Суббота, 24 февраля 2024

Собаки в праве

Фото freepik.com

26 августа отмечается добрый праздник – День благодарности собаке. Дата появилась в 2004 году в США по инициативе эксперта по образу жизни домашних животных Колин Пейдж. Со временем социальная дата преодолела границы и приобрела международный характер. Для Кипра её можно считать особенной не только потому, что тема содержания, ухода за этими животными все чаще поднимается на уровне государства. Собаки на острове играют большую роль в жизни людей и выполняют много важной и полезной работы.

Почему не работает закон

Буквально на днях вопрос законодательного регулирования, касающегося содержания собак, прозвучал с новой силой. Лидер «Партии зеленых» и депутат кипрского парламента Хараламбос Феопемпту выразил обеспокоенность по поводу того, что жители Кипра, в большинстве своем, не знают о правилах обращения с домашними животными. Документ принят ещё в марте 2021 года. Но, по словам депутата, из-за слабой информационной кампании по этому вопросу, законодательные нормы неизвестны жителям, а потому практически не соблюдаются.

А в начале августа 2022 года Кабинет министров утвердил правила, подготовленные Ветеринарной службой и представленные министром сельского хозяйства, аграрного развития и окружающей среды Костасом Кадисом. Правила устанавливают минимальные требования к условиям содержания собак в частных помещениях.

Официальное название документа – «Правила защиты и благополучия животных (содержание собак в частных некоммерческих целях) 2022 года». Они устанавливают минимальные требования, которые должны соблюдать хозяева животных для того, чтобы обеспечить им достойные условия жизни.

dog young woman enjoying some time with her dog

Фото freepik.com

Зверская жестокость людей

Случаи жестокого обращения с собаками со стороны людей фиксируются регулярно. И, что печально, таких эпизодов не становится меньше. В частности, не так давно ВК писал об инциденте, когда на соседского пса напал 49-летний мужчина. В результате животное, девятилетний английский пойнтер, получило травму головы. Собаку отвезли к частному ветеринару, у нее на голове обнаружили шесть ссадин. Один из подобных инцидентов произошел в середине марта 2022 года. 32-летний житель одной из деревень в регионе Ларнаки застрелил собаку своего соседа. Заявление в полицию направил владелец животного. Он, находясь в хлеву на своем поле, услышал звук выстрела и сразу после него вой собаки. Выйдя на улицу, владелец пса увидел 32-летнего мужчину, который заходил в свой дом, расположенный по соседству, с ружьем в руках. Раненая собака смогла дойти до хлева, где вскоре умерла. Злоумышленник был оперативно задержан и доставлен в полицию, в его доме при обыске обнаружили несколько охотничьих ружей и патроны.

«Партия зеленых» тогда заявила, что те, кто проявляет жестокое обращение с животными или убивают братьев наших меньших, опасны для общества. «Те, кто способен на такие злодеяния по отношению к животным, могут причинить зло и людям», – сказано в заявлении. Зоозащитники призвали власти ужесточить законодательство в данной сфере.

Самим есть нечего

Другая большая проблема – безответственное отношение людей к питомцам. Из-за этого появляется много брошенных собак. Эксперты фиксируют: в последнее время проблема серьезно усугубляется. А сейчас она проявила себя с особенной остротой. Беспрецедентная инфляция, рост стоимости жизни приводят к тому, что все больше домохозяйств отказываются от своих питомцев, которых они уже не могут содержать, и сдают их в приют.

dog shelter cute dog fence waiting be adopted

Фото freepik.com

С Кипра и на Кипр

Прежде распространенной практикой были случаи, когда бездомных собак с Кипра забирали новые хозяева и увозили в другие страны. За последние семь лет таким образом с острова «эмигрировали» порядка 30 000 животных. Но в последнее время такие «переезды» четвероногих друзей становятся все более редкими и проблематичными.

Но имеет место и обратный процесс – когда собак привозят на Кипр для выполнения спецзадания. Например, бордер-колли Дикси и Софи прибыли на Кипр из Греции. У них важная миссия – они ищут отравленные приманки. Оба пса работают под началом кураторов из Департамента охотничьего хозяйства и фауны. Деятельность ведется в рамках спонсируемой ЕС инициативы по защите кипрской популяции белоголовых сипов, находящихся под угрозой исчезновения. В сообщении на своей странице в Фейсбуке охотничье ведомство сообщило: две собаки, которые прошли дрессировку в Греции в течение 15 месяцев прежде чем приступить к своим обязанностям на Кипре, нашли большое количество отравленных приманок в Каваллопетре недалеко от селения Луварас и в месте Ватин-Аркаджин в Скарину. «В обоих местах были проведены тщательные проверки. Найдено и удалено большое количество ядовитых приманок», – сообщили в ведомстве.

Dixie Sofie and training team cm

Команда кинологов с собаками Дикси и Софи. Фото cyprus-mail.com

На службе у человека

Собаки-ассистенты – это не только те четвероногие друзья, которые служат поводырями для людей, имеющих проблемы со зрением. Животные, прошедшие специальную дрессировку, могут сообщать о приближении приступа эпилепсии, гипогликемического или гипергликемического криза. Кроме того, помощь четвероногого друга делает значительно проще жизнь людям, страдающим от паралича конечностей, потери слуха или депрессии.

На Кипре действует всего одна школа по подготовке собак-ассистентов – Assistance Dogs Cyprus, основанная Марией-Христиной Паталой.

Помочь нуждающимся

Чтобы хоть как-то решить проблему бездомных собак, на Кипре регулярно проводятся «собачьи парады». Один из них прошел минувшей весной в Пафосе. Четыре приюта – PAWS, Stray Haven, AIRS Sanctuary и Alex’s Farm for Strays – привозили на выставку своих подопечных: пожилых собак и тех псов, что давно живут в пристанище. Четвероногим «моделям» повесили на шею табличку «Заберите меня домой» и провели парадом по выставке. А затем у посетителей была возможность поиграть с собаками. Организаторы верят: такой способ – хорошая возможность пристроить животных в добрые руки. Мероприятие Caring Canines проходит дважды в год. Выставка традиционно собирает сотни людей – участников и зрителей.

«Мы все должны быть добрее к животным. Это, прежде всего, про нашу человечность. Ведь есть же выражение: внутренний мир человека можно увидеть по тому, как он обращается с более слабыми. А закон, да, должен соблюдаться. Особенно в части ответственности хозяев за взятое в дом животное», – отметила волонтер приюта Paws Эвита Хараламбус.

 

 

 

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.