключено по несколько точек, и специально для их обслуживания мы выделили отдельного менеджера. Кроме того, у них есть выделенный канал связи с техподдержкой – специалисты компании-клиента могут напрямую общаться с нашими инженерами. За счет этого все вопросы решаются очень быстро.

– Какую скорость интернета вы можете предоставить?

– До 1 Гбит/сек. Весь предыдущий год мы занимались модернизацией нашей уже существующей сети и добились отличных результатов. Наша сеть стала более надежной, и у нас появилась возможность предоставлять клиентам более высокие скорости.

Параллельно с улучшением существующей сети мы расширяем зоны нашего присутствия и проложили оптоволоконный кабель в нескольких новых районах города.

Благодаря этому уже 12% домохозяйств в многоквартирных домах Лимассола могут получить стабильную связь со скоростью до 1 Гбит/сек.

– У вас в планах серьезное расширение абонентской базы. Значит ли это, что и количество персонала вы будете увеличивать?

– Да, конечно. Прямо сейчас нам очень нужны менеджеры активных продаж и менеджеры по работе с абонентами. Также постепенно будет увеличиваться количество специалистов, которые проводят подключение и обслуживание абонентов. Чем больше у нас будет абонентов, тем больше нам понадобится сотрудников. Инженеры, активные продавцы, операторы колл-центра, менеджеры по работе с абонентами. С нашим отделом кадров можно связаться по адресу [email protected].

– То есть можно к вам обращаться… Вы будете принимать на работу только тех людей, у кого уже есть соответствующий опыт?

– Не обязательно. Если у человека есть желание овладеть какой-то из этих специальностей, мы сможем его научить. Даже если у него нет технических знаний, но есть готовность учиться и работать, мы готовы предоставить такую возможность.

– Кто основные ваши абоненты? Это русскоязычные жители?

– Не совсем так. Наши абоненты делятся примерно по 30% на три основные группы: в равных пропорциях мы работаем с греко-, англо- и русскоговорящими клиентами. А оставшиеся 10% – это экспаты из стран Ближнего Востока.

– А кто ваши сотрудники? И какой штат компании сейчас?

– Сейчас у нас работают чуть более 30 человек из разных стран. Мы гордимся тем, что удалось создать многонациональную профессиональную команду. У нас работают киприоты, русские, грузины, украинцы, прибалты, арабы. Это одновременно и интересно, и сложно. Разные культуры, менталитеты, языки. Но ведь и Лимассол – многонациональный город. И, конечно, приятно, когда с тобой общаются на родном языке.

Развиваясь, мы продолжаем набирать новых сотрудников. И, конечно же, мы с радостью подключим новых абонентов.

Подробнее о наших услугах можно узнать по телефону 25 050 300 или на сайте https://alpha.net.cy

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.