Пятница, 21 июня 2024

Губернатор Ричмонд Палмер – эпоха «палмерократии»

21 декабря 1933 года на Кипр прибыл двенадцатый по счету британский управляющий островом. Им был Герберт Ричмонд Палмер, один из самых суровых губернаторов острова, чье правление вошло в историю под названием «палмерократия».

«Вестник Кипра» продолжает серию публикаций о губернаторах острова. Список вы найдете в конце статьи.

Герберт Ричмонд Палмер родился в 1877 году в семье англиканского священника Роберта Палмера и Мэри Чиппенделл. Обучался классической филологии в Кембридже, который закончил в 1899 году. В 1900 году получил степень бакалавра права.

Карьера

В 1903 году он устроился кочегаром в Сан-Франциско, чтобы изучить возможности золотодобычи в Калифорнии. Однако на этом поприще ему не повезло, и он вернулся в Лондон в 1904 году, чтобы работать юристом. В том же году его назначили министром-резидентом британской колонии в Нигерии.

В этой части Британской империи он провел 26 лет, занимая различные высокие посты в колониальной администрации. С 1930 по 1933 год служил губернатором Гамбии, после чего получил назначение на Кипр.

Палмер прибыл в порт Фамагусты 21 декабря 1933 года. В Никосию он приехал по железной дороге, церемония его встречи включала в себя залп из 17 орудий. На момент его назначения население Кипра уже переживало ужесточение условий колониального управления, так как после Октябрьского восстания 1931 года британская администрация стремилась всячески подавить недовольство киприотов.

Палмер не только не пытался ограничить принятые драконовские меры, но наоборот, управлял с особой строгостью и жестокостью.

Кипр

Ситуация на Кипре была чрезвычайно сложной. Мировой экономический кризис 1929 года затронул остров. Как экспорт, так и импорт сократились, фабрики и другие производственные подразделения закрылись, безработица выросла. Все больше людей становилось жертвами ростовщиков.

Условия жизни были сложными. Питание было скудным, а малярия – реальным риском. На остров завезли первые венерические заболевания. От тяжелой жизни люди стали употреблять много алкоголя и предаваться азартным играм. Всего около 20% греков-киприотов и 28% турок-киприотов заканчивали школу.

Драконовские решения

Одним из своих первых указов Палмер подтвердил незаконность коммунистической партии, которая перешла на нелегального положение в начале 1930-х, а двое ее лидеров находились в ссылке. Палмер привлек к суду 12 других партийных лидеров по обвинению в членстве в незаконной организации и заговоре. Из 12 обвиняемых только один был оправдан. Остальные были осуждены и брошены в тюрьму.

Вскоре Палмер также выступил против института местного самоуправления и своим указом от 23 марта 1934 года запретил проведение муниципальных выборов. По тому же указу губернатор присвоил себе право назначать мэрами и членами муниципальных советов, кого ему заблагорассудится.

1 апреля 1934 года указом губернатора было основано бюро прессы, которое должно было вести информационную пропаганду. Губернатор ввел контроль над газетами, присвоив себе право закрывать их или приостанавливать публикации, а также строгие ограничения для основания новых изданий.

Следующей целью Палмера была сфера юстиции. Путем внесения поправок в уголовное законодательство он дал полиции больше полномочий для задержаний и арестов.

Другой целью Палмера было образование. Продвигая обучение на английском языке, он сокращал возможности образования на местных языках, греческом и турецком. Все учителя, которые работали в школах, должны были сдать экзамен на знание английского, иначе они не могли продолжать преподавать.

Губернатор продолжил бороться с греческим национализмом, например, взял под свой контроль Кипрскую Православную Церковь и не давал ей выбрать своим лидером того, кого он считал неблагонадежными.

Постепенно вся власть на Кипре оказалась сосредоточена в руках губернатора.

Диктатура

Это привело к тому, что в 1937 году делегация из трех человек, мэра Ларнаки и двух известных юристов, отправилась в Лондон, чтобы пожаловаться на диктаторские методы Палмера. Однако их жалобы ни к чему не привели. В целом, Палмеру удалось убить любую политическую активность на Кипре в этот период, пресечь создание новых движений или партий.

Экономическая ситуация на острове в период правления Палмера была плачевной. Столь же суровыми были условия труда, особенно работников металлических карьеров, которых жестоко эксплуатировали иностранные компании. Во времена Палмера началась борьба рабочих за свои права.

