Пятница, 8 декабря 2023

Велосипедисты спасают собак

Фото cyprus-mail.com
Фото cyprus-mail.com

Содержать домашнее животное на Кипре – дорогое удовольствие. Питомцы в зависимости от вида обходятся владельцам в 300-1000 евро в год. И для многих хозяев такие расходы становятся полной неожиданностью.

Миниатюрные волнистые попугайчики обходятся примерно в 300 евро в год. Кошки ― в два раза дороже. А расходы на содержание маленькой собаки могут составлять около 700 евро. Самые дорогие домашние питомцы (если мы не включаем в этот список лошадей) – это крупные собаки. До 1000 евро в год придется потратить хозяевам на корм, игрушки, поводки, ошейники и уход. И это без учета счетов от ветеринара, которые сами по себе могут составить еще 1000 евро даже для собаки с идеальным здоровьем.

К сожалению, эти расходы часто становятся неожиданностью для владельцев. В результате люди, не подготовленные к тому объему внимания и средств, которого требует большая собака, просто выбрасывают ее на улицу. Приюты по всему миру сообщают, что именно крупные собаки на сегодняшний день чаще всего оказываются у них под опекой.

Что ждет брошенных собак

По словам зоозащитника Грэма Шеклтона, на Кипре это обычно питбули, хаски, ротвейлеры, доберманы и мастифы. Большинство из них попадают в правительственный приют, где через 15 дней их усыпляют.

Немногие счастливчики находят дорогу в частные приюты. Одним из них управляет сам Грэм. Он и его команда реабилитируют, дрессируют и находят хозяев для этих крупных зверей. Расходы приюта очень высоки, поэтому Грэм и его соратник Ли Картер часто проводят фандрайзинговые акции.

Благотворительность

У Ли, жителя Пафоса, есть две страсти в жизни: собаки и велосипеды. За 15 лет, проведенных на Кипре, ему несколько раз удавалось сочетать приятное с полезным и собирать тысячи евро для местных приютов.

«Я люблю этот остров, люблю его жизнь. Но с того момента, как я сюда приехал, я сразу стал замечать отсутствие должного ухода за животными. Куда бы я ни пошел, везде, казалось, были собаки, попавшие в беду. Брошенные умирать с голоду на обочине дороги, забытые, бродящие по полям и лесам. Это разбивало мне сердце. И я знал, что должен был что-то сделать», – рассказывает Картер.

В течение следующего десятилетия Ли объехал почти все страны Европы, собирая деньги для приютов на Кипре. Он делал все это за свой счет. Каждый цент достался собакам.

В 2013 году благодаря своей поездке с Акамаса на мыс Каво Греко он привез в приют три фургона, полных собачьего корма. В 2017 году велозаезд из Барселоны в Афины обеспечил собакам 7000 евро. В 2019 году поездка из Осло в Барселону принесла еще 4000 евро. А в 2021 году его путешествие вокруг острова помогло собрать 3200 евро.

Непростая миссия

В этом году Ли Картер проехал на велосипеде из Загреба в Афины, поездка завершилась буквально недавно, в начале октября. «Когда Грэм сказал мне за пинтой пива, что их счета за ветеринара превысили 7000 евро, я понял, что снова пришло время действовать, – улыбается Ли. – На следующий день я позвонил своему партнеру по велоспорту в Великобританию и сказал ему седлать коней – мы снова отправляемся в наше благотворительное путешествие!»

На этот раз Ли выбрал маршрут из столицы Хорватии в столицу Греции. Хотя это была поездка по изнуряющей жаре, пересеченной местности и опасным ущельям, Ли видел в этом символическое значение. «Это дань уважения тем трудностям, с которыми ежедневно сталкиваются брошенные собаки Кипра», – говорит он.

Отправившись в путь 15 сентября с развевающимся за спиной велосипеда флагом Кипра, Ли и его партнер по велогонкам из Уэльса Расс Мюррей обогнули побережье Хорватии через Динарское нагорье, пересекли Боснию и оказались в Черногории. «К тому моменту, когда мы пересекали албанскую границу, шел проливной дождь, – вспоминает Ли. – Дорогу было почти не видно, форма прилипла к телу. В тот день нам пришлось проехать 50 км вверх и вниз по горам».

В Албании местные жители сперва показались радушными и гостеприимными, если бы не один случай. «К нам подошел маленький ребенок и протянул руку в приветственном жесте. Я сделал то же самое. Потом он ударил меня прямо в лицо и убежал», – вспоминает спортсмен.

Это был не единственный разочаровывающий момент. Велосипедистам пришлось справляться с порывистыми ветрами, опасными спусками с гор, высокими температурами и безжалостными ливнями. Но Ли продолжал крутить педали, его мысли были только о собаках.

«С каждым днем, по мере того как увеличивалась сумма пожертвованных средств, росла и моя решимость. За первую неделю мы заработали 3000 евро! К тому времени, когда мы въехали в Грецию, пожертвования составили 5000 евро. Ноги болели, а спины разрывались от боли, но мы продолжали ехать ради псов Кипра», – делится Ли Картер.

5 октября, измученные, но счастливые, Ли и Расс въехали в Афины. Однако результаты фандрайзинговой кампании их разочаровали.

«Когда я подсчитал окончательную сумму, она оказалась 6000 евро. Это было меньше, чем мы планировали. Но мы знали, что найдутся другие добрые сердца любителей животных, которые будут продолжать делать пожертвования даже после того, как мы закончим наше путешествие», – уверен велосипедист.

Слова Ли напоминают о том, что для каждой бессердечно выброшенной собаки находятся добрые люди, готовые помочь. «До тех пор, пока все на острове не поймут ответственности и издержек владения домашним животным, эта проблема никуда не исчезнет», – считает Ли. «Если бы пришлось, я бы ради собак поехал на велосипеде на край света», – добавляет спортсмен.

Текст подготовлен по материалам Cyprus Mail.

Другие новости

В парламенте обсуждают поправки, которые сделают обязательным выгул собаки на поводке и наличие у хозяев пакетиков для сбора фекалий животного. Собаководам, которые их не убирают, будет грозить штраф. Читайте в деталях.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.