Понедельник, 20 мая 2024

Что скрывает кипрский пинк-слип?

Что такое пинк-слип? Чем он отличается от других видов на жительство? И почему на всех кипрских ВНЖ есть обнажённая девушка?

Чтобы жить на заветном острове, нужно иметь необходимые документы. Большинство жителей Кипра — граждане республики или других стран Евросоюза, они пользуются своими документами для подтверждения личности. Остальным необходимо иметь вид на жительство. На какие ВНЖ бывают на острове?

Европейская система

Согласно законодательству Евросоюза все разрешения на проживание делятся на два типа:

Временное разрешение на проживание (Temporary residence permit) — что-то вроде постсоветского ВНЖ
Долгосрочное разрешение на проживание (Long-term residence permit) — это уже что-то вроде нашего ПМЖ

В подавляющем большинстве случаев иностранцы получают сначала только временное разрешение вне зависимости от своего статуса: рабочий, студент, самообеспеченный, волонтёр и так далее.

Долгосрочное разрешение получают после 5 лет проживания на Кипре по некоторым типам временных разрешений. То есть, прожив 5 лет студентом или временным рабочим, нельзя получить долгосрочный статус. А по визе самообеспеченных или визитерскому пинк-слипу — можно.

Старая буквенная система

Существует также старая буквенная система определения типы краткосрочной визы. Согласно ней все краткосрочные миграционные документы делятся на визы:

Категории A. Подходит для неграждан ЕС, планирующих работать в некоторых видах сельского хозяйства и имеющих для этого определённые средства.

Категории B. Подходит для неграждан ЕС, планирующих работать в сфере горной добычи и имеющих для этого определённые средства.

Категории C. Подходит для неграждан ЕС, планирующих заниматься определёнными видами бизнеса и имеющими необходимые средства.

Категории D. Подходит для неграждан ЕС, планирующих заниматься наукой или узкой специализированной трудовой деятельностью и имеющим необходимую квалификацию.

Категории F. Подходит для неграждан ЕС, желающих жить на острове без права работы и имеющим для этого финансовые возможности.

Пинк-слип и йеллоу-слип

Наконец, на Кипре принято делить иммиграционные визы на две категории: пинк-слип и йеллоу-слип. Но что это такое?

Пинк-слип — это любое разрешение на проживание на Кипре. На самом деле никаких пинк-слипов уже не существует. Вместо них выдаются обычные европейские residence permit, которые по старой памяти называют «пинками». Такое разрешение может быть и с правом работы, и временной студенческий визой, и визой самообеспеченных.

Йеллоу-слип — это разрешение на проживание на Кипре для граждан ЕС и их супругов. Если обладатель йеллоу слип имеет европейский паспорт, то ему выдают обычный листочек, свидетельствующий о регистрации на острове. Негражданам ЕС выдаются дополнительно residence permit, то есть пинк-слип.

Давайте теперь попробуем соединить все три системы. Если у вас годовая виза без права работы, то по первой классификации это Temporary residence permit, по второй — виза категории F, а по третьей — это так называемый пинк-слип.

Как выглядит разрешение на проживание

Все вышеуказанные документы (кроме йеллоу-слипа) выглядят одинаково. Они выпускаются в стиле европейского разрешения на проживания. Давайте внимательно его рассмотрим.

Стоит отметить, что на Кипре два национальных языка (греческий и турецкий), однако документы ВНЖ написаны на греческом и английском. Это довольно необычно, так как в других странах используют все национальные языки.

Так, в Бельгии (где официальными языками являются голландский, французский и немецкий) каждый район выпускает документы на своём языке. А в Финляндии (финский и шведский) в документе дублируются оба официальных языка. Однако Кипр второй официальный язык на этом документе не использует.

При этом далеко не во всех странах ЕС текст дублируется на английском, что не совсем удобно для пользования. Ведь некоторыми документами можно пользоваться и в других странах ЕС. Так или иначе, на кипрских разрешениях на проживание английский язык присутствовал всегда. Ведь на острове этот язык довольно распространён.

