Суббота, 22 июня 2024

Русские школы на Кипре

Мы уже обсудили особенности греческих и английских школ на Кипре. Теперь настала очередь русской. Мы не будем говорить о самой системе обучения, а послушаем участниц нашей группы в фейсбук «Русские мамы Кипра». Почему же они решили выбирать именно русскую школу для своих детей?

На Кипре русское образование представлено тремя школами в Лимассоле, двумя в Пафосе и школой при Посольстве РФ в Никосии. В Ларнаке русской школы нет. Все они, за исключением посольской, частные. И обучение в них дешевле, чем в английских. Уровень образования соответствует российской программе с углубл¸нным изучением иностранных языков. Все школы Лимассола, имеют государственную кипрскую аттестацию и выдают аттестат кипрского образца. Для того чтобы получить российский аттестат, нужно дополнительно сдавать экзамены в школе при Посольстве РФ в Никосии.

АННА РЕШЕТИКОВА – Ученики Пифагора (Лимассол)

Когда мы приехали на остров, не было четкого понимания, как долго мы здесь задержимся. Но пока мы тут жили по провизе, нужно было, как минимум три месяца, учить детей в школе. Старший был в пятом классе, младший в третьем. Поэтому рассматривались только русские школы в Лимассоле. Дети проехали по всем школам вместе со мной и выбрали «Ученики Пифагора» по принципу – новое здание, немного детей в классах, коридоры увешаны детскими рисунками и стенгазетами. Мне понравилось утверждение директора, что после восьмого класса уровень знаний и языка у детей будет достаточен, чтобы перевестись в английскую школу, если они захотят.

Младший сын тогда про английскую школу вообще не хотел ничего слышать. Для него переезд и так был большим стрессом, поэтому насильно погружать его в незнакомую среду я не хотела. Школьная программа не сильно отличается от той, что была в России, не считая английского языка каждый день, и греческого у старшего. По этим языкам мы сразу же попросили дополнительные занятия, чтобы догнать одноклассников.

В школу по утрам дети уезжают на автобусе. Питание не такое, как мы привыкли в России, есть только буфет. После начальных классов посещение физкультуры факультативно. По завершению основных занятий, ваш ребенок может остаться на дополнительные уроки. Также есть продленка. Обязательно проводятся различные культурные мероприятия – открытые уроки, утренники, спектакли, дискотеки, выезды на природу и дни рождения. Если вы приехали в середине учебного года, то русская школа – это хороший безболезненный способ продолжить обучение детей.

АРИНА РАДАЕВА – училась в LITC (Лимассол)

Когда мы только приехали на Кипр, родители хотели отдать меня в английскую школу. Но разочаровались уровнем подготовки по таким предметам, как математика, алгебра и геометрия (а я всегда хотела быть экономистом и была сильна в математике). В греческую не пошли потому что я не знала языка, да и сама обстановка не понравилась. Поэтому отдали в русскую и ни на минуту не пожалели.

Мои родители были очень довольны уровнем образования. Дисциплина на значительно более высоком уровне, чем в греческих школах. Прививается уважение к разным национальностям, поскольку там учатся дети не только из русских, но и из украинских, белорусских и армянских семей. В школе всегда была очень дружественная атмосфера. Организовывались роскошные новогодние утренники, выпускные, открытые уроки на день учителя, поздравления на 8ое марта и 23 февраля, школьные концерты, выезды на природу с активными играми и шашлыками. Ежегодные встречи выпускников. Здание школы очень добротное, чистое, уютное, регулярный ремонт. Из дополнительных услуг, которые предоставляет школа можно отметить группу продленного дня, трансфер (автобус) от дома до школы и столовую с вкусными горячими обедами.

ОЛЬГА ГУРКИНА – Русская школа Пафоса (филиал школы при Посольстве РФ в Пафосе)

Мой сын в 4 года пошел в школу в Нидерландах, потом мы переехали в Москву на какое-то время, и ему пришлось пойти в русскую школу. Поэтому, когда мы оказались на Кипре, то чтобы избежать повторного стресса, решили продолжить обучение в русской школе.

Нас она устаивает во всем: небольшие классы, внимательные учителя. Именно здесь у него проснулась любовь к истории, и он определился с дальнейшим выбором в своей жизни.

В школе введен интенсивный курс английского языка, а также уроки греческого для детей и взрослых. Проводятся КВН-встречи учеников с учителями, праздничные предновогодние спектакли. Смысла перехода в английскую школу в дальнейшем, в нашем случае нет, так как мы планируем переезд обратно в Европу.

МАРИЯ СВОБОДИНА –
Средняя общеобразовательная школа с углубленным изучением иностранного языка при Посольстве РФ (Никосия)

Для нас русская школа при Посольстве РФ оказалась лучшим вариантом. Местному греческому образованию я просто не доверяю, а мне очень важно, чтобы ребенок учился в серьезной школе.

Школа полностью подчиняется МИДу и является ведомственным учреждением, а ее программа полностью отвечает российским стандартам. Нам очень нравится атмосфера и камерность школы, все как большая семья. В классах максимум 10 человек. Праздники, концерты – все очень трогательно и отрепетировано. Уважительное отношение к учителям. Никаких игр в сотовых на уроках. В целом, могу сказать, что я очень довольна.

Могу отметить, что уровень программ немного ниже, чем в России. И в школе нет даже буфета. Также, на мой взгляд, немного слабая подготовка по английскому и нет уроков греческого языка. Но зато вс¸ остальное так, как, по моему мнению, должно быть в хорошей школе.

ЭЛЬМИРА ГИЛМУТДИНОВА – Морфосис (Лимассол)

Морфосис выбрали по нескольким причинам. Во-первых, маленькие классы – более индивидуальное отношение к ученикам. Особенно актуально, если реб¸нок отстает по какому-то предмету или недавно переехал на Кипр, соответственно его уровень английского ниже остальных учащихся. Во-вторых, высококвалифицированные педагоги с большим опытом работы в российских школах. Очень душевный, готовый к диалогу, директор. Английский язык преподается по Оксфордской программе. По итогам предыдущих лет высокие оценки по ЕГЭ. Хороший выбор дополнительных занятий: театральная студия под руководством режисс¸ра Андрея Галкина, китайский язык, группа продл¸нного дня. В школе трехразовое полноценное питание. В столовой используются только натурально выращенные овощи, фрукты, яйца, мясо. Отличительная и важная черта школы – сочетание европейского (более индивидуального) подхода с Российской системой образования. Также, ученики имеют возможность участвовать
в экологических конференциях.

Ольга КОСТЕНКО
основатель и модератор группы в фейсбуке Russian moms of Cyprus

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.