Пятница, 21 июня 2024

Как политика влияет на археологию

Порфириос Дикеос и статуя Рогатого бога . Фото: Департамент древностей
Порфириос Дикеос и статуя Рогатого бога . Фото: Департамент древностей

Археологические раскопки иногда становятся не просто научным мероприятием, а настоящим конфликтом с политической подоплекой. Именно так произошло при раскопках древнего города Энгоми в середине ХХ века.

Кипрский ученый Йоргос Папасаввас изучил, как научное изучение города позднего бронзового века близ Саламина стали частью противостояния археолога Порфириоса Дикеоса и Клода Шефера.

Роль Аласии

Древний город Аласия был заброшен около 1100 года до н. э., когда его жители переместились в Саламин, расположенный в 2-3 км к западу. В новое время на его месте возникло селение Энгоми, по название которого стали именовать и развалины древнего города-царства.

Аласия была важным городом в истории Средиземноморья позднего бронзового века, то есть примерно с середины XVII века до н.э. до конца XII века до н.э. «В то время царь Аласии имел контакты с фараоном Египта и обращался к нему “мой брат”, что было важной дипломатической привилегией», – рассказал Папасаввас в интервью изданию Cyprus Mail.

Кипру удалось войти в дипломатические, экономические и политические союзы, которые были созданы великими державами того времени – Египтом, Ассирией, Вавилоном, Микенами. Главной причиной выгодного положения Кипра были богатые местные месторождения меди ― металла, который имел большое значение для экономик в древнем мире.

Крупные раскопки, начавшиеся на территории Энгоми в 1930-х годах, поставили некоторые из самых обсуждаемых вопросов того времени и наших дней. Когда греки впервые прибыли на Кипр? Как Кипр стал эллинизированным? Раскопки в Энгоми предоставили много материала для этой дискуссии.

Фото: Департамент древностей

Археология и политика

«Во время британского правления, в угоду своей имперской политике, англичане пытались убедить тогдашних киприотов в том, что они не имеют отношения к Греции, – говорит Папасаввас. – Не стоит забывать, что раскопки в Энгоми проводились в разгар политических потрясений. Большая часть населения требовала союза с Грецией. Британцы взяли на вооружение некоторые научные интерпретации и теории, чтобы заявить, что характер кипрской культуры сильно отличается от греческой и весьма своеобразен».

Вопрос о том, когда древние греки впервые прибыли на Кипр, внезапно стало очень важным не только по научным, но и по политическим причинам.

Для начала Йоргос Папасаввас предлагает ответить на вопрос, что значит «прибыли». «В качестве кого они прибыли на Кипр? В качестве торговцев, колонизаторов, простых посетителей? Принесли ли они с собой идеи, знания, язык, свои привычки, свою религию, свое искусство?» – задается вопросом он.

Микенцы

Из-за огромного количества микенской керамики на Кипре исследователи уже в конце XIX века начали считать, что микенцы поселились здесь. Керамика была свидетельством их фактического присутствия. Подробнее о керамике можно прочитать в статье искусствоведа.

Кипр в то время получал значительное количество товаров и материалов из близлежащих регионов. Эти предметы путешествовали не сами по себе – их привозили люди. «На Кипре много микенского материала очень хорошего качества – например, горшков, которые мы находим в богатых кипрских гробницах. В некоторых случаях на Кипре их сохранилось больше, чем в материковой Греции, откуда они были привезены», – поясняет ученый.

Французский археолог Клод Шеффер и другие датировали прибытие микенцев XIV веком до н.э. На тот момент Шеффер был известен своими раскопками в Угарите на территории современной Сирии, которые он вел с 1929 по 1969 год. Древний Угарит находился на побережье прямо напротив Кипра, доплыть из Аласии в Угарит не составляло бы труда. Шеффер нашел там много предметов, связанных с древним Кипром. Это и привлекло его на остров.

У ученого сложилась теория: в XIV веке до н.э. на Кипр прибыла волна микенских переселенцев, которые, обосновавшись на острове, двинулись дальше и основали Угарит. Иными словами, он полагал, что Угарит был колонией, основанной переселенцами с Кипра.

Начав раскопки в районе Энгоми, Шеффер обратился в Департамент древностей, чтобы те прислали кого-то ему в помощь. Настолько обширна была территория, где предстояло копать. Ведомство направило на раскопки ученого Порфириоса Дикеоса.

Новая теория

Но в итоге кипрский исследователь предложил совершенно иную хронологию и интерпретацию того, что они обнаружили в Энгоми. Его версия противоречила интерпретации Шеффера, поэтому тот попытался отделаться от кипрского исследователя.

Дикеос предположил, что микенцы обосновались на Кипре не в XIV веке до н.э., а в XII. На это столетие пришлось множество потрясений и волнений в Восточном Средиземноморье; например, Микены и многие микенские города были разрушены, а их жители, по-видимому, массами стали прибывать на Кипр. В какой-то момент, самое позднее, в ΧΙ веке до н.э., киприоты начали говорить по–гречески.

«Есть такие люди, которым всегда везет. Дикеос был не только превосходным ученым, он был очень везучим человеком. В первые же дни работы он нашел бронзовую статую Рогатого бога – одну из самых впечатляющих находок, когда-либо сделанных в Восточном Средиземноморье. Шеффер начал, мягко говоря, завидовать», – рассказывает Папасаввас.

В конце концов Шеффер сделал свою собственную «великую находку» – статую бронзового бога с копьем. Однако между учеными сложилась очень напряженные отношения. Шеффер обвинял Дикеоса в предвзятости и в том, что его симпатии к Греции мешают ему мыслить объективно.

«Лично мне больше симпатичен Порфириос Дикеос не только в том смысле, что он был прав в своей интерпретации. Но и потому, что он был выдающимся археологом и справедливым человеком. Шеффер же использовал все средства, чтобы помешать Дикеосу продолжать раскопки в Энгоми и сохранить это место за собой, заявляя о своем абсолютном научном авторитете. Но в конце концов именно идеи и интерпретация Дикеоса возобладали в археологической науке», – говорит Йоргос Папасаввас.

Порфиреос Дикеос, который и сегодня считается одним из самых выдающихся кипрских ученых, был одним из пионеров во внедрении современных методов раскопок и интерпретации археологических находок. Он настаивал на важности всех обнаруженных предметов, даже самых маленьких черепков от разбитых ваз, для реконструкции жизни древних людей.

Сейчас это особенно важно для Кипра, так как селение Энгоми расположено на оккупированных территориях. «Мы можем открыть публикации Дикеоса и найти всю нужную нам информацию, настолько они подробны», – говорит Йоргос Папасаввас.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.