Суббота, 13 июля 2024

Выбираем детский садик на Кипре

Проблема выбора садика рано или поздно возникает у всех. В нашей группе «Русские мамы Кипра» в социальной сети Facebook – это одна из наиболее обсуждаемых и животрепещущих тем. Тем более, что выбирать приходится не только из огромного количества различных подходов к образовательному процессу, но и из трех культур и языков: греческого, английского и русского.

ВПЕРВЫЕ БЕЗ МАМЫ
Выбор садика очень сложное и ответственное дело, так как это первая встреча ребенка с коллективом, разъединение с мамой и знакомство с другими взрослыми, которые будут о нем заботиться.
Конечно, все дети разные по характеру и у каждого свои особенности. Кто-то сразу начинает с удовольствием ходить в сад, а кто-то нет. В любом случае, для ребенка – это первые самостоятельные шаги в большом мире без родительской поддержки. А значит, стресс неизбежен. Поэтому очень важно правильно выбрать подходящий момент и тот самый садик, в который ваш малыш будет ходить с удовольствием.

КОГДА НАЧИНАТЬ?
В каком возрасте отдать ребенка в сад? На Кипре отпуск по уходу за ребенком длится всего 4 месяца. Так что, если вам необходимо вернуться на работу, а родственников, готовых посидеть с вашим малышом, нет то выбора – отдавать или не отдавать – у вас нет.

КАКОЙ ЖЕ ЯЗЫК ВЫБРАТЬ?
Считается, что детки до 5 лет наиболее способны быстро усвоить иностранную речь. Поэтому очень часто родители намеренно выбирают садик в надежде, что ребенок выучит еще один язык.

Комментирует логопед-дефектолог Елена Рудольская:
– С точки зрения «классического» логопеда, ребенка на 1-2 года лучше отдать в садик с родным языком. В возрасте 2,5-3 лет начинается активное развитие экспрессивной речи, и было бы хорошо ее закрепить и обогатить. Но наш опыт работы с детьми на Кипре показывает, что важнее всего комфортное состояние малыша. Тогда и с речью, и с психо-эмоциональным состоянием ребенка все будет хорошо.
И так как на Кипре довольно богатый выбор, то для начала предлагаю вам ознакомиться с небольшим сравнительным анализом садиков, составленным мной по обсуждениям в нашей группе.

ГРЕЧЕСКИЕ
Единственный вариант государственного садика возможный на Кипре – это греческий государственный сад.
Государственные садики называются «продимотики» и представляют собой подготовительную ступень перед школой с довольно насыщенной программой. В них берут деток только с 4-х лет. Записаться в них можно по месту жительства, до начала учебного года. Садик полностью обеспечивает ребенка всеми необходимыми вещами. Однако обед и перекусы нужно приносить с собой. Отличительные особенности – приобщение к христианской религии и заботливые учителя. Время пребывания в саду обычно до часу дня по школьному графику.
В частные греческие сады деток берут с 3х-4х месяцев. На одну воспитательницу может приходиться до 6-и детишек. Время пребывания ребенка в саду варьируется от ваших потребностей – «до обеда» или «на полный день». В некоторых садах возможен обед, в других – родители дают с собой все, что любит малыш.
Не во всех садиках есть кровати для дневного сна, в основном дети спят на матрасах прямо на полу. Если ребенок остается на полный день, родители должны принести постельное белье, одеяло, а также два комплекта сменной одежды, памперсы и салфетки. Иногда просят принести карандаши и альбомы.
Для того чтобы записаться, достаточно позвонить им по телефону и договориться о встрече. В назначенный день можно приехать и посмотреть садик, ознакомиться с правилами и распорядком, заполнить необходимые формы. Большим плюсом может быть шаговая доступность и сравнительно не дорогая оплата от 150 до 250 евро.
Еще есть частные маленькие садики на дому. Это тот вариант, когда девушка или женщина приглашает к себе домой около 4-5 детей. В таком садике дети адаптируются намного легче.

АНГЛИЙСКИЕ
Английские садики пользуются большой популярностью на Кипре. Они могут быть как при частных английских школах, так и самостоятельные. В садики берут деток начиная с 2-х лет. Желательно, чтобы ребенок уже самостоятельно пользовался горшком, памперсы обычно детям в английских садах не меняют. Обед нужно приносить с собой. На дневной сон детей специально не укладывают. Но есть отдельные «комнаты отдыха», где ребенок сможет полежать или вздремнуть. В группах обычно от 15 до 25 детей. Время пребывания также может быть различным. Однако садики при школах работают по школьному графику. А значит, в 1:30 вы уже должны забрать своего ребенка домой.
Основным плюсом этих садов считается хорошая языковая подготовка к обучению в английской частной школе. Стоимость варьируется от 250 до 350 евро.

РУССКИЕ
Русские садики работают по системе, к которой мы привыкли с детства. Деток берут с 2-х лет, которые уже приучены к горшку.Вы можете оставлять детей на полный день. В садиках есть кровати для дневного сна. Большим плюсом считается наличие горячего питания, предоставляемого садиком. Так что с собой нужно брать только бутылочку с водой. Русских садов на Кипре не так много, так что оплата за них, соответственно, более высокая.

Вот чем руководствуются наши мамы в выборе садика:

ЕЛЕНА ПАСТЕРЕ
– Я отдала дочку в 3 года в частный англо-греческий садик. Предварительно сходила в несколько других. Выбрала тот, в котором уютнее всего себя почувствовала. Садик работает с раннего утра до позднего вечера, есть школьный автобус. Детей кормят и при желании укладывают днем спать. Активная развивающая программа, дочка за год заговорила по-гречески и потихоньку начинает говорить на английском. Воспитатели приветливые и внимательные. Плюс адекватная цена – 150 евро в месяц. Дочка ходит с удовольствием, появились друзья. По собственной инициативе стала интересоваться математикой и чтением. После этого садика стала подумывать о начальной государственной греческой школе, хотя год назад об этом даже подумать было страшно.

КАТЕРИНА ТРОЯНОВА
– Я свою дочку отдала в русский садик. Семья у нас полностью русскоязычная. Мне важнее психологический комфорт ребенка, чтобы и она всех понимала. Большой плюс русских садиков – еда, к которой привыкли русские детки. А еще, в русских садиках переобуваются в сменную обувь, это тоже немаловажно для меня. А английский всегда выучить успеет – осознанно, с пониманием и без лишнего стресса.

ЕЛЕНА ФИЛАТОВА
– У меня при выборе садика было несколько важных пунктов: воспитатели-англичане, небольшие группы, чтобы здание было относительно новое и внутри было приятно находиться. Доброжелательная атмосфера, и чтобы директор не разрешал находиться в садике больным детям. Мне кажется, очень важно, выбирая садик, поговорить со знакомыми, почитать отзывы, съездить для сравнения в несколько, чтобы понять: хочешь или нет, чтобы твой малыш ходил сюда каждый день? Будет ли ему тут хорошо? По мне так в садике это главное.

Ольга КОСТЕНКО
Основатель и модератор группы в фейсбуке Russian moms of Cyprus.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.