Однако у губернатора были и сторонники, особенно среди управляющих сельскими советами («мухтарисов»), так как он поднял им жалованье и расширил полномочия. Как свидетельствовали современники, кипрский народ оказался разделен на «управляющих», поддерживавших Палмера, и «управляемых», с чьим мнением никто не считался.

С другой стороны, за время его правления на Кипре были завершены работы по расширению порта Фамагусты, который был введен в эксплуатацию в 1935 году. До расширения порт не мог принимать суда с грузом более 2000 тонн. После проведения работ гавань могла обслуживать суда грузоподъемностью 8-9 тысяч тонн.

Срок полномочий губернатора Палмера составлял 5 лет и истекал в ноябре 1938 года. Однако губернатору удалось убедить Лондон продлить его пребывание на острове до 4 июля 1939 года. Его преемником был назначен сэр Уильям Денис Баттерсхилл, прибывший на Кипр в августе 1939 года.

Палмер вернулся в Великобританию и там занимался юридической практикой, переводами с арабского и написанием статей. Умер в 1958 году.

Читайте также о других губернаторах острова:

Сэр Гарнет Уолсли – первый британский комиссар Кипра 

Сэр Роберт Биддалф – второй верховный комиссар Кипра

Сэр Генри Балвер – третий верховный комиссар Кипра

Уолтер Джозеф Сендалл – верховный комиссар, заслуживший признание народа

Хейнс Смит – комиссар-нигилист 

Чарльз Энтони Кинг-Харман – комиссар, послуживший Кипру дважды 

Гамильтон Гульд-Адамс – из османского подчинения в британское

Джон Юджин Клоусон – верховный комиссар, служивший до последнего вздоха

Малкольм Стивенсон – верховный комиссар, ставший губернатором

Рональд Сторрс – суровый комиссар 

 

На фото: Герберт Ричмонд Палмер в 1926 г. Источник: wikipedia.org, лицензия CC BY-SA 3.0

Share on vk
Share on odnoklassniki
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on facebook
Подписка на новости
Еженедельный дайджест новостей
"Вестника Кипра"
Подпишитесь бесплатно прямо сейчас!
Подписка на новости

Подпишитесь на еженедельный дайджест новостей “Вестника Кипра” бесплатно прямо сейчас!

    1            Application of terms

    1.1        These Terms apply to your use of the Website. By accessing and using the Website:

    a            you agree to these Terms; and

    b            where your access and use is on behalf of another person (e.g. a company), you confirm that you are authorised to, and do in fact, agree to these Terms

    on that person’s behalf and that, by agreeing to these Terms on that person’s behalf, that person is bound by these Terms.

    1.2        If you do not agree to these Terms, you are not authorised to access and use the Website, and you must immediately stop doing so.

     

    2            Changes

    2.1        We may change these Terms at any time by updating them on the Website. Unless stated otherwise, any change takes effect immediately. You are       responsible for ensuring you are familiar with the latest Terms. By continuing to access and use the Website, you agree to be bound by the changed

    Terms.

    2.2        We may change, suspend, discontinue, or restrict access to, the Website without notice or liability.

    2.3        These Terms were last updated on 29th May 2020.

     

    3            Definitions

    In these Terms:

    including and similar words do not imply any limit

    Loss includes loss of profits, savings, revenue or data, and any other claim, damage, loss, liability and cost, including legal costs on a solicitor and own client basis

    personal information means information about an identifiable, living person

    Terms means these terms and conditions titled Terms and conditions of use

    Underlying System means any network, system, software, data or material that underlies or is connected to the Website

    We, us or our means VESTNIK KIPRA Group

    Website means https://vkcyprus.com/

    You means you or, if clause 1.1b applies, both you and the other person on whose behalf you are acting.

     

    4            Your obligations

    4.1        You must provide true, current and complete information in your dealings with us and must promptly update that information as required so that the

    information remains true, current and complete.

    4.2        You must:

    a not act in a way, or use or introduce anything (including any virus, worm, Trojan horse, timebomb, keystroke logger, spyware or other similar feature) that in any way compromises, or may compromise, the Website or any Underlying System, or otherwise attempt to damage or interfere with the Website or any Underlying System; and

    b unless with our agreement, access the Website via standard web browsers only and not by any other method. Other methods include scraping, deep-linking, harvesting, data mining, use of a robot or spider, automation, or any similar data gathering, extraction or monitoring method.

    4.3 You indemnify us against all Loss we suffer or incur as a direct or indirect result of your failure to comply with these Terms.
     

    5            Intellectual property

    We (and our licensors) own all proprietary and intellectual property rights in the Website (including all information, data, text, graphics, artwork, photographs, logos, icons, sound recordings, videos and look and feel), and the Underlying Systems.

