Четверг, 18 апреля 2024

Современное рабство: цифры занижены

Фото freepik.com
Фото freepik.com

Кипр демонстрирует снижение масштабов торговли людьми в целях сексуальной эксплуатации. Эксперты предупреждают, что отчеты скрывают за собой довольно неприглядную реальность.

Согласно отчету Министерства внутренних дел, в период с 2019 по 2022 годы на Кипре 98 человек стали жертвами торговли людьми: начиная от сексуальной и трудовой эксплуатации и заканчивая принудительными браками. Из них 33 человека были жертвами сексуальной эксплуатации.

Отчеты не отражают реальности

«С 2010 года, когда произошло массовое закрытие кабаре, дела обстоят не так плохо. Сильно помогла пандемия. Люди просто не искали секса так часто, как обычно», – говорит Андрулла Христофиду-Энрикес, основательница НКО Cyprus Stop Trafficking. Она потратила десятилетия на борьбу с сексуальной эксплуатацией на Кипре. Активист часто позволяла жертвам оставаться у себя дома, если им требовалось прийти в себя в безопасности, прежде чем обратиться в суд.

Но она же добавляет: официальные цифры сильно занижены. «Если говорить честно, то нынешний состав управления по борьбе с торговлей людьми мало что делает. Они ожидают, что мы сами будем указывать им, что и где расследовать, и не хотят ничего делать сами», – заявила Андрулла Христофиду-Энрикес.

С ней согласна депутат парламента от партии ДИСИ Рита Суперман, которая в прошлом сама руководила управлением по борьбе с торговлей людьми. По ее словам, официальное число случаев сильно занижено, реальная цифра в разы выше.

Профессор Нася Хаджигеоргиу, доцент кафедры правосудия переходного периода и прав человека в университете UCLan, тщательно исследовала феномен торговли людьми по обе стороны Зеленой линии. У нее тоже есть основания считать, что цифры из отчетов не отражают реальную ситуацию. Но не только из-за халатности полиции.

Причины

Во-первых, не так много людей вообще обращаются в полицию. Во-вторых, если жертвы и обращаются в полицию и та начинает расследование, у дела должны отсутствовать юрисдикционные трудности. Проще говоря, полиция не может расследовать инциденты на оккупированных территориях.

В-третьих, многие судебные преследования останавливаются из-за отсутствия свидетелей. Число судебных преследований за сексуальную эксплуатацию за четыре года составило 13 случаев.

Впрочем, исследовательница не отрицает фактор халатности сотрудников полиции. «Представители некоммерческих организаций в Республике Кипр ссылались на опросы пострадавших, длившиеся менее 10 минут. Или на случаи, когда собеседование проводилось без переводчика», – писала Хаджигеоргиу в 2022 году.

Особую проблему представляют проявления расизма со стороны полицейских. «Возможно, самым экстремальным примером этого был ответ одного сотрудника. Услышав, что предполагаемая жертва из Камеруна, он еще до начала интервью решил, что она лжет и что ее не могли ввезти на Кипр для эксплуатации», – отмечает та же исследовательница.

Какие женщины становятся жертвами

Хаджигеоргиу описывает два профиля женщин, которые становятся жертвами эксплуатации. Первые сталкивались с эксплуатацией на территориях, контролируемых правительством Республики Кипр. Вторые подвергались эксплуатации в «ТРСК», а затем пересекали Зеленую линию и подавали заявку на статус беженца в Республике Кипр. Поскольку полицейское сотрудничество между правоохранительными органами двух общин Кипра находится в зачаточном состоянии, эффективное и всеобъемлющее противодействие торговли людьми невозможно.

Ежедневно НКО получают примерно 350 звонков от просителей убежища. Но могут обработать только треть из них, остальные приходится игнорировать. Это сильно отличается от ситуации еще три года назад, когда организации гражданского общества сами активно искали и идентифицировали предполагаемых жертв торговли людьми, которые не могли связаться с ними или властями. Женщины, идентифицированные как жертвы, получают жилье, питание и доступ к врачу.

Согласно отчету Госдепартамента США за 2023 год, Кипр отнесен к странам первого уровня. Это означает, что он полностью соответствует требуемым стандартам. Тем не менее, авторы отчета предупреждали, что службы социальной защиты «по-прежнему своевременно не реагируют на обращения некоторых потенциальных жертв и не направляют всех потенциальных жертв в полицию для прохождения официальных процедур идентификации».

Жертвы, выявленные на Кипре в 2022 году, были выходцами из Камеруна, Восточной Европы, Египта, Индии, Непала и Нигерии. «Сексуальная эксплуатация происходит в частных квартирах и отелях, на улице, в барах, пабах, кофейнях, массажных салонах и кабаре, известных доступностью коммерческого секса», – говорится в отчете.

Женщин завлекают в эту подпольную индустрию обещаниями выгодно выйти замуж, устроиться работать официантками или хостесс. Несопровождаемые несовершеннолетние также особенно уязвимы для сексуальной торговли и принудительного труда.

Прецедент

Усилия по борьбе с индустрией сексуальной эксплуатации на Кипре активизировались в 2010 году. До этого в стране действовали печально известные «визы для артисток», которые фактически были инструментами принудительной проституции. Женщины приезжали по этим визам из стран, не входящих в ЕС. У них отбирали паспорта и принуждали заниматься проституцией.

Решение Европейского суда по правам человека 2010 года по делу Оксаны Ранцевой оказалось важной вехой, положившим начало борьбе с кабаре. Оксана Ранцева была 20-летней российской студенткой. Девушка приехала на Кипр по «визе артистки» и с контрактом на работу переводчицей танцевальной группы. Однако в Лимассоле выяснилось, что она стала сотрудницей кабаре, обязанной танцевать стриптиз и оказывать клиентам интимные услуги.

Девушка просила отправить ее обратно в Россию. Работодатель в итоге отвез ее в полицейский участок. Он потребовал депортировать Оксану, так как та якобы отказывалась выполнять условия заключенного с ней контракта. Два сотрудника полиции сказали, чтобы Оксана и владелец кабаре приехали на следующее утро, когда на месте будет сотрудник Миграционного департамента. Девушку отвезли в частную квартиру, где, вероятно, избили. При попытке сбежать оттуда она упала с пятого этажа и погибла.

Отец Оксаны подал иск в ЕСПЧ, который в 2010 году обязал кипрские власти выплатить мужчине моральную компенсацию в размере 40 000 евро. Кипрские власти открыли расследование дела, но в 2017 году владелец заведения и двое полицейских были оправданы за отсутствием доказательств.

Текст подготовлен по материалам Cyprus Mail

Читайте также

Смерть 45-летней бездомной россиянки в Лимассоле заставила общественность обратить внимание на проблему. Суровая реальность состоит в том, что сотни людей регулярно ночуют на улицах. Подробнее по ссылке.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.