Пятница, 21 июня 2024

Анастасис Поликарпу: жизнь на высоте птичьего полёта

Анастасис – неординарный спортсмен, который верит в баланс тела и разума. Он представляет Республику Кипр на международных соревнованиях по скайдайвингу, бьёт мировые рекорды и обожает свою семью. На его счету — первое место на Национальных соревнованиях в Великобритании, второе место на Национальных соревнованиях в России и прыжок, занесенный в Книгу мировых рекордов в 2019 году.

– Тасос, о чём Вы думаете во время прыжка?
– Это как раз самое главное и самое сложное — разум должен быть абсолютно чистым. Я не могу думать о своей семье, жене, о голоде. Необходимо быть полностью сфокусированным на каждом движении и слушать высотомер, каждую секунду сообщающий новые данные, от которых зависит следующее действие. Я просто провожу эти 2-3 минуты свободного падения в полном спокойствии.

– Расскажите подробнее о Вашем результате, который попал в Книгу мировых рекордов.
– Я не планировал в тот день становится рекордсменом, но в 2017 году на Международных соревнованиях в Великобритании мой полет стал рекордным. Международная Федерация воздушных видов спорта получает данные со всех соревнований и далее сообщает о рекордах. Все призовые места, которые я занимаю, я по праву делю со своей семьей, друзьями и теми, кто искренне болеет за меня и помогает мне вывести Кипр на новый рубеж побед в воздушных видах спорта вот уже несколько лет: Credit Pilot, Skydive Athens, AGC Construction Ltd, DHL. Мое достижение попало в Книгу рекордов за 2019 год. С 2017 года мой рекорд никому не удалось побить.

– В чем именно состоит соревнование в скайдайвинге?
– Мы прыгаем из самолета на высоте 4000 футов (1,2 км), а все три вида соревнований проходят на высоте от 3000 до 2000 футов. В одном виде программы нужно максимально задержаться в промежутке от 3000 до 2000 футов, в другом – пролететь максимальную дистанцию на этой высоте, в третьем – показать самое быстрое время спуска с 3000 до 2000 футов. Мой рекорд состоял в том, что я пролетел 5,192 км на необходимой высоте. Только благодаря тому, что я был максимально расслаблен и сконцентрирован на том, что делаю здесь и сейчас, я смог добиться этого результата и улететь так далеко, что за мной пришлось отправлять машину.

– Насколько скайдайвинг экстремальный вид спорта?
Скайдайвинг становится опасным и экстремальным тогда, когда спортсмен сам себя загоняет в жёсткие рамки выигрыша и доходит до предела. На самом деле, прыжки с парашютом из самолёта признаны одним из самых безопасных видов спорта в мире. Я занимаюсь бейсджампингом (прыжок с парашютом с высокого неподвижного объекта: скалы, здания, мосты — прим. автора) и скайдайвингом. Бейсджампинг очень важен для моих тренировок, так как именно во время такого прыжка я максимально концентрируюсь на каждой секунде полёта. Это своего рода медитация, которая помогает очистить разум и расслабиться.

– Вы помните свой первый прыжок с парашютом из самолёта?
– Конечно. Это было в Испании. Первый прыжок всегда самый простой, потому что не замечаешь многих деталей и технических моментов. Даже не успеваешь понять, сколько времени прошло в полёте, покажется, что прожил ещё одну жизнь благодаря абсолютно новым эмоциям и осознанию того, что ты способен на многое. А вот со второго прыжка и далее начинается самое интересное. Для профессиональных спортсменов опасным периодом является промежуток между 400 и 800 прыжками. Они начинают думать, что знают о процессе всё и просто теряют концентрацию.

– Сколько прыжков на Вашем счету?
– Я совершил порядка 3000 прыжков с самолета и 300 прыжков с неподвижных объектов. Но у меня есть небольшой секрет. Как скайдайвер, я прыгаю в специальном костюме — вингсьюте (wingsuit – специальная спортивная одежда, позволяющая парить в свободном падении благодаря крылоподобным вставкам под руками и между ногами). Думаю, что если бы мне пришлось прыгать без костюма, вот тогда я бы точно испугался. Скорость, которую можно развить в полёте в вингсьюте, гораздо выше, чем без него, поэтому это требует еще большей концентрации. Поскольку вингсьют спроектирован по законам аэродинамики, создается полное ощущение, что ты летишь сам.

– Вы участвуете в процессе создания вингсьюта?
– Скайдайверы сотрудничают со специальными фабриками, которые шьют одежду для этого вида спорта. Вы знаете, сколько в мире поклонников скайдайвинга? Несколько миллионов! Поэтому снаряжение для нас создают очень большие и успешные компании. Я представляю одну из таких фабрик в США — отправляю им свои мерки и пожелания относительно дизайна и получаю вингсьют индивидуального пошива.

 Чем вы отличаетесь от других спортсменов?
– Я непрофессиональный спортсмен. По правде говоря, я единственный спортсмен-любитель в мире, кто занимает призовые места наравне с профессионалами. Для меня главное — наслаждаться процессом. Одно из слагаемых успеха – мои упражнения и для тела, и для ума. Очень важно, чтобы и то, и другое были в гармонии.

– Вы обучаете кого-то по своей методике?
– Сейчас я много тренирую спортсменов, особенно в плане психологической подготовки. Когда спортсмен добивается хороших результатов, это отражается и на его теле, и на самосознании. В этот момент очень важно направить энергию в нужное русло, одновременно освободив разум. Во время обучения я веду диалог на равных, делюсь своими наработками и опытом, а взамен получаю отдачу в разы больше. У меня есть работа, которая приносит хороший доход и позволяет мне свободно осуществлять всё задуманное. Каждый день я стараюсь сбалансировать время, которое посвящаю семье, работе и спортивным увлечениям. На все новые свершения меня вдохновляет именно семья.

– Вашей жене доводилось прыгать с парашютом?
– Да, в 2010 году. Именно в тот единственный раз я сделал ей предложение в небе. Как вы понимаете, когда другой контролирует парашют, у тебя просто нет выбора, кроме как сказать «да» (смеется). Я счастлив, что смог объединить свою любовь и небо. Но с тех пор, как у нас родились дочери, я единственный в семье, кто всё ещё ищет себя в этом виде спорта.

– Вы планируете обучать дочерей скайдайвингу?
– Девочки часто ездят со мной на соревнования, ведь они часть меня и им необходимо ощущать свою значимость. В следующем году моя старшая дочь достигнет возраста, когда можно попробовать скайдайвинг, но я не буду настаивать. Мне кажется, что спорт, которым мы занимаемся каждый день, гораздо важнее в жизни.

Назовите три страны, которые Вам показались самыми красивыми с высоты птичьего полета.
– Греция, Италия и Испания. Грецию сверху не перепутаешь ни с чем — много зелени, море и горы. Она по-настоящему прекрасна. Италия поразила городскими видами, так как мне посчастливилось совершить прыжок прямо над городом. Испания же навсегда останется в моей памяти, ведь там я совершил свой первый прыжок, который изменил всю мою жизнь.

Фотографии любезно предоставлены Анастасисом Поликарпу.

Беседовала Александра ПОЛЯКОВА

Anastasis Polykarpou Wingsuit fall

Anastasis Polykarpou Guinness Book      Anastasis Polykarpou Skydiver Cyprus 

Anastasis Polykarpou Wingsuit

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.