Четверг, 30 мая 2024

Десять фактов о коревой инфекции

Всемирная организация здравоохранения предупредила о вспышке кори в Европе. В январе было зарегистрировано более 550 случаев заболевания, сообщила Русская служба Радио ООН. Причем 474 случая пришлись на страны с эндемией кори – Германию, Италию, Польшу, Румынию, Украину, Францию и Швейцарию.

Заболевание продолжает распространяться в странах ЕС, и, как говорят специалисты, под угрозой в первую очередь находятся районы с низким уровнем вакцинации.

На Кипре, по данным Министерства здравоохранения, пока случаев заболевания корью не зарегистрировано, тем не менее, Общество педиатров Кипра призывает родителей сделать детям соответствующие прививки.

 

1. Что такое корь?

Корь – острое инфекционное заболевание, которое проявляется температурой выше 39 градусов, сильной интоксикацией, болью в горле, кашлем и характерной сыпью. Болезнь вызывается вирусом, который проникает в организм воздушно-капельным путем, через слизистую оболочку рта, носа и глаз. На сегодняшний день корь является достаточно тяжелым заболеванием как в детском возрасте, так и для взрослых, так как может вызвать тяжелые осложнения и даже – в редких случаях – летальный исход. Поэтому так важна своевременная диагностика и лечение данного вида инфекции.

2. Какова статистика заболевания в настоящее время?

Корь распространена во всех странах. Всплески заболеваемости наблюдаются каждые 8-10 лет, особенно на фоне нынешней моды отказа от прививок. Самым опасным считается период с ноября по май. Чаще всего болеют дети до 10 лет, которые заражаются в детском саду или в школе.

Хотя мы привыкли считать корь обычной детской болезнью, она очень опасна. Взрослые болеют реже, но заболевание у них протекает тяжелее, и в 30% случаев возникают осложнения. Каждый час в мире от нее умирает 15 человек, это составляет 165 000 людей в год. А до 1980 года количество летальных случаев было больше в 20 раз! Следует помнить, что корь – одна из самых заразных болезней в мире. Заражается практически 100% людей, контактировавших с больным.

3. Особенности иммунитета при кори.

Переболеть корью можно только один раз в жизни, после нее в организме вырабатывается стойкий иммунитет. Интересен тот факт, что кори более подвержены люди со сниженным иммунитетом и невакцинированные дети в возрасте до года, поэтому они должны быть под строгим наблюдением специалистов. А вот дети, рожденные переболевшими женщинами, до 6 месяцев имеют врожденный иммунитет, который потом исчезает.
Детям в возрасте 1 и 6 лет делают прививку от кори, краснухи и паротита. Привитые люди, даже если заболевают, то переносят болезнь в легкой форме.

4. Как себя ведет вирус в окружающей среде?

Вирус плохо переносит солнечный свет, УФ-облучение, высокие температуры, любые кислоты и дезрастворы. Самостоятельно погибает через 2-3 часа, поэтому дезинфекцию при кори можно не проводить. Но, несмотря на неустойчивость вируса во внешней среде, возможен перенос его на большие расстояния и, следственно, заболеваемость.

5. Каковы симптомы коревой инфекции?

Повышение температуры – первый симптом болезни. Ребенок становится капризным, плаксивым, раздражительным, плохо спит. Поражение слизистой оболочки носа, горла вызывает зуд в носу, чихание, боли в горле. Выделения из носа чаще прозрачные слизистые, но могут быть и желтоватые – слизисто-гнойные. Кашель «лающий», громкий.

Голос у ребенка становится осиплым. Отек и воспаление могут вызвать спазм гортани (ларингоспазм). Если малышу стало трудно дышать, то немедленно вызывайте скорую! На слизистой оболочке щек возле жевательных зубов появляются небольшие белые пятна. Они являются характерным симптомом кори и появляются на 3-5-й день болезни. У детей до года они могут отсутствовать.

Еще один характерный признак кори – этапность. В первый день сыпь появляется на лбу, за ушами, на лице и шее. Во второй день она распространяется на туловище и руки. А на третий – на ноги и пальцы рук. С четвертого дня сыпи состояние начинает улучшаться, и ребенок считается незаразным.

6. Каковы особенности течения кори у взрослых?

Люди старше 20 лет тяжелее переносят корь. У них больше элементов сыпи, больше выражена интоксикация и выше вероятность осложнений.

7. Как определить, что именно корь вызвала заболевание?

Если вы подозреваете, что заразились корью, то необходимо обратиться к врачу. Как правило, диагноз ставят на основе осмотра. Но необходимо провести еще ряд анализов, чтобы не спутать корь с краснухой, инфекционной эритемой и скарлатиной.

В крови могут быть следующие изменения:
– снижение уровня лимфоцитов, лейкоцитов, моноцитов и нейтрофилов;
– снижение уровня эозинофилов (могут отсутствовать полностью);
– скорость оседания эритроцитов умеренно повышена.

Отмечается повышение уровня иммуноглобулинов – веществ, которые вырабатываются в организме для борьбы с вирусом кори с 3-4 дня болезни.

8. Как лечится корь?

Специальных лекарств для борьбы с вирусом кори не существует. Лечение направлено на устранение симптомов и предупреждение развития бактериальной инфекции. Используются жаропонижающие, обезболивающие, антигистаминные препараты, витамины, а также антибиотики, если вирусная инфекция осложнилась бактериальной.

Лечение в инфекционном отделении больницы требуется, если:
– возникли серьезные осложнения;
– отмечается тяжелое течение болезни, сильное отравление организма (интоксикация);
– невозможно изолировать больного от других членов коллектива (например, в армии).

9. Эффективна ли вакцина против кори?

Вакцина против кори используется в мире более полувека. Она безопасна, эффективна и после ее применения риск серьезных осложнений практически равен нулю. Массовая вакцинация превратила корь из смертельно опасной болезни в рядовую детскую. Выпускаются моновакцины, которые содержат только ослабленный вирус кори. Он не может вызвать заболевание, но «знакомит» организм с корью. После этого иммунная система начинает вырабатывать антитела. И если человек в дальнейшем встречается с больным корью, то заражения не происходит. По тому же принципу действует трехкомпонентная вакцина против кори, краснухи и эпидемического паротита (КПК).

Первую вакцинацию КПК в 12 месяцев проводят всем детям, у которых нет противопоказаний. Но у 15% детей иммунитет после этого может не выработаться. Поэтому вторую прививку делают в 6 лет перед школой.

Если вакцинация не была сделана в детстве, то можно провести ее и во взрослом возрасте.

10. Как обезопасить себя, если кто-то в семье болеет корью?

Когда вы привиты против кори, опасность вам практически не грозит. Но все же лучше посоветоваться с врачом. Он может порекомендовать ввести противокоревой иммуноглобулин для профилактики заражения. Это необходимо сделать в первые 5 дней после момента контакта с больным.

В заключение напомним еще раз, что если у вас или у вашего малыша поднялась температура, появился насморк, кашель и сыпь, то немедленно обращайтесь к врачу. Вовремя начатое лечение кори убережет вас от опасных осложнений.

Янна Сариду
Врач-терапевт, аллерголог

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.