Четверг, 30 мая 2024

Что значит 1 апреля для Кипра

Фото philenews.com
Фото philenews.com

Один из главных национальных праздников в Республике Кипр отмечается 1 апреля. Эта дата символизирует начало освободительной борьбы организации ЭОКА с британским колониальным господством.

Кипр был официально присоединен к владениям Великобритании в 1914 году, а в 1925-м – объявлен колонией короны. Подробнее о британском периоде в истории острова можно прочитать здесь.

Предпосылки

После Второй мировой войны в обществе становятся все популярнее идеи об освобождении Кипра от английского правления и воссоединении с Грецией.

Во-первых, в эти годы начинается роспуск колоний Британской империи: в 1946 году из их состава вышла Иордания, в 1947 году суверенной стала Индия, в 1948 году от колониального господства освободились Шри-Ланка и Бирма. Эти события международного значения отражаются на настроениях киприотов.

Во-вторых, 1940-й год вошел в историю под названием «Палмерократия» – по фамилии британского губернатора Герберта Ричмонда Палмера, который проводил репрессивную политику. В 1948 году восстановлен канонический строй Кипрской Православной Церкви, и на политической арене появляется Макариос Мускос, которому предстоит стать архиепископом Кипрским и первым президентом будущей молодой республики.

Начало освободительной борьбы

Июнь 1948 года отмечен в мемуарах генерала Георгиоса Гриваса как отправная точка, когда начали звучать первые предложения о начале вооруженной освободительной борьбы на Кипре. Об этом говорят в кругу проживающих в Афинах киприотов. Среди них и Георгиос Гривас – на тот момент уволенный в запас полковник греческой армии.

В то же время о возможной независимости острова рассуждает в компании близких друзей митрополит Макариос. Два кружка единомышленников начинаются общаться.

В мае 1951 года полковник Гривас назначен лидером борьбы за освобождение Кипра от британцев. В июле он прибывает на остров под видом туриста, чтобы оценить обстановку. Архиепископ Макариос поднимает вопрос о независимости Кипра на публичном уровне, в том числе с ООН, но это не приводит к каким-либо результатам.

Макариос склоняется к вооруженному сопротивлению и финансовой поддержке полковника Гриваса.

Создание ЭОКА

Гривас прибывает на Кипр 10 ноября 1954 года, тайно, и высаживается недалеко от селения Хлорака в регионе Пафоса. Он начинает активно формировать Национальную организацию кипрских борцов (греческая аббревиатура – ЭОКА). Название придумал сам Гривас.

Полковник становится военным командиром боевой группы под кличкой Дигенис, по имени легендарного богатыря из греческих сказаний. Под именем Гривас Дигенис он и вошел в историю. Политическим лидером ЭОКА признан Макариос. Его партийная кличка Геникос означает «главный».

Формирование организации и планирование атак заняли пять месяцев.

Первая атака

Первая атака состоялась в ночь с 31 марта на 1 апреля 1955 года.

Борцы ЭОКА нанесли удары сразу по четырем ключевым точкам:
– в Никосии Маркос Дракос напал на колониальную радиовещательную станцию;
– в Ларнаке активисты атаковали полицейский участок, здание местной администрации, суд, резиденцию полицейского инспектора и дом турко-кипрского комиссара;
– в Лимассоле у полицейского участка в районе Агиос Иоаннис была взорвана бомба;
– в Фамагусте Григорис Афксентиу взорвал бомбу у лагерного склада и резервуара с топливом.

Первым павшим борцом за свободу острова стал Модестос Пандели, член ЭОКА. Он погиб от удара током, когда пытался перерезать кабель во время одной из атак.

ЭОКА также распространяла листовки, в которых призывала греков-киприотов присоединиться к освободительной борьбе.

По итогам первого организованного нападения многие члены организации была арестованы и заключены в тюрьму.

Так 1 апреля 1955 года началась борьба греков-киприотов за свободу от колониалистов.

