Понедельник, 20 мая 2024

Прием заявок и произведений на конкурс поэзии «КИПРУСС» продолжается

Теперь можно признаться в том, что мы всерьез опасались отсутствия интереса у почтенной публики к объявленному ранее на страницах нашего издания конкурсу поэзии «КИПРУСС» среди говорящих и пишущих на русском языке киприотов.

Но наши сомнения оказались напрасными: конкурс «КИПРУСС» привлек внимание многих и многих. Они словно ждали чего-то, что поможет им выйти «на сцену» перед широкой публикой со своими душевными тайнами, облеченными в стихотворную форму.

Редакция ежедневно получает от авторов стихотворные произведения для участия в конкурсе. Оказывается, поэзия не только продолжает интересовать людей разных возрастов и занятий, связавших свою судьбу с Кипром, но и, судя по всему, именно на Кипре приобретает новый импульс, дает темы, поводы и вдохновение. Чуть ниже мы приведем примеры, подтверждающие это.

Пока же напомним о том, что именно стало первопричиной и подтолкнуло к самой идее конкурса поэзии «КИПРУСС» его инициаторов – поэтессу Галину Заренкову и учредителя ФОНДА «СОЗИДАЮЩИЙ МИР», известного в России и на Кипре мецената, писателя и храмостроителя Вячеслава Заренкова. Галина Николаевна всем своим творчеством призывает читателей не замыкаться в мире собственных проблем и заблуждений, а широко и смело распахивать душу навстречу жизни, любви, общению и встречам с природой и людьми. В своем программном стихотворении «Нам жизнь дана одна» она так и пишет:

Учитесь созидать
И улыбаться нежною улыбкой,
Не разрушать мосты, а строить, создавать –
И ваша жизнь вам не покажется ошибкой.
Учитесь созидать.

Простое, казалось бы, предложение относиться к жизни творчески, бережно, не разменивая ее на гнев, досаду и сетования, оказывается, работает совершенно чудесным образом. Люди, сознательно отказывающие себе в сомнительном удовольствии быть вечно недовольными жизнью, через некоторое время обнаруживают, что мир вокруг них неузнаваемо изменился. Как и их личная жизнь. Поэзия, воспевающая открытость миру и доброту во всех ее проявлениях, попадая в душу человека, имеет свойство исцелять его и настраивать на созидание. Именно к авторам стихов такого направления мы и обращались. Вячеслав Адамович Заренков специально для конкурса «КИПРУСС» придумал девиз: «Когда во всем мире строят стены, разделяющие людей, мы строим мосты, соединяющие культуры». И читатели услышали нас.

Одна из первых прислала нам свои стихи, полные любви и благодарности Кипру за вдохновение и новые мысли, поэтесса Ирина Снурникова, опубликовавшая ранее на поэтических сайтах подборку стихотворений «Кипрские этюды». Ирина пишет в своем своеобразном гимне Кипру о том, что испытала здесь то, что многие ищут всю жизнь, но так и не находят, – равновесие прошлого и настоящего, единение с природой и райские ароматы вечной жизни:

…Там, где поют птицы, там, где текут реки,
Вечностью насладиться, сонно сомкнув веки.
Это земной остров с райскими небесами,
Если хотите счастья, жадно вдохните сами
Тонкие ароматы цитрусов и лаванды…

Давно замечено, что творческие ищущие натуры на Кипре словно расцветают. Поэтому женская поэзия – явление, ожидаемое на Кипре и благословенное. Еще бы: Кипр – родина божественно красивой Афродиты.

Вот и автор-исполнитель, поэт, композитор Елена Будкина, приславшая нам целую подборку стихов, многие из них посвятила попыткам раскрыть магию Кипра. Остров для себя она открыла сравнительно недавно и не могла не отблагодарить его за внезапно нахлынувшее вдохновение и молодость чувств.

Я из пены богинею выйду,
И в сиянии радужных брызг
Засияют глаза, как магниты, –
Как же здорово женщиной быть!
В море древняя тайна сокрыта –
Вечно юной так хочется стать
И из пены дней Афродитой
Продолжать выходить, продолжать!

Александра Шнеур в письме в редакцию благодарит нас за идею провести конкурс русскоязычных авторов и спрашивает: «Подскажите, пожалуйста, по какому принципу будут определяться победители… Уточните также, что следует понимать под упоминающейся в статье “предварительной публикацией”?.. Заранее спасибо. С нетерпением жду возможности принять участие в вашем чудесном проекте».

Александра, спасибо и вам за внимание. Под предварительной публикацией мы имели в виду именно то, что вы сейчас и читаете: выдержки из понравившихся нам произведений авторов, заявивших свое участие в конкурсе и приславших нам свои стихи. Именно таким нехитрым способом мы и хотим анонсировать продолжающийся прием произведений и поддержать интерес к конкурсу. Кроме того, понятно, что, анонсируя тех или иных авторов, называя их имена, мы не только даем им надежду на победу, но и побуждаем к большей смелости других авторов.

Конечно, если вы пишете стихи и облекаете свои чувства и мысли в рифму, участвовать в поэтическом конкурсе необходимо. Вы используете свой шанс встретиться с читателем, оттачиваете перо и профессиональное мастерство, делитесь с другими авторами своим опытом жизни в мире слов, образов и рифм. Кроме того, оценивать ваши произведения будут уважаемые, добившиеся публичного признания, известные широкой публике авторы. Это признание собратьев по поэтическому цеху крайне важно, особенно для начинающих авторов.

Те, кто присылает в редакцию свои поэтические опыты, благодарят нас за саму возможность выйти к широкой читательской аудитории. Поэт Николай Тюрин пишет: «С большой радостью узнал из газеты “Вестник Кипра”, что вы проводите конкурс среди русскоязычных поэтов. Вот и решил выслать на ваш суд несколько своих произведений. Надеюсь, что они вам понравятся. Желаю вам успехов и процветания».

Николай прилагает к письму стихи. Конечно, мужские тексты отличаются от женской стихотворной рифмы иной мелодикой и темами. В них слышатся дальние отзвуки боев за справедливость и женское признание, рыцарская поступь и земной гул от копыт… Вот как выглядит типично «мужская» поэзия в стихах Николая Тюрина:

Каждый раз, собираясь на битву,
Видел я, как глаза твои плачут.
Ты чуть слышно шептала молитву
И улыбкой желала удачи.
И никто у меня не отнимет
Воскресенья надежды чудесной.
Пусть звенит твое доброе имя
Над землею в тиши поднебесной.

Но когда любимая рядом, поэт может быть тонким и чувственным:

Я сошью тебе платье из самого лучшего ситца.
Да такое, что в мире нигде ни за что не купить.
Будешь в нем на рассвете по росному лугу кружиться
И смеяться так звонко, что я не смогу позабыть.

Так видит и чувствует мир поэт Николай Тюрин. В этом месте хочется напомнить слова популярной песенки на стихи Юрия Левитанского в исполнении Татьяны и Сергея Никитиных:

– Что же из этого следует?
– Следует жить, шить сарафаны и легкие платья из ситца.
– Вы полагаете, все это будет носиться?
– Я полагаю, что все это следует шить.

Пишите, дорогие друзья. Невзирая ни на что. Без упования на обязательный успех, но с надеждой на солидарность Неба и приятие ваших стихов и добрых дел другими людьми.

Конкурс русскоязычных поэтов «КИПРУСС» продолжается. Мы ждем ваших писем по адресу [email protected].

Валерий ТАТАРОВ

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.