Четверг, 25 июля 2024

С угнетением домработниц борются диаспоры

Представители филиппинской общины во время ации по уборке пляжа в Ларнаке. Источник фото: cyprus-mail.com
Представители филиппинской общины во время ации по уборке пляжа в Ларнаке. Источник фото: cyprus-mail.com

Эстер Битти – корпоративный менеджер высшего звена, она работает в кипрской компании по оказанию финансовых услуг. Эстер по национальности филиппинка. И некоторые местные жители по определению считают, что она относится к низшему классу социума.

Из своих 59 лет жизни Эстер провела на Кипре почти 30 – с тех пор как они с мужем оставили работу в ливийском представительстве крупной нефтяной компании. Дети Эстер ходили в частную школу в Никосии и, как и их мама, безупречно говорят по-английски.

Как правозащитница она возглавляет Федерацию филиппинских организаций на Кипре (FFOC) и представляет Кипр в правлении Европейской сети филиппинской диаспоры (ENFID).

Дискриминация по цвету кожи

«Однажды продавщица в магазине ударила меня по руке за то, что я дотронулась до выставленной на витрине обуви! – вспоминает Эстер, которая без проблем могла бы купить весь ассортимент того магазина. – Большинство киприотов склонны обращать внимание на цвет вашей кожи. Дискриминация здесь широко распространена. Жестокое обращение – неотъемлемая часть опыта выходцев из Азии. Независимо от того, родом ли вы со Шри-Ланки или Филиппин, из Индии, Пакистана, Непала – цвет вашей кожи гарантирует, что к вам будут относиться иначе».

Зная о царящей на острове дискриминации, Эстер взялась защищать права своих сограждан. С 1996 года, когда она впервые прилетела на остров, она помогла примерно 18 000 своих соотечественников. Она боролась за то, чтобы с ними обращались справедливо.

Эксплуатация домработниц

По ее словам, это тяжелая битва. «Я вижу одно и то же на протяжении многих лет: работодатели считают, что они владеют своей “прислугой” как рабами. Они думают, что в их распоряжении роботы, которые будут готовить, ухаживать за детьми, присматривать за пожилыми родственниками и убирать их дома в режиме 24/7. Я видела, как домашнюю помощницу уволили без предупреждения за то, что та заболела. Бывают случаи ужасающего сексуального насилия. Однажды мне пришлось спасать работницу-филиппинку, намеренно запертую в доме, пока ее работодатель был в отпуске!» – приводит Эстер примеры преступлений в адрес домашних помощниц.

Эстер знакома с историями, которые шокировали бы большинство жителей острова. Это истории о жестоком обращении, абьюзе и лишениях, которые случались в жизни 90% филиппинцев Кипра. «Многие филиппинцы говорят, что с ними нигде не обращались так плохо, как на Кипре. Стоит ли удивляться, что филиппинская диаспора в Европе назвала Кипр худшей страной с точки зрения отношения к помощникам по хозяйству?»

Эстер согласна, что не все жители Кипра эксплуатируют своих домашних помощниц. Она знает примеры того, как работодатели оплачивали немалые счета за медицинские услуги, подвозили свою помощницу по дому к врачу и в целом относились к ним как к членам своей семьи. Но все это – исключения на общем фоне.

Предпринятые меры

На протяжении многих лет Эстер делала все, что в ее силах, чтобы помочь. Она посещает членов землячества в больнице. Переводит на английский их жалобы и подает их в полицию и иммиграционную службу. Организует спасательные операции по вызволению работников, с которыми плохо обращаются. Во время локдауна она доставляла домашним работникам любой национальности еду и предметы первой необходимости. Она также помогает организовывать множество межкультурных мероприятий, которые привносят радостные нотки в тяжелые жизненные обстоятельства.

В феврале филиппинская община Никосии завоевала третий приз на карнавале в Агландже. В августе община Пафоса отпраздновала свое десятилетие великолепным театрализованным представлением. 17 сентября они организовали конкурс традиционных филиппинских песен «кундиман» в одном из ресторанов Никосии. В октябре в муниципальном театре Ларнаки пройдет конкурс красоты, а на городском пляже – несколько акций по уборке.

«Когда вы находитесь вдали от своей семьи и страны, а ваши жизненные обстоятельства зависят от работодателя, вы учитесь полагаться на диаспору», – объясняет Эстер.

Этим летом Эстер Битти помогла супружеской паре, которая ранее работала у членов саудовской королевской семьи. На Кипре они нашли работу в доме известного лимассольского предпринимателя, который нанял их якобы для того, чтобы поддерживать порядок в своем небольшом доме с тремя спальнями. Но когда пара прибыла на остров, они обнаружили, что их поселили в подвале без окон и поручили уборку особняка с семью спальнями, пляжного домика и офиса. Вдобавок к этому работодатель забрал у них паспорта, чтобы они не смогли уехать.

«За последние несколько лет у этого человека сменилось восемь разных домашних работников, – добавляет Эстер, которой 4 августа удалось добиться расторжения контракта. – Это должно было бы стать тревожным сигналом для властей. Но никто не проверяет, никому нет дела. Посмотрите, сколько времени потребовалось властям, чтобы обратить внимание на серийного убийцу 2019 года. А ведь были убиты три филиппинки и ребенок. Я думаю, все было бы по-другому, если бы жертвы были местными женщинами».

Статистика

Учитывая все эти обстоятельства, удивительно, что филиппинцы все еще хотят приезжать на Кипр. Но, по словам Эстер, в Маниле по-прежнему миллионы людей ищут работу за границей. «Они знают, что Кипр входит в ЕС и имеет большую филиппинскую диаспору. Поэтому они думают, что это, должно быть, хороший вариант. Да, на острове царят непринужденная атмосфера, низкий уровень преступности и свобода исповедовать свои религиозные убеждения. Но факт остается фактом: отношение к домашним помощникам на Кипре почти средневековое, а зарплаты ужасные», – поясняет правозащитница.

В 2020 году исследование условий труда помощников по дому показало, что большинство из них проработали на 40% больше времени, чем указано в их трудовом договоре. Каждый пятый работал более 70 часов в неделю. 32% получили меньшую зарплату, чем первоначально было оговорено.

«Могли бы вы работать более 16 часов в день за 460 евро в месяц, из которых ваш работодатель удерживает четверть за то, что предоставляет проживание, питание, социальное страхование и доступ в ГеСИ? – задается вопросом Эстер. – Смогли бы вы прожить ввосьмером в комнате без водопровода? Смогли бы вы питаться несвежими объедками или провести семь лет без отпуска, зная, что у вас нет возможности сбежать? Тогда почему люди ожидают, что кто-то другой готов на все это? Только потому, что у них иной цвет кожи?»

Текст подготовлен по материалам издания Cyprus Mail.

Новости по теме

В последнее время кипрские СМИ активно освещают успешные истории мигрантов и беженцев. Это должно показать, к чему приводит успешная ассимиляция. Здесь можно почитать историю курдской семьи из Сирии, которая живет на Кипре уже много лет.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.