Четверг, 20 июня 2024

Новый взгляд на старое ремесло: кружево Лефкары

В каждом путеводителе о Кипре можно прочитать хотя бы несколько слов о Лефкаре и ее мастерах. Сегодня я расскажу вам некоторые подробности, которые многие из вас наверняка не знали до сих пор. И очень надеюсь, что мой рассказ поможет вам по-новому увидеть и эту деревню, и ремесло, которое принесло Лефкаре такую славу не только на Кипре, но и далеко за его пределами.

Каждая древняя деревушка на Кипре славится чем-то особенным. Поговорив с местными жителями, даже в самом отдаленном селении вы найдете уникального мастера, владеющего секретами ремесла, переданными ему по-наследству отцом и дедом. Виноделие, бортничество, гончарное искусство, медная утварь, плетение корзин, сыроварение… Делая свою работу, каждый мастер вносил уникальный вклад в жизнь своих односельчан и острова в целом.
Прогулявшись по узеньким улочкам Лефкары, вы увидите женщин, сидящих возле своих каменных домиков с вышивкой в руках. Согласитесь, уже этот факт придает деревне неповторимый колорит! В XXI веке вышивающих на улице женщин встретишь не так часто. А в современной Лефкаре вышивают десятки коренных жительниц! И не только дамы пенсионного возраста, как можно предположить, но и 40-, 30- и даже 20-летние. Нужно признать, однако, что последних не так много.

СЕМЕЙНЫЕ ТРАДИЦИИ

Еще несколько десятилетий назад почти все жительницы Лефкары держали в руках нитку, иголку и льняное полотно с шестилетнего возраста. Мамы и бабушки терпеливо посвящали девочек в семейные секреты изготовления лефкарийского кружева – «лефкаритико».
«Почему же секреты?» – спросите вы. Да потому что еще совсем недавно в Лефкаре существовало около сорока уникальных рисунков, которые мастерицы наносили на свои изделия. Технику их исполнения многие держали в секрете, и работы каждой мастерицы были неповторимы. Ведь чтобы они пользовались спросом у привередливых покупателей, нужно было уметь делать что-то особенное. Поэтому опытные вышивальщицы делились наработанными семейными секретами только со своими наследницами. И это было лучшее наследство, которое они могли оставить своим дочерям: научив девочку создавать уникальное кружево, они давали ей возможность обеспечивать себя и свою семью на протяжении всей жизни!
Что же такого уникального в знаменитой лефкарийской вышивке, что с 2010 года некоторые ее рисунки находятся под охраной ЮНЕСКО?

СЕКРЕТЫ «ЛЕФКАРИТИКО»

Кружево Лефкары испокон веков выполнялось на льняном полотне. Четкие переплетения нитей этой ткани позволяют вышивальщицам выполнять самый затейливый рисунок без предварительного нанесения его на ткань – весь рисунок в этой технике рассчитывается точно по переплетению нитей льна.
Для вышивки в Лефкаре используют только три цвета: белый, бежевый и оливковый. Обычно вся скатерть выполняется в одной цветовой гамме. Исключения – рисунок в двух цветах – встречается крайне редко.
Сегодня для лефкарийского кружева используется ирландский лен – он был выбран за свое безупречное качество и идеально ровное переплетение нитей, и французское мулине, нитки которого не линяют и не дают усадки после стирки.

Жизнь, как обычно, вносит свои корретивы: в последние годы молодые жительницы Лефкары учатся в колледжах и университетах, работают в банках, школах и магазинах. У них нет времени на вышивание скатертей и салфеток – кропотливый и низкооплачиваемый труд. Ведь для того, чтобы создать покрытую изящной вышивкой скатерть размером всего лишь метр на метр порой уходит несколько месяцев! А продать ее можно в лучшем случае за несколько сот евро. Итог печален: древнейшее ремесло уходит вместе с покидающими этот мир бабушками из Лефкары.

_______________________

12 августа в рамках экскурсии ВК «ПУТЕШЕСТВИЕ В СРЕДНЕВЕКОВЬЕ» мы посетим 37-й фестиваль искусства и культуры в Лефкаре, где сможем ближе познакомиться с традиционными ремеслами деревни: изготовлением кружева «лефкаритика» и ювелирным искусством мастеров серебряных дел.

______________________

Елена НИКОЛАЕВА
Журналист
www.kipr-excursions.com
Тел. +357 99163404
Закажите индивидуальную поездку по Кипру с Еленой Николаевой

Фотографии автора

лефкара 1

«Снежинка» – самый простой стиль «лефкаритико». Почему простой? Оказывается, чем больше «дырочек» в лефкарийском кружеве, тем более сложной считается работа. Для изготовления каждого из этих отверстий необходимо сперва идеально точно высчитать количество надрезаемых нитей, а затем предельно аккуратно обметать это отверстие крохотными крепкими стежочками. Скатерти и салфетки настоящих мастериц даже спустя десятки лет не теряют формы, а вокруг отверстий не появляется бахрома.

лефкара 2

«Мозаика», или «Маргарита» – вышитые цветочки с острыми лепестками чем-то напоминают маргаритки. При выполнении такой скатерти используют два элемента вышивки – «мозаика» и «паутинка». Паутинка, в свою очередь, бывает простой и сложной. Это тот самый знаменитый рисунок, который был увековечен на купюре кипрского фунта. Но между изображением на купюре и кружевом есть одно отличие, которое может заметить лишь искушенный знаток лефкарийского кружева. На купюре изображена мозаика, какой ее вышивают современные жительницы Лефкары, а салфетка вышита в старом стиле! В чем же разница? На квадратиках «паутинки» на салфетке расстояние между ниточками очень большое. Чтобы вышить такую «паутинку», нужно быть мастером высшего класса, и сегодня только несколько женщин в Лефкаре владеют такой техникой. Большинство же вышивают новым, значительно упрощенным способом – именно такая вышивка была изображена на кипрской купюре достоинством 1 фунт.

лефкара 3

Еще один стиль имеет неожиданное название – «Леонардо да Винчи». По преданию, несколько столетий назад вышитую лефкарийскими мастерицами скатерть приобрел великий Леонардо. Понравившийся ему рисунок с тех пор носит его имя. Рисунок этот представляет из себя зигзаг, некоторые называют его «река». Во внутренних углах зигзага, или изгибах реки, мы можем разглядеть деревья, елочки, цветы… Зигзаг этот условно можно сравнить с греческим рисунком «меандрос», который также называют «вечным лабиринтом жизни» или «бесконечностью». Скатерть эта на протяжении сотен лет покрывала алтарь в Миланском кафедральном соборе.

лефкара 4

В 2010 году, при подготовке к визиту на Кипр Папы Римского, по просьбе монахинь католического монастыря мастерицы Лефкары вышили точную копию исторической скатерти в стиле «Леонардо да Винчи», которая была преподнесена в дар Папе. Новая скатерть легла на алтарь кафедрального собора, а старая была торжественно перенесена в миланский музей.

лефкара 5

Рисунок в виде ромба носит название «бриллиант» и часто становится основным мотивом рисунка «Леонардо да Винчи»: ромб получается в результате соприкосновения двух зигзагов. Именно в таком стиле и была вышита скатерть для Папы Римского.

 

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.