     

    6            Disclaimers

    6.1        To the extent permitted by law, we and our licensors have no liability or responsibility to you or any other person for any Loss in connection with:

    a the Website being unavailable (in whole or in part) or performing slowly;

    b any error in, or omission from, any information made available through the Website;

    c any exposure to viruses or other forms of interference which may damage your computer system or expose you to fraud when you access or use the Website. To avoid doubt, you are responsible for ensuring the process by which you access and use the Website protects you from this; and

    d any site linked from the Website. Any link on the Website to other sites does not imply any endorsement, approval or recommendation of, or responsibility for, those sites or their contents, operations, products or operators.

    6.2        We make no representation or warranty that the Website is appropriate or available for use in all countries or that the content satisfies the laws of all

    countries. You are responsible for ensuring that your access to and use of the Website is not illegal or prohibited, and for your own compliance with

    applicable local laws.

     

    7            Liability

    7.1        To the maximum extent permitted by law:

    a you access and use the Website at your own risk; and

    b we are not liable or responsible to you or any other person for any Loss under or in connection with these Terms, the Website, or your access and use of (or inability to access or use) the Website. This exclusion applies regardless of whether our liability or responsibility arises in contract, tort (including negligence), equity, breach of statutory duty, or otherwise.

     

    8            Privacy policy

    8.1        You are not required to provide personal information to us, although in some cases if you choose not to do so then we will be unable to make certain sections of the Website available to you. For example, we may need to have your contact information in order to provide you with updates from our Website.

    8.2        The personal information you provide to us is collected and may be used for communicating with you, statistical analysis, the marketing by us of products

    and services to you, credit checks (if necessary), and research and development.

    8.3        We may also collect technical information whenever you log on to, or visit the public version of, our Website. This may include information about the way

    users arrive at, browse through and interact with our Website. We may collect this type of technical information through the use of cookies and other

    means. Cookies are alphanumeric identifiers that we transfer to your computer’s hard drive to enable our systems to recognise your browser. If you want

    to disable cookies, you may do so by changing the settings on your browser. However, if you do so, you may not be able to use all of the functions on the

    Website. We use the technical information we collect to have a better understanding of the way people use our Website, to improve the way it works and

    to personalise it to be more relevant and useful to your particular needs. We may also use this information to assist in making any advertising we display

    on the Website more personalised and applicable to your interests.

    8.5        Generally, we do not disclose personal information to third parties for them to use for their own purposes. However, some of the circumstances in which

    we may do this are:

    a            to service providers and other persons working with us to make the Website available or improve or develop its functionality (e.g. we may use a third

    party supplier to host the Website);

    b I         n relation to the proposed purchase or acquisition of our business or assets; or

    c            where required by applicable law or any court, or in response to a legitimate request by a law enforcement agency.

    8.6        Any personal information you provide to us may be stored on the secure servers of our trusted service providers

     

    9            Suspension and termination

    9.1        Without prejudice to any other right or remedy available to us, if we consider that you have breached these Terms or we otherwise consider it

    appropriate, we may immediately, and without notice, suspend or terminate your access to the Website (or any part of it).

    9.2        On suspension or termination, you must immediately cease using the Website and must not attempt to gain further access.

     

    10         General

    10.1      If we need to contact you, we may do so by email or by posting a notice on the Website. You agree that this satisfies all legal requirements in relation to written communications.

    10.2      These Terms, and any dispute relating to these Terms or the Website, are governed by and must be interpreted in accordance with the laws of the

    Republic of Cyprus.

    Each party submits to the non-exclusive jurisdiction of the Courts of the Republic of Cyprus in relation to any dispute connected with these Terms or the

    Website.

    10.3      For us to waive a right under these Terms, the waiver must be in writing.

    10.4      Clauses which, by their nature, are intended to survive termination of these Terms, including clauses 5, 6, 7, 10.1, continue in force.

    10.5      If any part or provision of these Terms is or becomes illegal, unenforceable, or invalid, that part or provision is deemed to be modified to the extent

    required to remedy the illegality, unenforceability or invalidity. If a modification is not possible, the part or provision must be treated for all purposes as

    severed from these Terms. The remainder of these Terms will be binding on you.

    10.6      These Terms set out everything agreed by the parties relating to your use of the Website and supersede and cancel anything discussed, exchanged or

    agreed prior to you agreeing to these Terms. The parties have not relied on any representation, warranty or agreement relating to the Website that is not

    expressly set out in the Terms, and no such representation, warranty or agreement has any effect from the date you agreed to these Terms.