Давайте теперь рассмотрим, что изображается на кипрских Residence Permit.

pinkslip 20

1. Надпись Άδεια Διαμονής значит «Вид на жительство». У каждой страны эта надпись сделана на основном национальном языке. Логично сделать вывод, что Άδεια Διαμονής указано также и на документах Греции.

pinkslip 4 

2. Надпись Residence Permit (Вид на жительство) на английском языке. Эта часть присутствует на документах не всех стран ЕС.

pinkslip 22

3. Фамилия и имя. Отчество киприоты, как и другие европейцы, не указывают. Хотя в греческом полном традиционном имени отчество ещё присутствует.

pinkslip 24

4. Дата окончания срока действия документа.

pinkslip 26

5. Дата и место выдачи документа.

pinkslip 18

6. Вид разрешения на проживание, например «temporary permit, vis» (временный ВНЖ без права работы, или визитёрский пинк-слип).

pinkslip 13

7. Пометки.

pinkslip 2

8. Подпись владельца документа. В некоторых европейских разрешениях ещё стоит подпись ответственного чиновника.

pinkslip 5

Теперь рассмотрим изображения.

9. Грозный бык — символ Европы. Давайте вспомним древнегреческий миф. Европа — красавица и сестра фиванского царя Кадма. Она была настолько прекрасна, что Зевс решил её похитить. Царь богов превратился в красивого быта и унёс Европу на Крит. Там Европа родила Зевсу Миноса, будущего царя и хозяина Минотавра.

pinkslip 11

Бык присутствует на всех европейских разрешениях. Под быком находятся 5 звёзд, символизирующих единую Европу.

10. Герб Кипра. Медный щит с изображением белого голубя и даты основания государства. По сторонам от щита две оливы — древний символ мира. Логично сделать вывод, что у каждой страны на этом месте свой герб.

pinkslip 12

11. Ещё один символ ЕС, но уже в виде водяного знака. Его используют для проверки подлинности документа. Есть на всех европейский разрешениях на проживание.

pinkslip 23

12. Номер документа. Кипрские обычно начинаются с CY, однако это не общеевропейское правило. Некоторые страны штампуют номера без первых букв названия страны.

pinkslip 1

13. Сокращения от Cyprus. Подобное сокращение есть у каждой страны.

pinkslip 14

14. Скрытое изображение Афродиты с картины Сандро Ботичели “Рождение Венеры”. Венера — это латинское наименование богини любви и красоты. Также здесь присутствуют надписи Republic of Cyprus и Κυπριακή Δημοκρατία (Республика Кипр) и две оливы.

pinkslip 17

pinkslip 3

Фото wikipedia.org

15. Обозначение того, что документ биометрический. Есть на всех европейских разрешениях на проживание.

pinkslip 10

Обратная сторона

pinkslip 9

16. Второй регистрационный номер.

pinkslip 21

17. Миниатюрная фотография обладателя документа со вторым номером.

pinkslip 25

18. Национальность, пол, дата и страна рождения.

pinkslip 6

19. Полный регистрационный номер и надпись Κυπριακή Δημοκρατία (Республика Кипр).

pinkslip 8

20. Скрытое изображение карты Кипра и надписи Κυπριακή Δημοκρατία (Республика Кипр). Как я понимаю, это карта, выполненная голландцем Уиллемом Йянсзоомом в 1647 году. Но точных подтверждений этому я найти не смог.

pinkslip 19

pinkslip 16

Фото physics.ntua.gr

21. Скрытое изображение герба Кипра с надписью Republic of Cyprus.

pinkslip 7

22. Сокращение от Cyprus

pinkslip 15

Это всё, что мне удалось найти. Возможно, в документе скрываются ещё какие-то знаки или изображения!

Антон КОСТИЧЕВ

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.