Воскресенье, 26 мая 2024

Бывший миротворец запустил подкаст о Кипре

Фото pixabay.com
Фото pixabay.com

Сэмюэл Льюис-Блан жил на острове с 2019 по 2021 годы. Он ежедневно общался с людьми по обеим сторонам Зеленой линии, посещал отдаленные места Кипра и узнавал истории, незнакомые даже тем, кто знает остров вдоль и поперек.

Вернувшись в Великобританию и уволившись со службы, сотрудник по непрерывному взаимодействию Вооруженных сил ООН запустил подкаст. Там он делится тем, что узнал.

О киприотах

Вот одна из его зарисовок: «Однажды жарким летом я сидел возле дворца Ледра с двумя пожилыми джентльменами: греком-киприотом и турком-киприотом. Им было под семьдесят. Как они сказали мне, они были друзьями много лет, задолго до того как события 1974 года разлучили их. Находясь по разные стороны баррикад, они участвовали в военных действиях друг против друга. И все же, даже после всего, что они видели, и всего, что они перенесли, они искренне надеялись на воссоединение. Надеялись, что перед смертью их снова будут называть просто киприотами».

О Зеленой линии

Сэмюэл Льюис-Блан рассуждает о том, как буферная зона влияет на кипрскую жизнь. «По сути я рассматриваю территорию, которая объединяет разделенные стороны Кипра. И говорю о неэффективности ООН в качестве посредника в решении проблемы», – поясняет автор подкаста.

Он прожил два года на территории демилитаризованной зоны, среди заброшенных зданий и постов безопасности. Он видел, как за одну ночь демаркационная линия то сдвигалась вперед, то отступала назад. И на редкость хорошо понимает, почему даже в наши дни каждый сантиметр буферной зоны по-прежнему важен.

«К северу от Ledra Palace есть большой участок земли, который ООН когда-то патрулировала каждый день, – рассказывает он в качестве примера. – На протяжении многих лет турецкие вооруженные силы заявляли о своих правах на этот участок, доходя даже до того, что удерживали миротворцев ООН в заложниках. Проблемы начинаются при ежегодной ротации контингента. Новые миротворцы не знают истории, не знают, где начинается и заканчивается линия прекращения огня. И с годами территорию буферной зоны понемногу крадут».

Частью работы Сэма было определение и точная демаркация линии прекращения огня. По его признанию, даже когда ООН знает о нарушениях, они мало что могут сделать, кроме выражения озабоченности и гневных писем. «Они миротворцы, и на местах они мало что могут сделать. Не успеешь оглянуться, как первоначальная линия прекращения огня переместилась на 100 метров к югу. И жители так называемой “ТРСК” начали что-то на ней строить…» – рассказывает он.

Сэмюэл Льюис-Блан. Фото cyprus-mail.com/

О чиновниках

Работа Сэма была сопряжена именно с такими сложностями. Он часто ссылается на историческую и нынешнюю напряженность, которая привела к такому неравенству. «Старшее и молодое поколения кажутся более либеральными в своих взглядах, более понимающими, – размышляет он. – Я считаю, что главная проблема – с людьми среднего возраста, которые часто находятся у власти. По моему мнению, основанному на моем опыте, это люди, которые глубоко озлоблены. Вполне возможно, они затягивают решение кипрской проблемы». Сэм понимает, что это звучит резко и субъективно. Но, тем не менее, его оценка ситуации именно такова.

«Я присутствовал на многих встречах высокого уровня между представителями обеих сторон. Их переводчиками обычно были молодые люди. Эти переводчики часто проявляли более глубокое понимание абсурдных событий, происходящих в буферной зоне. Находясь вне пределов слышимости своих командиров, они говорили со мной о резком контрасте между миром, которого они хотели бы, и непреклонной непримиримостью своих военных и политических лидеров. Трудности, с которыми они сталкивались при переводе аргументов, против которых они так решительно выступали, были вполне ощутимы», – вспоминает он.

О разделенной столице

Сэм старается оставаться как можно более беспристрастным в своих взглядах. Но истории, которые он рассказывает, часто говорят сами за себя. Например, мало кто знает, что самый нестабильный регион буферной зоны находится в Никосии. На это есть три причины.

Во-первых, это самое узкое место Зеленой линии, где солдаты противоположных сторон находятся достаточно близко, чтобы стрелять друг в друга. Во-вторых, в отличие от большинства районов буферной зоны, здесь находятся военнослужащие из числа турок-киприотов, которые эмоционально привязаны к своей работе. И, в-третьих, каждый добытый миллиметр Зеленой линии может стоить миллионы в будущем.

В рамках своей работы Сэм был экспертом по историческим и текущим горячим точкам в буферной зоне. Он часто присутствовал на совещаниях высшего уровня и устранял пробелы в знаниях своего руководства.

Для Сэма истории обычных людей продолжают вызывать глубочайший отклик даже спустя какое-то время после того, как он покинул остров. «Однажды вечером мы с женой ехали на такси обратно в то место, где мы жили. Водителем был грек-киприот. Когда мы проезжали мимо заброшенного аэропорта Никосии, он спросил, можно ли ему его посмотреть. “Конечно!” – ответили мы. Пока мы медленно ехали по аэропорту, по его щекам текли слезы. Мы утешили его, и он горячо поблагодарил нас, объяснив, что впервые с 1974 года снова видит аэропорт. Я подозреваю, что для него это было место, связанное с глубоко личными воспоминаниями».

Сейчас, спустя годы, Сэм все еще вспоминает, с какой любовью жители Кипра относятся к своей прекрасной, но разделенной нации.

Текст подготовлен по материалам Cyprus Mail

По теме

Спустя 49 лет после вторжения 1974 года и впервые с оккупации северных районов Кипра, 12 мая 2023 года, команда из 11 человек попала на территорию заброшенного аэропорта Никосии.

Ранее они получили разрешение на посещение аэропорта от Организации Объединенных Наций, под чьим контролем эта зона находится с лета 1974 года. Главной причиной визита был поиск исторических документов о последних днях работы аэропорта.

Читайте об экспедиции и ее результатах по ссылке.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.