Воскресенье, 23 июня 2024

Кипр 1950-х через объектив британского военного

Фото: Colin Matthews / cyprus-mail.com
Фото: Colin Matthews / cyprus-mail.com

Британец Колин Мэтьюз прибыл на остров в 1956 году в составе Королевских ВВС и сразу попал в одну из самых неспокойных эпох в истории Кипра. Но во время своей военной службы он предпочитал брать с собой фотоаппарат, а не винтовку.

«Да, это было неспокойное время. Но я оставался в стороне от политики. Меня завораживала повседневная жизнь Кипра – люди, их культура и традиции», – говорит он.

Быт, а не политика

Сегодня, в свои 86 лет, Колин Мэтьюз живет в Канаде и с большой теплотой вспоминает повседневную жизнь на острове во второй половине 1950-х. Он хорошо помнит, как слышал новости об ЭОКА и архиепископе Макариосе, обсуждал события со своими коллегами и читал о ситуации в газете Cyprus Mail, где работал на полставки фотокорреспондентом.

Хотя Колин понимал важность происходивших на его глазах событий, его гораздо больше привлекал «бытовой» Кипр.

«Я купил себе мотороллер Lambretta, – вспоминает он с улыбкой. – До этого я никогда раньше не ездил на мотоцикле, поэтому гнать его от дилера в Никосии обратно в Эпископи, где я жил, было довольно сложно! В те дни дороги не были прямыми и ровными, не то что современные автострады. Так что я был по-настоящему горд тем, что проделал весь обратный путь до лагеря, ни разу не упав!»

Имея собственное транспортное средство, Колин смог исследовать Кипр в полной мере. Он пересек остров с востока на запад и с юга на север, все фотографируя на свою камеру Rolleicord, куда бы он ни направлялся.

«Я столько раз проезжал по прибрежной дороге из Лимассола в Пафос. Это было прекрасное путешествие, прямо вдоль моря. И я любил ездить в Кирению, когда только мог: через жаркие пыльные равнины, через Никосию и через горы. Пейзажи были потрясающими. Я поднимался на гору св. Илариона, чтобы просто почувствовать ветер в волосах и солнце на лице», – рассказывает он.

Мирная жизнь

Но любимым местом Колина всегда были горы Троодоса. «Там, в горах, жизнь была совсем другой. Деревни тогда были многолюдными, а жители – очаровательными. Высоко над городами жизнь продолжалась так, как это было веками. Здесь вместе жили греки-киприоты и турки-киприоты. Все они, казалось, прекрасно ладили друг с другом. Хотя я был британцем, меня тоже встречали с распростертыми объятиями. Я сидел с ними в кафе, меня приглашали в гости. Я видел жизнь, которая была простой и счастливой», – вспоминает фотограф.

С помощью своего фотоаппарата Колин запечатлевал эту простую жизнь: иногда для Cyprus Mail (его фотографии парусных регат и других местных спортивных мероприятий пользовались успехом у британцев), но в основном для собственного удовольствия. Поднимаясь и спускаясь с гор, заводя друзей и наслаждаясь местным гостеприимством, он всегда оставался очарован островом и его жителями.

«Мои спонтанные фотографии – вот что мне больше всего запомнилось на Кипре. Я никогда не инсценировал кадр. Я просто брал то, что видел, фотографировал то, на что была похожа жизнь, – говорит он. – Однажды зимой меня пригласили в деревенский дом, и я был поражен, увидев, что там просто на веревке развешано мясо. Я никогда такого раньше не видел».

В Киперунде у Колина появилось много друзей. У него до сих пор хранятся фотографии, сделанные им на деревенских играх.

В сотнях своих снимков повседневной жизни Колин запечатлел суть давно ушедших времен: семья собирается за простым ужином, дети играют во дворе. Есть фотографии молодых людей, которые гордо стоят во весь рост или соревнуются друг с другом в деревенских играх. Снимки гор, побережья, равнин. И, самое главное, людей, которых Колин вспоминает как всегда гостеприимных.

Доброжелательность киприотов

Когда наши современники рассуждают о Кипре 1950-х годов, они как правило вспоминают напряженность того времени, антиколониальную борьбу и подъем национализма. Но Колин говорит, что не сталкивался ни с чем подобным. «Как иностранец я чувствовал себя в полной безопасности, – вспоминает он. – Самая большая неприятность за все время моего пребывания произошла в кафе Киперунды, когда у моего друга украли сумку с фотоаппаратом, пока мы болтали с нашими деревенскими приятелями».

Колину и его коллеге сказали, что вор, вероятно, подумал, будто в сумке находится записывающее устройство. Местный житель Стелиос, хороший друг обоих англичан, пообщался со своими односельчанами, и в течение часа сумка с нетронутым фотоаппаратом была спокойно возвращена владельцу. «Такое возможно в наши дни? Хотелось бы думать, что да, что Кипр не слишком изменился», – вздыхает Колин.

В 1959 году, когда срок его службы истек, Колин покинул остров и людей, которых он любил. «Я погрузил все вещи на свою маленькую “Ламбретту” и сел на паром до Неаполя, а оттуда, через Италию, Швейцарию и Францию, вернулся в Англию. Я бы с удовольствием продолжил работать фотографом, но этому не суждено было сбыться», – вздыхает он.

В сердце навсегда

Сделав весьма успешную карьеру страхового агента, Колин женился, а затем, следуя по стопам своего брата, переехал в Канаду. Теперь, спустя 65 лет, находясь вдали от Кипра, он все еще вспоминает остров, и его глаза горят. «Здесь холодно. Никакого сравнения с Кипром. О таких неудобствах, как жара, быстро забываешь. Но люди навсегда остаются в памяти», – говорит он.

За прошедшие годы он бывал на острове трижды. Когда Колин впервые вернулся на Кипр, он отправился на поиски своих друзей в Киперунде, в частности Стелиоса. Оказалось, что тот переехал в Великобританию в 1974 году, поэтому найти друга тогда не удалось. Но на обратном пути в самолете он совершенно случайно встретил сына своего товарища.

«Таков Кипр, не так ли? Ты уезжаешь, но ты остаешься его частью навсегда. Ты завел одного друга, и теперь ты дружишь со всеми, весь остров знает тебя. Я надеюсь, что это не изменилось до сегодняшнего дня», – заключает Колин.

Текст подготовлен по материалам Cyprus Mail / ALIX NORMAN

Читайте также

А посмотреть на советскую Москву глазами киприота можно, читая эту статью.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.