Суббота, 13 июля 2024

Беженцы заперты в буферной зоне

Фото Cyprus Mail
Фото Cyprus Mail

Уже более месяца группа беженцев из разных стран заперта в буферной зоне. Власти Кипра отказывают им в праве запросить убежище на территории, контролируемой правительством.

 

Управление верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ ООН) уже не раз протестовало против такого развития событий. Оно указывает, что Кипр нарушает международные нормы.

 

Контекст

 

Беженцы начали прибывать на территорию буферной зоны в середине мая. Однако власти фактически заблокировали для них возможность попасть на территорию, контролируемую правительством. С тех пор группа, в которой на сегодня 31 человек, живет в палатках в демилитаризованной зоне.

 

Ситуация вызвала недовольство УВКБ ООН и ответную критику правительства. Обе стороны фактически обвинили друг друга во лжи, а ООН также обвинила кипрские власти в «выдворении» (англ. Pushback, так неформально называют комплекс мер по вытеснению беженцев обратно за границу). По мнению УВКБ ООН, Кипр нарушает международное и европейское законодательство. Однако правительство отрицает это, ссылаясь на Регламент о Зеленой линии.

 

Тем временем беженцы, среди которых есть несовершеннолетние, продолжают жить в палатках под палящим солнцем. Они полагаются только на гуманитарную помощь и не знают, что с ними будет. Сообщения об обмороках поступают оттуда практически каждый день. Эти люди родом из Камеруна, Афганистана, Ирана, Судана и Сирии. 

 

УВКБ ООН считает, что потенциально они имеют права на международную защиту. Тот факт, что они прилетели на остров через Турцию, ничего не меняет, поскольку страны их происхождения страдают от конфликтов. 

 

Палаточный лагерь находится в районе селения Акаки. 

 

Позиция правительства

 

Жесткая позиция правительства вызвала у наблюдателей один конкретный вопрос: почему такое решение было принято именно сейчас? Согласно источникам в ООН, решение правительства отказать мигрантам в доступе к процедурам предоставления убежища – это явный сдвиг в миграционной политике. До середины мая не возникало проблем с разрешением беженцам въезжать на территорию республики и ходатайствовать о предоставлении убежища. 

 

Единственное исключение имело место в 2021 году, когда двое человек оказались заблокированы в буферной зоне на семь месяцев. Их мытарства закончились, когда Папа Франциск, посещавший тогда Кипр, попросил власти страны отправить их в Ватикан.

 

Недавно назначенный глава Подминистерства миграции Николас Иоаннидис заявил, что сам факт пересечений Зеленой линии с просьбой об убежище не создает для правительства прецедента. Он утверждает, что число беженцев «свидетельствует о наличии проблемы», и правительство имеет право проводить политику, которая была бы «пропорциональной и отражала реальные факты». 

 

«Поскольку конечная цель состоит в том, чтобы Зеленая линия не превратилась в проходной двор для мигрантов, решение правительства о проведении более жесткой политики останется без изменений», – подчеркнул Иоаннидис.

 

Мнение юриста

 

С ним не согласен юрист Ахиллеас Димитриадис, который специализируется на защите прав человека. «Это удивительно. Но, по сути, мы столкнулись с феноменом выдворения в буферную зону. Для страны, которая так часто ссылается на международное право для решения кипрской проблемы, по меньшей мере проблематично, что правительство обращается с мигрантами подобным образом. Республика Кипр обязана разрешить людям, находящимся в буферной зоне, обращаться за убежищем», – утверждает юрист.

 

Иоаннидис, в свою очередь, отвергает обвинения в выдворении. Он отрицает, что Кипр нарушает законы ЕС и международное право.

 

По данным УВКБ ООН, пятерым из группы удалось пробраться через Зеленую линию и попасть в «Пурнару», чтобы подать заявление о предоставлении убежища. Позже они «были выведены полицией из центра и оттеснены обратно в буферную зону», сообщили в УВКБ ООН. 

 

Николас Иоаннидис ответил, что у него нет информации о подобном инциденте, а Министерство внутренних дел полностью опровергло эти данные.

 

Однако вопрос о юрисдикции над Зеленой линией остается спорным. В ст. 2 Регламента о Зеленой линии говорится, что «Республика Кипр проводит проверки всех лиц, пересекающих Зеленую линию, с целью борьбы с незаконной иммиграцией граждан третьих стран, выявления и предотвращения любой угрозы общественной безопасности и государственному порядку». Гражданам третьих стран разрешается пересекать Зеленую линию только при условии, что у них есть вид на жительство или действительный проездной документ.

