Суббота, 2 марта 2024

Остаться на Кипре: история семьи беженцев

Фото pixabay.com
Фото pixabay.com

Интеграция мигрантов и беженцев в кипрский социум остается одним из основных вызовов для кипрских властей и общества. Успешная история – у курдской семьи из Сирии, которая живет на Кипре уже много лет.

48-летний Алан и 41-летняя Лава (имена изменены по соображениям безопасности) имеют кипрское гражданство, их 18-летний сын служит в Национальной гвардии. Но к этому они шли очень долго.

Как добирались до Кипра

«Мы столкнулись с множеством трудностей. Когда мы приняли решение и покинули Сирию в 2005 году, думая добраться до Бельгии через Турцию, я была уже на пятом месяце беременности», – рассказывает Лава на хорошем греческом.

Первая попытка остаться на острове не увенчалась успехом. Они даже не смогли покинуть аэропорт Эрджан, куда прилетели из Сирии. «Нас сразу же задержали, поместили в отдельную комнату. Несмотря на то что у нас были туристические визы, в аэропорту нам прямо сказали: “Вы – сирийцы, вы прилетели сюда не развлекаться”, – вспоминает женщина.

В следующий раз молодой паре «повезло» больше. У них сперва забрали паспорта, но затем вернули и разрешили покинуть аэропорт. При условии, что они вернутся домой в установленный срок. «Но когда мы решили покинуть Сирию, мы не оглядывались назад. Мы знали, что должны уехать навсегда», – говорит Алан.

В составе группы из 10 человек Алан и Лава перебрались с оккупированных территорий в районы, контролируемые правительством. «В определенный момент мы должны были перелезть через высокую стену, – говорит Лава. – Я была уверена, что после этого потеряла ребенка». Но мальчик выжил. Этим летом уже 18-летний юноша покинул родной дом, чтобы пройти военную службу.

Почему уехали из Сирии

Все это время, с 2005 года, семья жила в одной небольшой деревне в регионе Пафоса. Лава и Алан не сирийцы по национальности, а курды. Раньше они жили в городе Эль-Камышлы в регионе Эль-Хасака. С 1960-х годов по 2011-й курды были лишены права на получение гражданства Сирии. Сирийские власти рассматривали их как иностранцев или как лиц без гражданства.

В отчетах Управления ООН по правам человека отмечается, что курдское национальное меньшинство страдало от произвольного захвата своих земель, увольнений с работы и принудительной арабизации: им запрещалось говорить на их родном языке, называть детей курдскими именами и отмечать традиционные праздники. В 1967 году все упоминания о курдах в Сирии были удалены из учебных пособий по географии. Им отказывали в медицинской помощи.

В 2004 году в Эль-Камышлы произошли беспорядки, которые закончились гибелью 30 местных жителей и переброской в город правительственной бронетехники. Многие курды тогда покинули Сирию. «У нас не было и нет своей страны. Вот почему мы уехали», – говорит Алан.

Как обживались на острове

За время их нахождения на Кипре сталкивались ли они с проявлениями расизма? Их ответ – категорическое нет. «Здесь, в деревне, у нас никогда не было никаких проблем, – говорит Лава. – Жизнь была тяжелой, Алан работал на стройке. Но у меня никогда не было никаких проблем с киприотами. Никогда».

Когда родился их второй ребенок, соседская бабушка стала наведываться к ним каждый вечер и помогать с купанием и с заботами по хозяйству. «Киприоты знают, что мы трудолюбивы. Нас здесь все знают. Мы не создаем им никаких проблем. Мы просто делаем свою работу, не пытаемся указывать другим людям, как им жить. Мы не особо религиозные и не строго следуем правилам», – добавляет Алан.

Лава кивает в ответ на слова мужа: «Я сказала своим детям, что они могут делать все, что делают другие дети. Они ничем не отличаются от киприотов. Мы чувствуем себя здесь свободными, у нас нет необходимости следовать религиозным правилам. Дети решают сами. Например, они едят свинину, им она нравится».

В 2015 году пара открыла небольшой ресторан, он начался буквально с маленькой кухни и глиняной печи, которую Алан построил сам. Сегодня это крупное заведение. В туристический сезон они работают по 14-15 часов. Их младший ребенок, которому сейчас восемь, буквально вырос в ресторане. Он проводит там большую часть дня и вечера, делая там же свою домашнюю работу. А дочка-подросток вынуждена оставаться дома одна.

«Сначала люди – в том числе сирийцы – говорили нам: “Киприоты ни за что не придут к вам, они будут беспокоиться о том, что обидят своих родственников, которые тоже владеют ресторанами”. Но потихоньку люди начали приходить. Потому что у нас вкусная еда!» – гордо рассказывает Лава.

Об отношении к беженцам

Лава согласна: многие киприоты недовольны тем, что беженцы сидят без дела и не хотят работать, надеясь на пособия. «Такие люди есть, но далеко не все так себя ведут. В любом случае, мы уехали из Сирии не ради местных пособий. Нам пришлось тяжело трудиться, чтобы обеспечить будущее нашим детям», – говорит женщина.

Как на ситуацию с мигрантами смотрят местные власти? Многие главы селений повторяют одно и то же: правительству нужно что-то делать с мигрантами, это неприемлемая ситуация. Тем не менее, все спешат добавить, что едва ли события, подобные погромам в Хлораке, повторятся в их деревне.

«Проблема Хлораки была в том, что они поселили всех просителей убежища в одном месте, всех вместе. Это было глупо и создало кучу неприятностей. Государство допустило, чтобы там все вышло из-под контроля. Здесь у нас нет таких проблем, потому что люди рассредоточены, у нас есть место», – говорит один из «мухтарисов» (так на Кипре называют глав селений).

Другой считает, что у него в деревне все спокойно, а власти хотят, чтобы трудовые мигранты не переставали приезжать. «Поверьте мне, преступления совершаются представителями всех национальностей. А нам тут нужны люди для работы в гостиничном бизнесе, в строительстве, в сельском хозяйстве. Но нам нужно, чтобы они были надежны. Нам нужно, чтобы они жили легально и приезжали по временным визам, а через несколько лет покидали бы остров. Ситуация не должна выходить из-под контроля», – говорит один из представителей местных властей.

Алан согласен с тем, что необходимо контролировать всех прибывающих. «Иногда правительству нужно быть сильным. Иногда нерешительность не идет на пользу», – заключает он.

Текст подготовлен по материалам издания Cyprus Mail.

Еще по теме

Ранее мы пересказывали еще одну успешную историю интеграции. Мухаммед Сакиб Ислам вместе со своим братом Атиком из Пакистана управляют рестораном в центре Никосии. Подробнее читайте здесь.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.