Суббота, 2 марта 2024

Америкос Аргириу: история знаменитого кипрского врача

Фото allaboutlimassol.com

Врач Америкос Аргириу оставил колоссальный след в истории кипрской медицины, Лимассола и всего Кипра, став основателем первой на острове педиатрической клиники, открывшейся в Лимассоле в 1969 году, и существенно повлияв на то, как здесь стали лечить детей с особенностями развития.

Аргириу был неоднократно награжден за свою работу как на Кипре, так и за рубежом. До 2005 года, когда ему исполнился 81 год, Америкос работал в собственной клинике, а также в административном совете фонда Theotokos Foundation, который он сам основал, подарив надежду тысячам людей с ограниченными интеллектуальными возможностями и их семьям. Сейчас, после смерти отца 18 февраля 2020 года, клиникой руководит его сын Аргирис Аргириу.

америкос аргириу1 allab

Детство и образование

Америкос Аргириу родился в ноябре 1924 года в Полисе Хрисохусе. Его отец, Аргирис, планировал навсегда уехать в Америку вслед за своими братьями, но передумал, когда женился и обосновался с семьей в Полисе Хрисохусе. Мечты об Америке отразились в именах его детей — дочери Вирджинии и сына Америкоса (именно так на греческий манер называют путешественника Америго Веспуччи, который в начале XVI века установил, что открытые Колумбом земли это отдельный континент). Аргирис с помощью брата Сократиса основал на Кипре филиал нефтяной компании Shell и поставлял топливо на рудники в Лимни. Он также занимался торговлей продуктами питания, плодами рожкового дерева и миндалем. Америкос был самым младшим ребенком в семье, и отец решил отправить его учиться в престижную Всекипрскую гимназию в Никосии, а затем в American Academy в Ларнаке.

После Второй мировой войны Америкос Аргириу отправился в Афины изучать медицину. Именно там начали проявляться выдающиеся черты его характера. Студент Аргириу стал одним из основателей Национального кипрского студенческого союза, поддерживая хорошие отношения со всеми политическими фракциями, хотя сам он склонялся на сторону социал-демократов. Его лидерские качества стали очевидны благодаря организованным студенческим союзом многочисленным митингам в поддержку независимости Кипра, которые проходили в то время в Афинах. После учебы в университете Аргириу уехал в Англию, где завершил практическую часть своего медицинского образования в педиатрических отделениях различных больниц. В 1961 году он получил стипендию Всемирной организации здравоохранения для обучения в Американском университете Бейрута на кафедре общественного здравоохранения.

Первая детская больница

Вооруженный только своим научным образованием, Америкос вернулся в Лимассол, где основал первую на Кипре детскую клинику. Для начала работы этой больницы фактически потребовалось новое законодательство о лицензировании такого рода медучреждений, так как раньше прецедентов не существовало. Вскоре после этого началась история организации Theotokos Foundation.

америкос аргириу детская больница allab

«В какой-то момент моего отца позвали навестить ребенка с особенностями развития в специальном приюте для таких детей. Именно тогда он увидел, как бесчеловечно обращаются с ними. Детьми пренебрегали, некоторые были прикованы к кроватям. Поэтому он решил дать им достойные условия жизни», — рассказывает сын Аргирис.

Америкосу Аргириу удалось собрать средства на создание и оснащение помещений фонда. «К счастью, мой отец был хорошо известен в обществе благодаря своим умениям и талантам, поэтому инвесторы поверили ему», — добавляет Аргирис.

америкос аргириу theotokos foundation allab

Учредители Theotokos Foundation.

Сегодня расходы на управление фондом ежегодно составляют 2 млн евро, они покрываются крупными донорами и пожертвованиями простых людей. Изначально фонд задумывался просто как приют, но с тех пор превратился в организацию, которая ежедневно заботится о детях с ограниченными интеллектуальными возможностями, предлагая им творческие занятия и физиотерапию. Теперь цель состоит в том, чтобы деинституционализировать всех подопечных (то есть перевести их из фонда в семьи) и предложить помощь и поддержку их родителям или опекунам.

Самым большим вкладом фонда в кипрскую жизнь стало то, что благодаря его работе в обществе постепенно исчезает стигматизация детей с особенностями, которая раньше заставляла семьи скрывать их, а не интегрировать в общество. Кульминацией всех усилий стало создание Центра профилактической педиатрии. «Работая с особенными детьми в течение десятилетий, мы увидели, что многие случаи можно было бы лечить эффективнее, если бы родители были осведомлены о хромосомных аномалиях плода. С созданием Центра профилактической педиатрии мы, по сути, внедрили на острове пренатальный скрининг, который остается ключевой процедурой для всех беременных женщин за последние 30 лет», — говорит Аргирис Аргириу. В то время эта технология не имела аналогов на Кипре, хотя проводилась в Европе в течение многих лет.

америкос аргириу theotokos foundation1 allab

америкос аргириу theotokos foundation2 allab

Праздники в Theotokos Foundation.

Последние годы

Многие люди знали Америкоса Аргириу как энергичного и предприимчивого врача. По словам его сына, профессиональная деятельность составляла большую часть его жизни и повседневной рутины. Жена, две его дочери и сын почти не видели его. «Я помню, как радовался каждый раз, когда болел, потому что это означало, что ему придется проводить со мной больше времени», — вспоминает его сын Аргирис, добавляя: «От окружающих мы знали, что наш отец был очень хорошим врачом, который не был заинтересован в том, чтобы зарабатывать деньги на медицинской практике, он хотел помогать людям. Мой отец взял за правило посещать пациентов бесплатно, если они не могли заплатить».

америкос аргириу с внуками

Америкос Аргириу со своими внуками.

У Америкоса Аргириу была возможность стать правительственным чиновником, так как президент Кипра Йоргос Василиу выдвинул его кандидатуру на пост министра здравоохранения. Такая должность дала бы ему возможность добиться больших успехов в области, которую он очень хорошо знал и о которой действительно заботился. Однако его желание продолжать управлять своим фондом и Центром профилактической педиатрии, а также его намерение как можно больше поддерживать своего сына удержали его от принятия министерской должности. Знаменитейший кипрский доктор оставался простым человеком и всегда с удовольствием посещал свой родной Полис Хрисохус.

Америкос Аргириу умер 18 февраля 2020 года в возрасте 95 лет.

Фото allaboutlimassol.com

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.