Четверг, 29 февраля 2024

Деревня, которую не наскучит изучать

Фото allaboutlimassol.com

Фини — горная деревня в Троодосе, на высоте примерно 920 метров над уровнем моря. Известна как «деревня гончаров», так как здесь бережно хранят давние традиции гончарного дела, которое расцвело в Фини благодаря огромным залежам красной глины. Что ещё можно здесь увидеть?

Есть признаки существования поселения в этом районе со времен Средневековья. Венецианские мосты, окружающие деревню, указывают на то, что в XVI веке она была центром маршрута по доставке товаров из Троодоса на побережье. Однако деревня стала процветать только в середине ХХ века.

История названия

Есть несколько версий происхождения названия Фини. Первая, наиболее вероятная, приписывает его цвету почвы. Древнегреческий корень «фин-» встречается в словах «финос» и «финодис», обозначающих темно-красный цвет. По сей день в деревне есть районы под названием «Коккини» (греч. «красная») и «Коккинокамбос» (греч. «красная долина»).

Другая версия связывает название с корнем древнегреческого глагола «феномэ» («являться, казаться», от него же слово «феномен»). Согласно этой версии, название возникло из-за того, что деревня спрятана высоко в горах и не видна. По третьей версии, название Фини происходит от фамилии франкского феодала Жана де Финиу.

fini alleys allab

 

Смотровая площадка

Непосредственно перед въездом в деревню есть смотровая площадка, с которой посетители могут оценить панорамный вид на долину реки Диаризос и осмотреть территорию от Фини до Пафоса.

fini view point allab

 

Фонтан Пелломару

По дороге в сторону Фини вы увидите фонтан Пелломару, чье название переводится как «сумасшедшая Мару». Он назван в честь местной сумасшедшей, которая когда-то тут жила.

fini fontaine allab

 

Площадь и Памятник героям

На площади, где расположены деревенские кофейни и молодежный центр, стоит памятник двум местным жителям, входившим в организацию ЭОКА и погибшим во время борьбы за независимость в 1955-59 годах.

fini platia 2 allab

 

Парк им. Стелиоса Периклеуса

В северной части деревни, рядом с дорогой, ведущей к водопаду, есть огороженный парк, окруженный цветами, в котором вы найдете детскую площадку. Парк назван в честь местного уроженца Стелиоса Периклеуса, который пропал без вести в 1974 году.

fini park 1 allab

 

Водопад Хандара и Диплохандаро

Водопад расположен к северу от деревни, до него можно добраться по грунтовой дороге. Вода из водопада падает из скалы вулканической породы с высоты около 8 метров. Мох, плющ, платаны, дубы и ароматные кустарники придают этому месту особый вид. Водопад Диплохандаро расположен прямо над главным водопадом, его вода образует небольшой естественный пруд.

hantara antreas triantafyllou allab

 

Природная тропа

Водопад Хандара и монастырь Троодитисса соединены маршрутом, который проходит через густой лес и следует по левому берегу реки Диаризос. Тропа имеет протяженность 4,5 километра и относительно небольшую степень сложности.

trooditissa monastiri 13 allab

 

Место для пикника

Место для пикника «Троодитисса» расположено на пути к одноименному монастырю, это одна из самых больших и красивых площадок для пикника, которые только можно найти в горном регионе Лимассола, а также на Кипре в целом.

fini picnic site allab

 

Мосты

Вокруг деревни расположены три средневековых моста. Точная дата их строительства неизвестна, но они, вероятно, были возведены в XVI веке.

«Оливковый мост» («Гефири-тис-Эльяс») расположен над рекой Фини, притоком реки Диаризос. Он находится дальше всего от деревни, на границе с деревней Каминария. Благодаря своей остроконечной арке он напоминает миниатюрную версию моста Челефос.

fini gefyri tis elias allab

«Епископский мост» («Гефири-ту-Пископу») расположен в районе виноградников. Он меньше, чем предыдущий. Легенда связывает его название с несчастным случаем, произошедшим с епископом из монастыря святых бессребренников в Средние века. Осел епископа, который ехал в Фини, подойдя к мосту, упрямо отказывался его пересекать. Епископ всячески его погонял, но все было безрезультатно. Тогда он слез с животного, чтобы пойти пешком, но в этот момент осел бросился вперед на мост, который обвалился под его копытами. Оказалось, что конструкция стала неустойчива из-за сильного течения реки, и епископ мог погибнуть, если бы не его верный четвероногий друг. Осла похоронили с почестями, а на месте рухнувшего моста построили тот, который стоит до сих пор.

fini gefiri piskopou allab

«Церковный мост» («Гефири-тис-Экклисиас») расположен в самой деревне, рядом с церковью Честного Креста. Его опоры сделаны из местного камня.

fini gefiri ekklisias allab

 

Церкви

Рядом с деревней Фини расположен монастырь Троодитисса, построенный еще в византийские времена. Эта обитель расположена на наибольшей высоте над уровнем моря, чем любые другие монастыри острова, даже Киккос.

trooditissa monastiri 13 allab

Деревенская церковь Честного Креста была построена в XVIII-XIX вв. Храм практически не видно из-за окружающих его деревенских домов.

fini ekklisia timiou stavrou 1 allab

Монастырь святых бессребренников построен на высоте около 920 метров над уровнем моря, в районе с густой растительностью. Эта церковь когда-то была центром обители, которая была заброшена, когда все монахи отсюда были переведены в Троодитиссу. В деревне есть традиция в понедельник после Пасхи собираться во дворе этого храма.

Часовня св. Марины — это недавно построенная обитель, возведенная рядом с древним храмом в честь той же святой.

fini agia maria chapel allab

Часовня св. Анны — небольшая часовня 1993 года постройки. Ее расположение уникально, она выглядит как замок на холме, с которого открывается вид на всю долину реки Диаризос.

Часовня св. Георгия — это часовня на пустынном склоне, построенная в 2001-2002 годах.

fini agios georgios chapel allab

 

Рыбная ферма

На берегу реки Диаризос на протяжении десятилетий работает форелевая ферма, которая ежедневно поставляет свежую рыбу в окрестные деревни и по всему Кипру. Местную форель можно попробовать в тавернах.

fini fish farm 3 allab

 

Керамика

В прошлом Фини была одним из четырех важнейших гончарных центров на Кипре. Поскольку этот район также славился своим виноградарством, местные жители делали в основном большие глиняные кувшины для вина, сосуды, украшенные характерными изображениями птиц и цветов, и горшки, в которых готовили еду. В деревне до сих пор работают мастерские, где люди могут приобрести глиняную посуду.

fini pottery allab

 

Местные деликатесы

Деревня известна своим лукумом и кайканасом. Искусство приготовления лукума было впервые завезено в Фини Филактисом Пилавакисом, дедом того самого Антониса Пилавакиса, который построил для себя особняк, в котором сегодня располагается Лимассольская библиотека. Филактис привез лукум из Египта и по сей день местная сладость готовится по его оригинальному рецепту, на основе сахара, кукурузной муки, розовой воды и бергамота.

Кайканас можно назвать разновидностью пончиков-лукумадес, его готовят из яиц и халлуми, добавляя виноградный сироп. Это один из уникальных традиционных деликатесов Фини, который раньше часто предлагали рабочим, помогавшим собирать виноград. Недавно кайканас включили в список нематериального наследия ЮНЕСКО.

fini kaikanas 3 allab

В одной из местных таверн готовят тавас, кипрский аналог плова из мяса, риса, картошки и овощей.

Все фото: allaboutlimassol.com 

 

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.