Суббота, 24 февраля 2024

В Пафосе упали два балкона

Фото politis.com.cy

В Пафосе, в разных частях города рухнули два балкона в аварийных зданиях. Пострадали пять человек, все они доставлены в больницу. Власти ищут виновных. Мэр города заявил, что порядка 300 человек, которые проживают в аварийном жилье, в ближайшее время будут расселены по другим объектам.

В старом здании на ул. Никоса Антониадиса напротив площади Кеннеди жили беженцы из Непала. Трое из них – двое мужчин 27 и 28 лет и женщина 29 лет – ночевали на балконе, видимо, чтобы не сильно мучиться от жары. Примерно в 02:30 конструкция обвалилась. Квартира находилась на третьем этаже, поэтому, падая, обломки сбил собой еще два балкона, находящиеся на нижних уровнях. Все это обрушилось на стоявшую внизу машину. Пострадавшие в очень тяжелом состоянии доставлены в больницу.

balcony collapsed paphos cybc

Фото CyBC

Всему виной – жадность владельцев

Мэр Пафоса Федонас Федонос обвинил в случившемся «преступных и жадных» домовладельцев, которые эксплуатируют беженцев и мигрантов. «Эти здания просто не годятся для ремонта, не говоря уже о сдаче в аренду. Они пригодны только для сноса. Но арендодатели превратили их в золотую жилу, – негодует мэр. – В двух- или трехкомнатной квартире размещаются восемь, десять или даже пятнадцать иностранцев, и арендодатель получает по 100 евро с каждого. Таким образом, они могут иметь до 1400 евро за квартиру, которую при обычных обстоятельствах не сдали бы и за 200».

Мэр подчеркивает: в Пафосе насчитывается от 30 до 40 подобных зданий. По словам Федоноса, в конкретной квартире, у которой обвалился балкон, проживало восемь человек. В другом жилом помещении в том же здании живет 14. Глава города добавил: этот балкон часто использовался для хранения газовых баллонов. Муниципалитет неоднократно выражал протест владельцу в связи с беспорядочным состоянием здания. Многоквартирному дому более 40 лет, он не обслуживается ни одной управляющей компанией.

А днем 9 июля в центре города, на проспекте Посидонос, обрушился еще один балкон. Обломки упали на территорию кафе, расположенного на первом этаже здания. В результате два посетителя получили легкие травмы. В это время в кафе сидели несколько человек. Двое пострадавших были доставлены на машине скорой помощи в больницу Пафоса. Полиция и пожарные прибыли на место происшествия, чтобы начать расследование, исключить возможность каких-либо дальнейших травм под обломками и выяснить причину нового обрушения.

balcony collapsed paphos politis

Фото politis.com.cy

МВД вынесло предписание мэру

Министерство внутренних дел в своем заявлении вечером того же дня объявило, что в муниципалитет Пафоса было отправлено официальное письмо после заявлений мэра по вопросу обрушения балконов. МВД напоминает: местные власти несут прямую ответственность за выявление, контроль и принятие мер в случаях аварийных зданий на основе Закона о дорогах и зданиях. «В двух случаях объекты недвижимости, балконы которых обрушились, расположены в границах муниципалитета Пафоса, и, следовательно, муниципалитет Пафоса как компетентный орган должен предпринять действия, предусмотренные законом», – говорится в сообщении МВД. Министерство внутренних дел задает муниципалитету вопрос о том, какие действия были предприняты, чтобы предотвратить подобные происшествия. Правоохранительные органы призывают градоначальника предпринять необходимые действия в рамках закона.

Мэр посоветовал правоохранителям «посмотреться в зеркало»

В своем пространном ответе министерству мэр Федонос посоветовал «посмотреться в зеркало», напомнив, что правительство с 2019 года, когда в Никосии из-за сильных зимних ливней обрушилось заброшенное здание, обещает внести коррективы в законодательство, но вместо этого «подстрекает жадных арендодателей, позволяя им размещать граждан третьих стран и лиц, ищущих убежища, в непригодных зданиях, так как пособие на аренду выплачивается непосредственно владельцам недвижимости». «Тысячи мигрантов и лиц, ищущих политического убежища, стали лучшими клиентами для некоторых недобросовестных владельцев аварийных зданий, которые получают значительный доход, которого у них не было бы при обычных обстоятельствах», – отметил мэр.

Когда о происшествии стало известно, на городские власти обрушилась критика общественности за то, что те знали о таком опасном жилище, но не предприняли никаких действий. Балкон обрушился из-за того, что арматура и бетон подверглись коррозии.

Надо усилить контроль эксплуатации зданий

Председатель пафосского отделения Научно-технической палаты Кипра Яннис Куцолемос заявил: процесс контроля технического состояния здания не может быть оставлен на усмотрение владельца. «Проверки технического состояния должны быть институционализированы и не должны быть оставлены на усмотрение владельца, подобно техосмотру в случае транспортных средств. Горько терять жизни из-за того, что какой-то процесс не институционализирован», – добавил он.

Ассоциация инженеров-строителей призвала правительство оперативно обновить законодательство и ваести норму регулярных инспекций зданий с выдачей соответствующих сертификатов. Такая мера будет действовать в качестве превентивной, выявляя опасные здания до того, как они рухнут, а не после.

Порядка 300 человек будут расселены из аварийного жилья

После обрушения второго балкона мэр Пафоса заявил, что около 300 человек, которые проживают в аварийном жилье, будут выселены, добавив, что «все они в конечном итоге будут спать на тротуарах в туристической зоне Пафоса». Он также сказал, что все арендаторы были уведомлены о решении, а владельцы зданий обратились в муниципалитет с просьбой о продлении срока.

Эту информацию изданию Cyprus Mail подтвердил один из жильцов пострадавшего здания, сообщив, что «полиция дала указание владельцам немедленно и на неопределенный срок эвакуировать здание». Арендодатель не предложил им никакой помощи или альтернативного жилья, заявив, что «это проблема арендаторов, и что это решение не владельцев, а полиции».

«Я позвонил в полицию, чтобы попросить помощи, но в ответ услышал только грубости и предложение решить эту проблему самостоятельно, – пишет он в письме, которое цитирует Cyprus Mail. – Большинство жильцов этого здания – мигранты и беженцы. Очень немногие имеют какую-либо возможность найти альтернативное место для проживания. Что за бессердечные люди эти киприоты во власти, которые выбрасывают этих людей на улицу?». Он отметил, что обрушение балконов было вызвано износом бетонных и стальных арматурных стержней. Основная конструкция здания при этом не пострадала.

 

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.