 

Те же правила, очевидно, действуют и для других пунктов въезда в страну (аэропорты, порты): без кипрской визы и/или действительного паспорта (в случае граждан ЕС – идентификационной карты) вас просто развернут на паспортном контроле. Но международное право предусматривает исключения из этих правил как раз для лиц, ищущих убежища. 

 

«Ссылаться на положение о Зеленой линии здесь просто неуместно», – говорит доцент кафедры правосудия переходного периода и прав человека Университета Центрального Ланкашира Насия Хаджигеоргиу. 

 

Спор о буферной зоне

 

Одним из спорных моментов стало то, где были обнаружены мигранты. Кипрские власти обнаружили их в буферной зоне и отказали им в праве попасть на контролируемые правительством территории. Хотя Хаджигеоргиу, Димитриадис и эксперты УВКБ ООН называют это актом выдворения, правительство настаивает на обратном. Министр внутренних дел Константинос Иоанну заявил, что если кто-либо из мигрантов попадет на территорию республики, его ходатайство о предоставлении убежища будет рассмотрено. Если описанный выше инцидент с пятью беженцами действительно имел место, то он прямо противоречит заявлениям министра.

 

Хаджигеоргиу и Димитриадис уточняют, что для МВД не должно иметь значения, находятся ли мигранты в буферной зоне или в на территории, контролируемой правительством. «Республика Кипр на протяжении многих лет последовательно заявляет, что буферная зона находится под ее эффективным контролем», – напоминает Хаджигеоргиу. Димитриадис добавляет, что Республика Кипр обладает территориальной юрисдикцией над всем островом, за исключением районов британских суверенных баз. 

 

Тот факт, что в результате событий 1974 года контроль над северными районами был утерян, не означает пересмотра территориальной целостности страны. Об этом сами правительственные чиновники не устают напоминать, рассуждая об объединении Кипра. Учитывая это, отказ правительства принимать заявления о предоставлении убежища из буферной зоны фактически означает отказ от своей собственной юрисдикции над ней.

 

Насия Хаджигеоргиу рассматривает весь инцидент как продолжение ужесточения позиции правительства, которое началось в 2020 году. Закрытие КПП с началом пандемии коронавируса совпало с изменением государственной политики в отношении предоставления убежища. До 2020 года любой мигрант, запросивший убежище на контрольно-пропускном пункте, мог подать соответствующее заявление. После закрытия контрольно-пропускных пунктов мигранты потеряли это право, которое не было восстановлено по сей день.

 

Инцидент с двумя гражданами Камеруна, которые были заперты в буферной зоне в 2021 году, вызвал реакцию ЕС. Еврокомиссар по внутренним делам Ильва Йоханссон обратилась с письмом к тогдашнему министру внутренних дел Никосу Нурису и напомнила, что Кипр должен придерживаться фундаментальных прав и ценностей ЕС, в частности право на убежище.

 

Текст подготовлен по материалам Cyprus Mail 

 

По теме

 

Новая выставка в Кипрском музее народного искусства посвящена событиям турецкого вторжения 1974 года. Музей приглашает посетителей в путешествие в одни из самых мрачных дней истории острова. Подробнее тут.

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    Подписка на новости

    Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

      1            Application of terms

      1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

      a            you agree to these Terms; and

      b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

      on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

      1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

       

      2            Changes

      2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

      Terms.

      2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

      2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

       

      3            Definitions

      In these Terms:

      including and similar words do not imply any limit

      Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

      personal information means information about an identifiable, living person

      Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

      Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

      We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

      Website means https://vkcyprus.com/

      You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

       

      4            Your obligations

      4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

      information remains true, current and complete.

      4.2        You must:

      a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

      b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

      4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
       

      5            Intellectual property

      We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

       

      6            Disclaimers

      6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

      a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

      b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

      c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

      d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

      6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

      countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

      applicable local laws.

       

      7            Liability

      7.1        To the maximum extent permitted by law:

      a you access and use the Website at your own risk; and

      b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

       

      8            Privacy policy

      8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

      8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

      and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

      8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

      users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

      means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

      to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

      Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

      to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

      on the Website more personalised and applicable to your interests.

      8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

      we may do this are:

      a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

      party supplier to host the Website);

      b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

      c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

      8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

       

      9            Suspension and termination

      9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

      appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

      9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

       

      10         General

      10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

      10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

      Republic of Cyprus.

      Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

      Website.

      10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

      10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

      10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

      required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

      severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

      10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

      agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

      expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.