Четверг, 20 июня 2024

История одного парикмахера из Никосии

Все фото reporter.com.cy
Все фото reporter.com.cy

«Иногда мне снятся кошмары о том, что я продал парикмахерскую, и тогда мне становится грустно. Я не могу представить себе жизнь без своего дела». Читайте о жизни и работе 70-летнего кипрского парикмахера.

«Я буду работать столько, сколько смогу», – это слова Йоргоса Сотириадиса, или Коко, как его прозвали местные. Историю парикмахера, который всю свою жизнь владеет небольшим салоном на ул. Иппократус в центре Никосии, рассказывает издание «Репортер». Йоргос – самый старый из всех владельцев магазинов по соседству.

Счастливые клиенты

Йоргос был одним из четырех детей семьи Сотириадис, которая с 1935 года владела парикмахерской Modern Style на улице Ледра. В 1966 году салон переехал на улицу Иппократус, где находится до сих пор.

Йоргос в 12 лет бросил школу и два года учился искусству парикмахера у своего отца. Он вспоминает отца как самого строгого учителя и самого требовательного клиента, с которым ему приходилось иметь дело. Отец дал ему самый важный совет: «Будь терпелив с покупателями». Именно этот принцип Йоргос считает одной из причин своего успеха.

«У меня всегда была клиентура, и сегодня она у меня есть. Но, конечно, клиентов стало меньше. Молодые люди думают, что из-за того, что я стар, я не могу подстричь их так, как они хотят. Но стоит им попробовать подстричься у меня, как они становятся постоянными посетителями», – смеется парикмахер.

Мужская профессия

И в 1935 году, и позже стрижка была исключительно мужским занятием. Кипрские цирюльни напоминали кофейни: клиенты сперва неспешно пили кофе, а уже затем переходили к парикмахерским процедурам.

Салон отца Йоргоса на улице Ледра всегда был важным общественным местом.

Йоргос стал парикмахером по воле родителя. Тот не мог себе позволить отправить учиться обоих своих сыновей (об обучении двух его дочерей не шло и речи). Поэтому постановил, что второй сын должен пойти по его стопам и стать парикмахером, чтобы продолжить отцовское дело.

Йоргос не учился на цирюльника, а просто в течение двух лет наблюдал за работой своего строгого и требовательного папы. В четырнадцать лет он впервые взял в руки лезвие и ножницы, и с тех пор делает это регулярно.

Он до сих пор вспоминает о трудностях, с которыми они сталкивались в то время. «У нас в парикмахерской не было водопровода, воду нам привозил один турок на телеге. Мы наливали в емкость немного холодной воды и немного теплой, чтобы ополоснуть клиентов», – рассказывает он.

Трудным делом для парикмахеров того времени было бритье. У мастера должна была быть легкая рука, он должен был знать, с чего начать, и быть предельно осторожными, чтобы не порезать клиента. «Мне было 17 лет. Я взял клиента, у которого была большая родинка у носа. Я сказал ему не двигаться. Но он пошевелился, потому что испугался. И я резанул его по родинке. Он отправился в больницу. В другой раз ко мне пришел директор школы. Ему нравилось разговаривать во время бритья, но когда я дошел до его подбородка, очень чувствительной области, я попросил его замолчать. Он проигнорировал мои просьбы: когда я начал брить его, он заговорил, и я нанес ему глубокий порез», – вспоминает цирюльник.

Конечно, эти сложности его не остановили. Он продолжал увлеченно работать и теперь дает советы молодым парикмахерам, которые хотят использовать старые методы бритья и стрижки.

Новые идеи

После смерти отца Йоргос унаследовал салон и привнес в его работу много модных веяний, свежую атмосферу и современную (на то время) мебель, которая и сегодня стоит в салоне. Красные кожаные диваны – визитная карточка его парикмахерской.

Времена изменились, и Йоргос Сотириадис считает, что возможностей для тех, кто выбирает профессию парикмахера, теперь больше. «С появлением новых типов машинок и множества видов ножниц наша работа стала проще. Теперь все стало проще, а качество стало лучше», – уверен он. Конечно, часто он сам выбирает более традиционный способ ухода за клиентами, но всегда интересуется у самого клиента, согласен ли тот. Например, он умеет выжигать бородавки с помощью горящей палочки.

Единственное, что Йоргос считает неприемлемым в современном стиле, – это мода на бороды. Раньше всех бородатых, если только это не были представители духовенства, считали пьяницами или бродягами. Мол, бороду отращивают те, кто не ухаживает за своим внешним видом.

Жизнь и история

Жизнь и профессиональная деятельность Йоргоса Сотириадиса проходили в центре Никосии. Поэтому неудивительно, что он часто становился свидетелем исторических событий. Он вспоминает, как однажды он выглянул из парикмахерской и увидел расправу над двумя британскими полицейскими прямо на улице Ледра (операция была проведена членом организации ЭОКА Никосом Сампсоном, будущим и.о.президента на время переворота 1974 года). «Мы тогда все попрятались, потому что на место происшествия прибыло множество британских военных. Это событие я никогда не забуду», – говорит Йоргос.

В 1974 году бои шли прямо рядом с их салоном. Йоргосу даже удалось спасти человека, который бежал от преследования. «Он заскочил в нашу парикмахерскую, я усадил его в кресло и сделал вид, что брею. Я не стал интересоваться, кто он и от кого бежал», – говорит мастер.

О борьбе ЭОКА можно больше узнать здесь.

Помимо дела всей его жизни Йоргос Сотириадис увлекается коллекционированием старых ножниц и бритв, любит рыбачить и путешествовать. Он объехал почти весь свет, от Вьетнама до Кубы.

Раньше он увлекался фотографией, но с началом эры цифровой фотосъемки отошел от этого занятия, так как любил старые методы.

В ответ на просьбу дать какой-нибудь совет молодежи Йоргос Сотириадис говорит: «Они должны быть терпеливы и трудолюбивы, должны следить за изменениями, которые происходят в их профессии».

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.