Четырехлетняя партизанская война

Бойцам ЭОКА пришлось иметь дело с численным превосходством и лучшей военной подготовкой британских солдат. Обыватели в большинстве своем не принимали участие в борьбе. Усугубляло положение ЭОКА то, что нельзя было скрываться в соседних государствах. Поэтому полковник Гривас избрал тактику партизанской войны.

Эта стратегия предполагала быстрые перемещения, внезапные атаки и исчезновение с места происшествия. Прямых столкновений бойцы старались избегать. Основным оружием стали бомбы и мины. ЭОКА продолжала вести агитационную работу среди населения.

Дигенис поделил остров на 19 секторов и для каждого назначил ответственного сотрудника (томеархиса). Они докладывали напрямую Гривасу. В ЭОКА царила железная дисциплина, провал операции или выдача информации карались расстрелом.

Организация приобрела ультраконсервативный, националистический и религиозный характер. К вступлению не допускались турки-киприоты и коммунисты любой национальности. Члены партии АКЕЛ считались особыми врагами. Жертвами атак ЭОКА становились не только англичане, но и «коллаборанты» – турки-киприоты и даже греки-киприоты, которые сотрудничали с британской администрацией или «не проявляли достаточного патриотизма».

С 1955 по 1959 годы ЭОКА казнила 203 греков-киприотов. Сам Дигенис называл деятельность организации террористической кампанией, к которой привлекал школьников и молодежь. Почитайте, например, об Эвагорасе Палликаридисе.

Независимость и турецкое вторжение

В 1959 году Британия согласилась даровать Кипру независимость, были подписаны Цюрихско-лондонские соглашения. 13 декабря 1959 года Президентом был избран архиепископ Макариос, вице-президентом – лидер турко-кипрской общины Фазиль Кучук.

16 августа 1960 года Кипр был провозглашен независимой республикой.

Гривас объявил об окончании борьбы и роспуске ЭОКА и отбыл в Грецию. Он получил почетное звание «достойного сына Отечества» и чин генерала в отставке.

Но на острове бурлили националистические настроения, которые активно популяризовала ЭОКА. Начались межобщинные столкновения, турки-киприоты были переселены в резервации. В 1964 году Гривас вернулся на Кипр в статусе командующего пятитысячным греческим контингентом на острове. Уже на Кипре президент Макариос назначил Гриваса командующим Национальной гвардией. В результате атаки на турок-киприотов в 1967 году погибло 23 человека.

В 1971 году генерал Гривас, которому на тот момент было уже 74 года, основал ЭОКА-2, или ЭОКА-В. Он намерен был с помощью террористических акций вынудить Макариоса пойти на воссоединение с Грецией. Генерал умер в январе 1974 года – за шесть месяцев до того, как его коллеги по ЭОКА-2 свергли президента и объявили о присоединении к Греции, а Турция ввела на остров свою армию.

Топонимы

Памятники борцам ЭОКА стоят во многих кипрских городах и деревнях. Улицы в честь Гриваса Дигениса, Григориса Афксентиу, Маркоса Дракоса и других есть почти в каждом населенном пункте.

Деятельность ЭОКА была агрессивной и жестокой. Но современные греки-киприоты чтят тех, кто положил жизнь за свободу Кипра от колониального господства.

Гимн

С 1963 по 1966 годы у Республики Кипр был собственный гимн.

16 августа 1960 года президент Макариос поручил знаменитому кипрскому композитору Солону Михаилидису сочинить гимн для нового государства. Произведение представили в 1963 году. Оно было без слов и одинаково подходило как для греко-кипрской, так и для турко-кипрской общин острова.

В 1966 году, после первых межобщинных столкновений и выхода турко-кипрских депутатов из парламента, национальный гимн Кипра был заменен греческим «Гимном свободе». Первые две строфы из поэмы классика греческой литературы Дионисиоса Соломоса используются в качестве гимна Республики Кипр и сегодня.

Фото: kathimerini.com.cy, sansimera.gr, philenews.com, pentapostagma.gr

Видео: Mihalis Mihail

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.