Воскресенье, 21 июля 2024

Президент дал показания комиссии по инвестиционной программе

Фото PIO

Комиссия по расследованию злоупотреблений в ходе кипрской инвестиционной программы допросила президента Никоса Анастасиадиса.

Под присягой глава государства заявил, что никогда лично не поддерживал ни одного иностранного инвестора, и отрицал любой конфликт интересов или личную выгоду от своего нахождения во главе страны в связи со схемой предоставления гражданства за инвестиции. «Я никогда не выступал ни за, ни против какого-либо претендента на гражданство. Если у кого-то есть информация об обратном, пусть они ее предоставят», — сказал Никос Анастасиадис членам комиссии.

Перед началом слушаний президент выглядел спокойным. После длинного вступительного заявления, в котором Анастасиадис рассказал об эволюции инвестиционной программы во время своего президентства.

Юридическая фирма

Главу государства спросили о связях принадлежавшей ему юридической фирмы с инвестиционной схемой. Он признал то, что было общеизвестно, а именно, что указанная юридическая фирма подала 57 заявлений на паспорт от имени иностранных инвесторов. Из них лишь малая часть была подана в то время, когда Анастасиадис был президентом. Он сказал, что еще в 1997 году, когда стал главой партии ДИСИ, то из-за нехватки времени оставил юридический бизнес.

А в марте 2013 года, будучи избранным президентом республики, он разорвал все связи с фирмой, передав свои акции дочерям. На вопрос о том, могла ли его юридическая фирма обрабатывать другие заявки, кроме указанных 57, Анастасиадис назвал такое мнение одним из мифов, распространяющихся в социальных сетях и прессе.

«Если бы я хотел поддержать определенных кандидатов или продвинуть свою юридическую фирму, было бы гораздо легче поручить это сделать другим юристам. Зачем нам подавать 57 заявлений от моей собственной юридической фирмы, если нам есть что скрывать?», — ответил президент.

Компании-посредники

На вопрос о том, были ли его родственники акционерами или занимали ли они руководящие должности в компаниях, выступающих в качестве посредников в рамках инвестиционной программы, Анастасиадис ответил отрицательно. На это один из членов комиссии напомнил, что один из зятьев Анастасиадиса входил в совет директоров компании-застройщика, связанного с мариной в Айя-Напе, благодаря которой некоторые иностранные граждане получили кипрское гражданство. «Какое имеет значение, был ли он в совете директоров? Вопрос должен заключаться в том, имели ли место какие-либо отклонения от правил предоставления гражданства», — ответил президент.

Связи с инвесторами

Комиссия также поставила вопрос о связях Анастасиадиса с саудовским шейхом, который вместе с несколькими своими родственниками получил кипрские паспорта в 2015 году. Председатель комиссии Мирон Николатос посоветовал президенту отказаться от ответа на этот вопрос, чтобы не навлечь на себя подозрения. Нисколько не смутившись, Анастасиадис сказал, что у него нет никаких проблем с этим вопросом, поскольку он хочет прояснить его раз и навсегда. Президент сказал, что группа из шести саудитов – самого шейха и пятерых его родственников – инвестировала около 20 млн евро в кипрскую экономику вместо требуемых 15 млн. Этот факт, по мнению президента, свидетельствует о том, что этому человеку не было сделано никаких послаблений и льгот.

Напомним, Генеральный аудитор начал расследование этого вопроса после того, как выяснилось, что президент использовал частный самолет для своей рабочей поездки в Нью-Йорк на Генеральную Ассамблею ООН в сентябре 2019 года. Позже стало известно, что владелец самолета получил кипрское гражданство в 2015 году. Согласно отчету Генерального аудитора, совместное заявление о гражданстве было подано владельцем самолета, двумя его братьями и тремя другими людьми. «Им было предоставлено кипрское гражданство решением Кабинета министров от 14 января 2015 года», — говорилось в сообщении Генаудитора. Позже выяснилось, что президент воспользовался самолетом этого саудовского инвестора, чтобы полететь на Сейшельские острова для отдыха с семьей.

По словам Анастасиадиса, он дважды путешествовал на Сейшельские острова на борту указанного самолета – в 2015 году, а затем в 2018 году, но только поездка 2018 года была для него бесплатной как жест благодарности со стороны владельца джета. Президента попросили прокомментировать появившуюся в одном из газет информацию о том, что он во время поездки в Афины он якобы сказал, что его бывшая юридическая фирма зарабатывает до 300 млн евро в год и что он летает на Сейшельские острова частным самолетом. На это президент сказал: «Я даже не знаю, где на Сейшельских островах расположены банки. Если бы это была какая-то секретная поездка, мои дочери не публиковали бы фото оттуда».

Президенту напомнили, что якобы этот же самолет использовался и для его полетов на заседания Евросоюза по льготной цене, которая были ниже рыночной стоимости аренды джета почти в четыре раза. Анастасиадис в ответ сказал, что государство сэкономило около 1 млн евро от этих договоренностей, и посетовал на то, что пресса критикует инвесторов. «Конечно, я знал этого саудита, мы были друзьями. Но я никогда не выступал в роли его адвоката», — сказал президент. Он предположил, что именно такой «нетворкинг» иногда привлекал инвесторов на Кипр, но это не означало, что президент лично использовал свое положение ради обогащения.

На вопрос о том, как Кабинет министров принимал решения о натурализации, Анастасиадис ответил, что МВД подавало Кабмину список имен тех лиц, кого ведомство рекомендовало к получению гражданства. В списке было очень немного подробностей, например, не упоминалось, какая именно фирма занимается кейсом того или иного кандидата.

Недостатки инвестиционной программы

Глава государства признал, что инвестиционная схема имела свои недостатки. Например, вплоть до 2018 года не было строгой процедуры отбора претендентов. Эта ситуация, признал он, действительно позволила нескольким сомнительным личностям, типа малайзийского авантюриста Джо Лоу, получить гражданство Кипра. Требования программы постепенно ужесточались, так что к июлю 2020 года она стала самой строгой инвестиционной программой в Европе, заключил Никос Анастасиадис.

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подпишитесь на наши новости и получите бесплатный гид.
ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИИ:
полный гид по подготовке к сдаче необходимых экзаменов
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.