Четверг, 18 июля 2024

Как саранча пыталась захватить Кипр

Фото pixabay.com

В Средние века Кипр регулярно сталкивался с чудовищным бедствием — нашествием саранчи. Саранча, некоторые виды которой мигрируют с одного места в другое, могла уничтожить все посевы за очень короткий срок. Как жители острова боролись с насекомыми?

На острове живут несколько видов саранчи, которую здесь называют кипрским слово «скарни» (но в ходу также греческий термин «акрида»). Эти виды:
— мигрирующая марокканская саранча (Dociostaurus maroccanus) красноватого оттенка, самый распространенный на Кипре вид;
— египетская кобылка (Orthacanthacris aegyptia);
— вид Acrida turrita с тонким и длинным телом, конусообразной головой и длинными и тонкими задними лапами.

Первое подробное описание нашествия саранчи зафиксировано в летописях в 1351 году. Тогда для борьбы с саранчой антиохийский патриарх Игнатий, который проживал на Кипре, убедил короля Гуго IV написать иконы святых Христофора, Тарасия и Трифона. Иконы были выставлены в селении Палекитро, которое как раз переживало нашествие насекомых. В 1409 году случилось очередное нашествие, которое затормозило аграрную жизнь на Кипре на 3-4 года. В 1413 году король издал указ, который велел находить гнезда саранчи и закапывать их землей. В 1432 году, в год коронации короля Иоанна II, «ветер принес много саранчи» (так пишет Леонтий Махерас в своей летописи). При Иакове II в 1469-1470 годах саранча снова терзала Кипр, нашествие повторилось в 1473 году. Чтобы избавить от саранчи, король повелел завести на остров «птиц Магомета» (так на востоке называют аистов), чтобы те остановили распространение насекомых. Однако в одном венецианском документе 1474 года снова говорится, что саранча нанесла огромный ущерб. В 1510 году венецианские правители Кипра приказали крестьянам искать гнезда саранчи и уничтожать их, что дало хороший результат. В 1542 году нашествие саранчи совпало с разрушительным землетрясением.

В годы турецкого владычества главным средством борьбы с напастью стали крестные ходы и молебны. Для этих целей с Афона даже привезли честную главу святого Михаила Синадского, ее использовали для того, чтобы освятить воду, с помощью которой планировалось изгнать с Кипра всю саранчу.

Кипр использовал мощи для борьбы с саранчой?

Сама история с транспортировкой головы св. Михаила стоит того, чтобы рассказать о ней отдельно, так как это был настоящий дипломатический успех. В 1628 году архиепископ Кипрский Христодул поручил видному ученому и интеллектуалу того времени, иеромонаху Матфею Кигаласу, отправиться в Константинополь и договориться о том, чтобы патриарх Кирилл Лукарис благословил перенесение главы св. Михаила с Афона на Кипр. Прибыв в столицу Высокой Порты, Кигалас сперва столкнулся с отказом, но ему удалось заручиться поддержкой турецких чиновников Мустафы-паши и Хусейна Тефтерара, которые владели на Кипре землей и сами были заинтересованы в избавлении от саранчи. С помощью их ходатайства Матфей получил благословение патриарха и отправился на Афон за главой, которую и привез на Кипр, захватив заодно святую воду, освященную Константинопольским и другими восточными патриархами. Архиепископ Христодул объехал с главой весь остров, везде совершая молебны об избавлении от насекомых. Позже главу вернули на Афон.

В 1740 архиепископ Кипрский Филофей снова запросил реликвию у афонитов, но те предложили ему приехать за ней лично. Следующие попытки (тоже неудачные) получить голову святого была предпринята архиепископом Паисием в 1757 и 1759 годах. Отчаявшись, киприоты решили довольствоваться тем, что есть на острове, и в 1778 году провели всекипрский крестный ход с главой апостола Филиппа, которая хранилась в Арсосе (сегодня находится в Омодосе). Однако не только православные использовали разные полумагические обряды. Турки-киприоты, например, верили, что саранчу прогоняет вода из колодца Замзам в Мекке.

Другие мифы и теории

Стоит ли говорить, что религиозные методы плохо помогали, поэтому к началу XIX века на Кипре возобладала вера в зомби-апокалипсис саранчи: будто бы саранча бессмертна, и чем больше ее убиваешь, тем больше ее становится. Архиепископ Киприан даже выпустил специальное послание, в котором говорилось, что саранча отличается каннибализмом и поедает своих мертвых сородичей, поэтому со стороны может казаться, что мертвые насекомые воскресают и продолжают уничтожать посевы. Впрочем, архиепископ Киприан не сумел сменить методологию борьбы с насекомыми и просто велел писать больше икон св. Трифона и чаще служить ему молебны, так как считалось, что св. Трифон прогоняет вредителей.

В 1862 году турецкий правитель острова Зиа-паша постановил бороться с саранчой с помощью воды из Мекки. Но когда он увидел, что турецкие купцы привезли ему столько воды, сколько не было во всем священном колодце, и предложили правителю купить у них ее за огромные деньги, Зиа-паша обратился к более практичным мерам: он обязал каждого налогоплательщика сдать по 30 окк яиц саранчи, то есть около 38,5 кг. Благодаря этому было уничтожено колоссальное количество гнезд саранчи. Однако эта мера была однократной, и к 1870 году остров снова страдал от нашествия насекомых.

Способ Рихардоса Маттеи

Вся это продолжалось до 1870 года, когда к правителю Кипра Саид-паше обратился Рихардос Маттеи, киприот знатного происхождения из богатой греко-итальянской семьи. Маттеи предложил свой собственный метод борьбы с саранчей, а именно, заливать гнезда воском или закладывать пропитанной воском тканью. Однако меры снова не были системными, и к 1880 году саранча вернулась. Англичане, которые к тому моменту управляли островом, снова обратились к Маттеи и тот посвятил их в свое ноу-хау, за что был награжден колониальной администрацией накануне своей смерти 18 июня 1882 года. Англичане поставили борьбу с саранчой на поток и смогли полностью вывести насекомых на Кипре.

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.