Среда, 22 мая 2024

Варвара Петропулу-Лилика: «Верить в успех»

Планирование деятельности и организованность – основа не только успешного бизнеса, но и всей жизни. В этом уверена Варвара Петропулу-Лилика – генеральный директор рекламного агентства Marketway, супруга известного политика, лидера партии «Гражданский союз» Йоргоса Лиликаса.

– Варвара, вы являетесь одним из самых успешных специалистов в области рекламы, связей и стратегии, вы – владелица рекламного агентства Marketway, работающего с 1991 года. Скажите, какой была ситуация в те времена?

– Когда мы только начинали, условий, как сейчас, не было. Тогда слово «маркетинг» означало только рекламу или пиар, связи с экономическими целями компании не устанавливали. Иными словами, продвижение делалось по иным принципам. Реклама считалась хорошей, если она была красивой, событие считалось успешным, если предлагаемое на нем шампанское было хорошим… Однако постепенно, когда Кипр стал более конкурентоспособным в сфере производства, продвижение компаний приобрело более правильный подход. Этот процессе стал еще более интенсивным, когда мы вошли в Европейский Союз. Кипрским компаниям пришлось конкурировать с гигантами маркетинга, которые были подкованы теоретически и владели всеми технологиями. Тогда кипрские бизнесмены были вынуждены сменить прежний образ мышления на новый.

– В чем секрет эффективности маркетинговой кампании?

– Каждый шаг должен быть направлен на достижение определенной цели. По этой причине для маркетинговых кампаний стратегия является самым важным пунктом на пути к успеху. Она наиболее эффективна в сочетании с планированием. Все остальное – это просто методы, которые помогают реализовать план. А он уже приводит к хорошим результатам. Это, кстати, относится ко всему в нашей жизни. Если сравнивать компанию с человеком, то стратегию и планирования я бы сравнила с головой, а все методы – с руками и ногами, которые выполняют различные функции. А пальцы – это реализация маркетинга через рекламу, связи с общественностью, различные промоакции и прочее.

– Можно сказать, что вы вносите большой вклад в развитие местных компаний.

–Все, что мы делаем, нужно выполнять должным образом. И это для меня очень важно. Я не люблю полагаться на волю случая. Все, что делается для успеха, должно делаться с душой, с заинтересованностью и с любовью.

– Что, на ваш взгляд, выделяет рекламное агентство Marketway среди остальных компаний, существующих на кипрском рынке?

– Стратегический подход – как по отношению к клиентам, так и к нам самим. Мы не советуем что-либо, если для этого нет веской причины. Мы не делаем рекламу по принципу красоты: будь то хороший сценарий или симпатичная картинка. Мы предлагаем только то, что будет действительно результативным. Мы также ведем своего клиента по дороге планирования. И мы научились всегда добиваться хороших результатов. В случае когда они отличались от ожидаемых, мы искали ответ, почему действительное расходилось с желаемым. И работали над причинами, которые снижали результат. Это помогло нам не только приобрести новых клиентов, но и удержать их. Мы гордимся тем, что наша клиентская база за столько лет изменились лишь на 2%. Со всеми, кто к нам пришел много лет назад, мы продолжаем успешно сотрудничать.

– Один из ваших проектов связан с развитием бизнеса в Кении. Почему вы решили открыть офис а Африке?

– Во время кризиса 2013 года все мы стремились найти новые способы привнести «свежие» деньги в кипрскую экономику. Мы провели небольшое исследование, чтобы узнать, на какие страны нам следует обратить внимание. И нас привлекла Кения. Не секрет, что у африканских стран имеются перспективы для развития. А сегодняшняя Кения напоминает вчерашние США, Китай, Кипр, наконец. Ее экономика развивается столь быстрыми темпами, что порой даже не успеваешь за ними уследить. И высока вероятность того, что именно Кения в будущем станет всеафриканским финансовым центром. Обсудив эти моменты, с помощью своих друзей, у которых уже имеются некоторые проекты в Кении, мы начали работать и там.

– Как вам удается совмещать работу с семьей, с воспитанием сына?

–Если человеку предстоит сделать много дел, то он должен составить определенный план действий. В противном случае ему вряд ли что-то удастся. И в семье, где оба родителя большую часть времени посвящают работе, ребенок все равно не обделен ни вниманием, ни заботой. Я считаю, что ему необходимо не столько количество проведенного с ним времени, сколько его качество. Кроме того, когда решаешь что-либо сделать, когда знаешь, что это принесет пользу и тебе, и окружающим, вероятность ошибки сводится к нулю. Нужно лишь верить в успех.

– Нет ли у вас желания по примеру вашего супруга заняться политической карьерой?

– Как я обычно говорю в таких случаях, одного больного в доме вполне достаточно (смеется). Политика – это заболевание, от которого лекарство пока не изобрели. Тем не менее я считаю, что необходимо участвовать в политической жизни своей страны. Иначе мы даем все козыри в руки какого-то другого политика. И тогда нет смысла жаловаться на то, что он привел нас не к тому результату. Также нужно участвовать в социальной жизни. Просто предлагать нуждающимся все, что можете и как можете.

– Почему, на ваш взгляд, среди кипрских политиков так мало представительниц прекрасного пола?

– Возможно, я ошибаюсь, но у меня сложилось впечатление, что женщины на Кипре не занимают определенных позиций по своей вине. А зря. Женщина обладает огромными способностями. В том числе теми, которые мужчины не могут в себе развить. Например, в NASA предпочитают женщин, потому что они большое внимание уделяют деталям. И они в состо-янии составить цельную картину, основываясь на ее фрагментах. Женщина может многое. Одна-ко для этого ей сначала нужно решиться, предъявить к себе ряд требований. Если она будет твер-до стоять на ногах и отметет все сомнения, то ей будут открываться многие двери.

– Как постоянно занятой человек, скажите: есть ли у вас время на то, чтобы насладиться плодами своей деятельности?

–Когда я достигаю какой-либо цели, пусть даже небольшой, чувствую себя счастливой. Счастье – это когда можешь оглянуться назад и увидеть, что после тебя что-то осталось. Таким образом, работа повышает самооценку и дает огромное удовлетворение. Для меня счастье – это и есть успех.

 

Беседовала Мария Афродиси

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.