Четверг, 5 октября 2023

Дом для 180 видов птиц: озеро Паралимни может погибнуть

Фото pixabay.com

paralilmni lake pixabay

Озеро Паралимни не так широко известно, как Соляные озера Ларнаки, озеро Акротири или даже озеро в селении Ороклини. При этом, для экосистемы Кипра водоем в Паралимни имеет не меньшую важность: он служит местом гнездования десятков перелетных птиц. О судьбе озера и его нынешнем состоянии размышляет глава кипрского отделения организации BirdLife Мартин Хелликар.

По мнению эксперта, более правильно в данном случае было бы использовать словосочетание «общенациональный позор». «Этот водоем переживает такое количество проблем, созданных человеком, что он может считаться мрачным примером того, как не следует защищать и управлять особо уязвимым природным объектом», – пишет эко-активист. Он уверен: сложившуюся ситуацию можно и нужно исправить. И каждый – от правительства до местного сообщества и НКО – может внести свою лепту в это важное дело.

Озеро без воды

Озеро, которое дало городу Паралимни его название (слово «Паралимни» означает, буквально, «у озера»), расположено к западу от популярного курорта, к северо-востоку от селения Сотира и к югу – от Деринии. Это небольшое сезонное водно-болотное угодье, с нескольких сторон вплотную окруженное застройкой.

Озеро Паралимни – одно из восьми сохранившихся важнейших природных водно-болотных угодий на Кипре. Водоем невелик – его общая площадь составляет около 350 гектаров. В нем почти никогда не бывает воды круглый год – во время жаркого летнего сезона озеро пересыхает. Более того, из-за специфического расположения (озеро находится в засушливом юго-восточном районе Кипра) бывают года, когда мелководный бассейн Паралимни не набирает воды вообще. Тем не менее, озеро очень важно для дикой природы. В Средиземноморском регионе изменчивость условий на водно-болотных угодьях никогда не была препятствием для видов, которые выбирали такие места для своего временного или постоянного обитания. Сезонность для районов Средиземноморья – это, скорее, вариант нормы, к которой экосистемы приспособились, чтобы нормально функционировать.

Сезонность – не проблема

Организация BirdLife International признала озеро Паралимни важным местом обитания птиц и зоной биоразнообразия. Это ключевая локация размножения шпорцевого чибиса (Vanellus spinosus) – красивой черно-бело-бурой птицы, которую на Кипре называют «пеллокатерина» (дословно – «сумасшедшая Катерина») из-за шума, который птица поднимает, когда на ее гнезда кто-то посягает. Озеро Паралимни также остается важным местом обитания для другого шумного местного жителя – турача или франколина (Francolinus francolinus). С первыми признаками весны повторяющийся трубный зов этой ценной охотничьей птицы эхом разносится по низменностям Кипра. Водоем также имеет важное значение для двух других болотных птиц: элегантного чернокрылого ходулочника (Himantopus himantopus) и миниатюрного морского зуйка (Charadrius alexandrinus).

Сезонность озера означает, что именно зимой и весной оно привлекает наибольшее количество разнообразных птиц, которых на сегодняшний день здесь было зарегистрировано более 180 видов. Кроме того, озеро Паралимни – место обитания эндемичного подвида рептилий, кипрского ужа (Natrix natrix cypriaca).

Казалось бы, такое богатство дикой природы должно весомым аргументом для того, чтобы обеспечить надлежащую защиту водоема. Формально – так и есть. Данное водно-болотное угодье вошло в природоохранную зону Natura-2000 еще около 13 лет назад. Причем, оно включено в список сразу по двум критериям: как место обитания птиц и как место обитания ужей. Но, несмотря на это, когда дело доходит до реальной защиты озера, система начинает буксовать.

Разрушительная застройка

Многие местные жители считают, будто главная проблема состоит в том, что на протяжении прошлых столетий озеро могло служить пахотной землей и засеивалось зерновыми. Поэтому, как это ни парадоксально, есть люди, которые оспаривают право на владение участками на территории самого озера. Получается, что претензии на землю, скрытую под водой, и требования фантастических сумм компенсации мешают этому месту развиваться как природному заповеднику.

Частные наделы на территории водно-болотного угодья способствовали тому, что северо-восточный берег водоема был застроен недвижимостью еще много лет назад. Спустя несколько лет градостроительные разрешения были выданы на проекты по застройке северо-западного берега. Но эти замыслы так и не были реализованы. Получается, что споры о собственности и компенсации идут фоном к текущему состоянию озера. Но отсутствие решения этой проблемы вряд ли оправдывает плачевное состояние самого водоема, считает Мартин Хелликар.

Застройка озера – не единственная угроза его существованию. Через озеро было проложено три картинговых трассы, одна из которых до сих пор действует. Сюда сбрасывают строительный мусор. Транспортные средства любого вида могут передвигаться здесь беспрепятственно. Охота разрешена на значительной части водно-болотного угодья каждую зиму. Это место также очень популярно среди браконьеров. Все это нарушает жизнь дикой природы, приводит к гибели птиц и загрязнению окружающей среды. Закон, строго говоря, запрещает любую стрельбу на территории водно-болотных угодий или вокруг них, не говоря уже о том, что нельзя стрелять рядом с жилой застройкой. На практике это ограничение применяется редко. Появляется все больше свидетельств серьезного загрязнения свинцом водоемов, из-за чего гибнут фламинго и другие птицы. Кроме того, в районе озера уже много лет работает тир для стрельбы. И даже обещания, данные Евросоюзу, со стороны кипрских властей о том, что тир будет перенесен, не помогли в решении этого вопроса.

На озере есть плотина, которая помогает водоему набирать воду. Однако местные жители, купившие жилье, по сути, на болоте, постоянно недовольны большим количеством комаров (действительно, с чего бы на болоте быть комарам?) и открывают слив воды в плотине, чтобы осушить озеро (так они борются с насекомыми). В результате, от перепадов уровня воды страдает биоразнообразие. Если бы осушение водоема велось под контролем специалистов, уравновешивая потребности жителей и дикой природы, оно, негативных последствий можно было бы избежать. Но пока ситуация складывается так, что слив открывается, как правило, ночью, незаконно.

Проекты по сохранению озера есть

Тем временем, во всем мире природоохранная политика направлена на то, чтобы восстанавливать наиболее уязвимые объекты. Особую роль в этом играет присвоение природоохранного статуса. По мнению ученых, озеро Паралимни должно стать одним из первых пунктов в этом списке. Тем более, что в 36 километрах к западу от него есть отличный пример: озеро Ороклини – образец грамотного обращения с природным объектом. Озеро Ороклини – самый маленький охраняемый природный участок сети Natura-2000 на Кипре. Когда-то оно тоже переживало тяжелые времена и даже было под угрозой полной застройки. Но, благодаря европейской программе LIFE и решимости местных властей, водоем был спасен. Сейчас он стал настоящим убежищем для птиц и привлекает на свою территорию тысячи пернатых каждый год.

Проекты по спасению озера Паралимни тоже есть. Остается только надеяться, что инициативы специалистов будут реализованы, а уникальное озеро – сохранено.

 

Фото pixabay.com

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.